niche

niche

12 pont MZP visszalépéséről

2021. december 25. - nicheblog

Progresszív politikai blognak indultunk 2017-ben, de 2018 óta nem írtunk semmit, mert úgy éreztük, mindent leírtunk amit gondolunk, és a dolgok azóta csak körbe-körbe történnek a magyar politikában, papagájnak lenni pedig nagyon nem progresszív dolog.

Viszont most újra van egy merésznek tűnő állításunk, ami reaktiválásra késztette blogunkat: MZP hamarosan visszalép.

A blog két szerzője - olajszőke és klinszman - 12 pontban szedte össze gondolatait azzal kapcsolatban, hogy:

  1. milyen jelek utalnak arra, hogy MZP már tudja, nem ő lesz az ellenzék jelöltje?
  2. milyen okai vannak a gyors berobbanás utáni kínos megtorpanásnak, és az általunk vizionált visszalépésnek?

Mivel a jelek és az okok logikai kapcsolatai, illetve a szerzők gondolatai sok esetben kibogozhatatlan viszonyrendszert alkotnak, ezért ömlesztve tálaljuk a 12 pontot, jó elgondolkodást!

1. Totálba nyomott alkalmatlanság percepció

Talán ez tűnt fel először. A győzelem legfontosabb feltétele a kormányzóképesség látszata. Lehet okosakat, durvákat, népszerűeket mondani, de az nyer, akiben a vezetőt látják az emberek.

MZP is akkor lehetne miniszterelnök, ha ‘A Vezető’ percepcióját tudná felépíteni, ezt nyugodtan hívhatjuk alapvetésnek. De ha ez alapvetés, akkor miért nem használja az ehhez szükséges retorikai, kommunikációs és politikai eszköztárakat?
Vagy várj…durvábbat kérdezünk: miért pont az ELLENKEZŐJÉT sugározza minden egyes megnyilvánulása? 

Szóval hetek óta ott lebeg a levegőben a kérdés: vajon direkt ennyire szarul csinálja a dolgait? Direkt mond hülyeségeket, direkt készülnek róla homályos képek, direkt vág fájdalmas balfasz fejet törött kézzel, direkt nincs egy erős mondása sem, direkt nem tud helyes szórendben összerakott mondatokat kiírni a szánalmas insta template-jére?
Ha valaki egy valódi miniszterelnöki kampányt csinál, az egyszerűen nem így csinálja, a kérdés az, vajon azért nem csinálja, mert nem akarja? Vagy azért nem csinálhatja majd tovább, mert csak így tudja csinálni?

2. Megfulladt progresszivitás

Összefügg az előzővel: az előválasztási sikere előtt éppen azért tudott megmozdítani politikailag passzív rétegeket, mert új módon fogalmazott meg friss gondolatokat. MZP a kívülről jött, tiszta és bátor ember képét építette, méghozzá feltűnően gyorsan, ügyesen, profin manőverezve a politikai posványban. Ahogy pl. Karigerit megforgatta, az egyszerűen csodás volt.
És azóta? Ugyanazokat az unalmas eszközöket használja a teljesen semmitmondó üzeneti hordozására. Elfogyott a progresszivitás tablettája, vagy mi?

3. Káderek a házban

Gémesi, Pálinkás, Bod-Péter, Herényi, Szentiványi, DoktorMagyar - mi ez a politikai panoptikum? MZP tényleg ezekkel a 10 éve is már leharcolt súlytalan alakoknak számító palikkal akarja megdönteni a NER-t? Ezekkel akarja a fiatalokat harcba hívni?

Vagy Gulyás Joe-val és Sértő-Radics Istvánnal? Az ős szdszes politikai szerencsevadászokkal?
Mikor az utóbbi két urat egy képen láthattuk MZP-vel, akkor végülis elkezdhettük elengedni a '22-es választás eredményén való izgulást. 

4. Gyurcsány

A fidesznek amúgy általában igaza van, csak nem mindig úgy, ahogy mondják. Például lehet parodizálni a Gyurcsány-mantrájukat, de az alaptétel igaz: Gyurcsány irányít az ellenzékben. Az más kérdés, hogy miért, és hogy a fidesznek ehhez mi köze van, és nekik ez miért jó.
Most maradjunk annyiban: ha provizórikus megállapításokat szeretnél tenni az ellenzék ügyeivel kapcsolatban, figyeld Ferit! A “kapitányos” poszt mindent elmond. Gyurcsány, a politikai mestertroll, becélozta MZP-t, és ez az ellenzéki térfelén pontosan egyenlő egy piros lézerponttal a homlokon. 

Hozzá kell tenni, hogy nem csak GYF, hanem más ellenzéki vezetők is szúrkálódtak a napokban MZP felé, aki magyarázkodásra kényszerült emiatt - ez már önmagában egy olyan jel, ami MZP bukását vizionálja.

5. Mindig van egy felmérés

Közvéleménykutatást komolyan venni nagyjából olyan, mintha politikai horoszkópot hívnál segítségül. De van egy nagy ereje ezeknek a dolgoknak: még mindig ez a legjobb eszköz a közvéleményben zajló folyamatok feldolgozható formában való megjelenítésére és a politikai zsarolgatásra.
Ezekre a dolgokra lehet hivatkozni, és már számtalan példát láttunk arra, hogy egy jó időben éppen jót sugalmazó "felmérés" mekkora politikai fegyvernek látszik.

Az ellenzék bezuhanását mutató ”kiszivárgott” felmérés esete a rutinos szemeknek már elég sokat elárul a jövőről.

6. Anti establishment az establishmenttel - hogyan?

MZP alapstratégiájában van egy hatalmas ellentmondás. Ugyanis: ha valaki anti establishment politikát szeretne folytatni, annak ez első dolga az lenne, hogy elhatárolódik attól a bizonyos establishmenttől. Márpedig Gyurcsány maga az establishment, ő is része ennek a rendszernek. MZP ígérete nem Orbán megbuktatása, az ő ígérete az volt (még pár hónapja), hogy új politikai kultúrát teremt, és a 2004 óta az országot uraló Orbán-Gyurcsány lövészárokharc helyett új perspektívát teremt. Szóval a küldetés kudarcának oka, hogy a küldetés önmaga ellen indult. 

7. Átugrani egy másik sakktáblára?

A rezsimváltás hitelességének alapfeltétele az lenne, hogy ne azonnal akarjon valaki nyerni. Először nyerje meg az ellenzéki csatát, azaz tudjon Gyurcsány, Tóth Berci és viccből karlendítő jobbikosok nélkül elindulni. MZP nem várta ki az idejét. Az előválasztáson való visszalépése és Dobrev/Karácsony későbbi veresége nagyon erős politikai tőkét adott volna MZP-nek. Használni tudta volna a “naugye én megmondtam” ütőkártyáját, és ami a legfontosabb, a politikai bűntelenség látszatát adta volna számára.
Ehelyett összegyurcsányozta magát, és ennek következményeit soha nem fogja lemosni magáról. Szóval: első körben pozícióba kellene kerülni az ellenzéki térfélen, ott leütni minél több bábut, és utána meccselni Orbánnal. 


8. Ami nem emelkedik az süllyed

Aki az október 23-ai politikai momentum elalibizéséről és az ősz további részének elengedéséről döntött, az MZP ellen döntött így. Aki akkor a 'nem emelkedést' választotta, az választotta a mostani süllyedést. Ha a döntésben MZP is benne volt, akkor jobb, ha kiszáll. Ha nem volt benne, akkor az sem az ő döntése lesz, hogy kiszáll.

9. Párt nélkül nem lehet

A politikában szükségszerűen a pártok az aktorok. Van egy világ - a politika világa - aminek vannak szabályai. Lehet ezt tagadni, csak nem nyersz választást - bármi mást nyerhetsz, csak pont választást nem. De egyébként jó filmrendező vagy sikeres forma 1-es pilóta sem lehetsz infrastruktúra nélkül. És miniszterelnök sem. Maximum akkor, ha mások - akik rendelkeznek azzal a bizonyos feltételrendszerrel - úgy akarják, de most pont úgy néz ki, hogy nem akarják. Ebben a helyzetben egy kegyelemfrakció Herényi Karcsiékkal, meg a régi MDF-es/SZDSZ-es csapattal nem valószínű, hogy megoldás lesz.

10. Elfalusferisedés

Offtopic: szeretnénk a politikatudomány terminus technicus  gyűjteményébe jelölni az “elfaluferisedés” szót, ami annyit tesz, hogy egy erő sugárzására kitalált entitás (=politikai jelölt) diszfunkcionális működésbe lép, és erő helyett Leslie Nielsen vagy Pierre Richard aurát áraszt magából, amivel teljesen komolytalanná tesz mindent, amit mond vagy csinál.

Elesés, stúdióban megcsörrenő telefon, népszavazás kulcsszámainak bejelentése rosszul... Akit kinevetnek, annak ebben a játékban vége. Ez alapszabály, ezért próbálja a ner sajtó bohócozni a Karácsonyt, meg mindenkit, aki elindul ellene. Ezért nevet Trumpon a 444, és ezért nem nevet Bidenen. Ebben a közegben tehát alap, hogy nevetségessé próbálják tenni egymást a szembenálló felek, de ha valaki hajlamos sajátmagát is belevinni a csetlés-botlásba, akkor abból megrogyás lehet. Hányszor nevettél Orbánon? Egyszer sem. Think about it…

(Egyszer már Kunhalmi Ági mutatványai apropóján elmerengtünk, mitől válik komolytalanná egy politikus, lazításnak ajánljuk is ezt a régi cikket)

11. A legerősebb érv

Képzeld el fordítva az egészet! Képzeld el, hogy Orbán ül törött kézzel a Hír Tv-ben és sértett emberként a fideszes árulókról beszél, miközben látványosan hülyét akar csinálni belőle a szerkesztő. Az őszi-téli ellenzéki álomnak végül az lett a kifutása, hogy ‘21 karácsonyára így, ennél az állásnál  ülnek össze a családok politizálni: Orbán láthatóan élvezi a nagy pozitív bejelentéseket (miközben egyébként lehet, hogy nem is annyira állnak jól a dolgok), láthatóan erőtől duzzad, zseniálist húz Novák Katalin jelölésével és egyszerűen fényévekkel komolyabb embernek tűnik mint MZP - és ne felejtsük, ‘22 tavaszán arról dönt az ország, hogy ki komolyabb, ki kormányzóképesebb mint Orbán.
(Ez amúgy az ellenzék egyik nagy tévedése. Orbánt csak annyi ember utálja, amennyi ember most az ellenzékre szavazna. Többen nem fogják és nem is akarják utálni, a többséget azzal lehet megszerezni, ha valaki kormányzóképesebb lesz és vonzóbb víziót kínál)

12. Ha MZP mégis nyerhet, akkor azt azt jelenti: bárki nyerne.

Valahol ez a legijesztőbb gondolat MZP szempontjából. Ugyanis, ha ezzel a teljesítménnyel és ezzel a gyors karaktervesztéssel nyerhet, akkor nem ő a siker kulcsa. Azaz: már akkor se ő lenne a nyertes, ha nyerésre állna!

És ha ez igy van, akkor miért éppen MZP-t nyeretnék a pártok? Miért nem mást? Miért egy olyan jelöltben bízna a fene tudja hány párt (össze tudja amúgy számolni őket valaki?), aki nem a mindenkivel jóban lévő, hanem a mindenkivel ugyanúgy rosszban lévő fura konszenzus megtestesítője? 

Akinek pedig ez a 12 pont is kevés, az nézze meg a cikk nyitó képét, és gondolja át: miben más ez, mint bármi ami 12 éve a baloldalon történik, és ez a sok bármi hova vezetett? Mert ez is oda fog. Szomorú. 

A bejegyzés trackback címe:

https://niche.blog.hu/api/trackback/id/tr7916792696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.25. 16:03:54

A ballib agytröszt rádöbbent pár hete: hatalmas hibát követtek el. Egyszerűen nem működik az, hogy vannak egyrészt ballib pártok, másrészt egy olyan vezér, mely részben nem ért egyet a ballibaizmussal. Egyszerűen MZP nem az ő kutyájuk kölyke.

midnight coder 2021.12.25. 16:22:58

Az ellenzék problémája az, hogy Gyurcsány nélkül ma nem lehet ellenzéket csinálni, viszont Gyurcsánnyal nem lehet választást nyerni. Igazából ez MZP problémája is.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2021.12.25. 21:11:52

Mondjuk elég szomorú, hogy viktor még mindig fosik fecótól.
Oké, nem szomorú. :)

midnight coder 2021.12.26. 08:45:57

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Szerintem nem fosik, hanem használja. Mint anno az MSZP-SZDSZ anno a Jobbikot. Ha nem ránk szavaztok, akkor jönnek a nácikok! Most pont ugyanez van Fletóval, csak itt azért nagyobb a realitása hogy tényleg jön.

a nagy hohohorgász 2021.12.26. 10:35:53

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Orbán egy dolog miatt tart qurcsanytol, hogy qurcsany még Orbánnál is gátlástalanabb féreg. És aki ennek még mindig örül és pozitív tulajdonsagnak tartja az jó nagy barom. Gratulálok újfent gyökér

chrisred 2021.12.26. 13:06:02

12. Szerintem ez nem MZP-t minősíti (ő olyan, amilyen), hanem a magyar politikai mainstreamet. Az előválasztáson az emberek a rá leadott szavazatokkal azt mondták, ahogy Horn elemezte a 2008-as népszavazást. Ha meg a választásokon is győz, akkot tényként kell elkönyvelni, hogy az emberek egy idomított majmot is jobban elviselnének az ország élén, mint Gyurbánt vagy Orcsányt.

a nagy hohohorgász 2021.12.26. 13:24:20

@chrisred: félig igazat adok, másik felét inkább úgy mondanám hogy a buta emberek még mindig elhiszik, hogy vkit odaenged qurcsany vagy o1g a tűzhöz Magyarországon. Szerintem elég világos hogy amíg nem likvidaljak a 2 ganet egyszerre addig bizony ez a jobb sorsra érdemes ország az ő kis homokozojuk..
Mzp szimplán bebizonyitotta hogy ő is csak egy ripacs.

kunzoo 2021.12.26. 13:55:27

Már megint megy a kishitűség.
Amikor jelölte magát polginak, azt mondták az okosok, minek is teszi, úgysem nyerhet.
Amikor indult az ellenzéki előválasztósdin, akkor is jött a mese az esélytelenségéről. Aztán megnyerte.
Most megint megy az okoskodás. Megnyerte az előválasztást, joga van indulni. A többiek is elfogadták a játékszabályokat, most már pofa súlyba. Aki másvalakit látott volna szívesen jelöltként, indíthatta volna azt a jelöltet az előválasztáson. Ha kidobják MZP-t, kidobják az ablakon a jelölt hitelességét is. Persze a fidesz semmit sem látna szívesebben mint egy olyan jelöltet, akire modhatja hogy nem legitim kihívó, hisz megpuccsolta az előválasztást megnyert jelöltet.

a nagy hohohorgász 2021.12.26. 14:37:59

@kunzoo: a lényeget tessék már mondani, Hódmezővásárhelyen mi olyan dolog történt alatta ami bizonyítja hogy ő jobb mint más? Nem attól lesz valami jó hogy legyoz egy másikat, hanem az utána lévő dolgok miatt...

ulpius66 2021.12.26. 16:16:48

Szerintem a LEGNAGYOBB PARADOXON AZ ÜGYBEN!!

1. 2021 őszén az előválasztáson az MZP pártok támogatása nélkül felmosta a padlót a ballibsi pártokkal!
(ennek bőszen hangot is adott, "MEGTÖRTÉNT AZ ELLENZÉK LEVÁLTÁSA".....)

2. 2022 tavaszán az "igazi" választáson az MZP-t azok a pártok támogatják, akikkel fél évvel korábban felmosta a padlót!!!
(kérdem én, Ulpius Tamás: Mennyire lesz őszinte, szívből jövő ez a támogatás?)

ulpius66 2021.12.26. 16:17:23

Egyebekben meg 14 hét múlva (98 nap múlva) választás!!!!!

2022. április 3 (vasárnap) lesz a választás napja.

2022. április 10. VIRÁGVASÁRNAP (AZ EGYIK LEGNAGYOBB KATOLIKUS ÜNNEP)
2022. ÁPRILIS 17. HÚSVÉTVASÁRNAP ---- ekkor a törvény szerint nem lehet választás......

... a későbbi időpontok már túl későiek......

ulpius66 2021.12.26. 16:18:14

Egyebekben meg....... amennyiben egyfjordulós a ballibsi minielnök választás is, mint az egyéni választókerületekben történt az előválasztás....... NA EKKOR AZ MZP A FASORBAN SINCS!!!!!!!!

5 BALLIBSI SAVAZÓBÓL CSAK 1 SAVAZOTT RÁ! ..... ALIG 20%-T SZERZETT.....

AZAZ A BALLIBSIK KÖZÖTT IS ELTÖRPÜLT A TÁMOGATOTTSÁGA!!!!!

PERSZE AZÉRT VOLT MÁSODIK FJORDULÓ, HOGY A BALLIBSIK JÓ SZOKÁSA SZERINT LEHESSEN KEVERNI A SZART...... ÍGY AZTÁN KAMUGERINEK KÖSZÖNHETŐEN IS AZ MZP JÖTT KI JÓL A SZARKAVATÁSBÓL!!!!!

a nagy hohohorgász 2021.12.26. 17:12:50

@ulpius66: az is rohadt diktátor 20%kal akar uralkodni mikor 80% nem rájuk szavazott. De erről is ki tehet???? Naná hogy o1g:))))

kunzoo 2021.12.26. 19:07:46

@a nagy hohohorgász:
Erről az ott élőket kell megkérdezni.
A választást megnyerte, pedig nagy volt az ellenszél. Hódmezővásárhely totál fideszes város, akkora fidesz fölénnyel hogy anno Rapcsák András egyedüliként az első fordulóból jutott a parlamentbe.
Majd a választás után megtudjuk mire lesz ez elég, de szánalmas dolog elvitatni a politikai sikert. Aki jelölt akart lenni, elindulhatott az előválasztáson. Aki utólag úgy érzi okosabb lett volna, miért nem indult el?

kunzoo 2021.12.26. 19:17:28

@ulpius66:
No most ellentmondasz magadnak. Minek akarták vola a ballipsik MZP t ha utána mégsem? Inkább fideszes picsogás ez, hiszen Gyurcsánynét szerrették volna kihozatni győztesként, hogy könnyű ellenfélként legyőzhessék. Karigerit meg ütötték ahol érték, mert fideszes szavazatok nélkül őt érezték esélyesnek. A habonyművek tévedett, légy került a narancslébe.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2021.12.26. 20:00:53

Látom droidok megint megdolgoznak a pénzünkért.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2021.12.26. 20:04:09

@kunzoo: ott a pont + a többi kommented.propagandistákat meg sz.rd le!

a nagy hohohorgász 2021.12.26. 21:23:01

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: na mi van droid, végre beleneztel a tükörbe???? :)))))

a nagy hohohorgász 2021.12.26. 21:27:56

@kunzoo: na szóval ha szánalmas lenne "nem "elismerni a politikai sikert akkor o1g az isten.... butuska tessék már gondolkodni mielőtt írsz vmit ... tudom hogy o1g tehet róla, na de akkor is. Te is olyan hülye vagy hogy saját magadat szarod szájba... de miért? Fizetnek érte???

a nagy hohohorgász 2021.12.26. 21:31:00

@kunzoo: ha olyan kurva jó lenne, nem lenne érdemes megkerdezni a Hódmezővásárhelyieket hogy miért olyan fasza mzp???? Azt értem hogy a fidesz miért nem, de hogy ti miért nem???? Azt csak gondolom, lásd karigeri:)))(

kunzoo 2021.12.26. 21:39:06

@a nagy hohohorgász:
Én elismerem a politikai sikerét. A focit gólra játsszák.
Ezzel a hasonlattal élve, MZP megnyerte az elődöntőt az ellenzéki ágon. Joga van megméretni magát.

kunzoo 2021.12.26. 21:46:22

@a nagy hohohorgász:
Aztán képzeljük el azt a szitut hogy valaki MZP helyett elindul. Ki venné komolyan? Akkor minek volt az előválasztós cirkusz? A fidesz legszebb nedves álma lenne az "illegitim jelölt XY" az Origo címlapján.

a nagy hohohorgász 2021.12.26. 22:17:30

@kunzoo: bárki komolyan venné, csak legyen marketing:))))

MAXVAL bircaman közirtó 2021.12.27. 10:57:49

Gondolkodtam ugyancsak, hogy lehetne ezt a 12 pontot átkötni fingásba. Aztán fingtam pont 12-t.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2021.12.27. 17:26:18

@kunzoo: Te tényleg válaszolgatsz ennek a propagandamajomnak?

Lesz még Magyar Köztársaság 2021.12.27. 17:34:48

Aki nem néz se jobbra se balra, se előre csak felfele, azt elüti az autó.

Lesz még Magyar Köztársaság 2021.12.27. 17:47:11

@chrisred: Aztán az előválasztáson az MZP-nek bizalmat szavazók egy része azóta felébredt. Olvass közvéleménykutatásokat!

Lesz még Magyar Köztársaság 2021.12.27. 17:50:05

@kunzoo: "Megnyerte az előválasztást, joga van indulni. A többiek is elfogadták a játékszabályokat, most már pofa súlyba"

A baj az, hogy MZP nem tartja magát a játékszabályokhoz. Már az előválasztás ideje alatt se tartotta és azóta sem.

Lesz még Magyar Köztársaság 2021.12.27. 17:56:30

@a nagy hohohorgász: "Hódmezővásárhelyen mi olyan dolog történt alatta ami bizonyítja hogy ő jobb mint más?"

Lényegében semmi. Az egyetlen érdemi projekt, a tram-train Lázáré. Egy valami történt megválasztása után: jobb lett a városban a közhangulat. Újszerűség, felszabadultság érződött. Ami mára megkopott.

MAXVAL bircaman közirtó 2021.12.27. 22:29:04

Lapos fos. Tessék rendesen osztani egymást!
süti beállítások módosítása