niche

niche

A magyar ellenzék egy megbundázott focicsapat

2017. december 08. - nicheblog

Az Orbán-rendszert a saját ellenfelei tartják életben gyarlóságukkal és/vagy butaságukkal. Erre építeni a legnyerőbb taktika: ha van pénzed és kellő morális romlottságod egy meccset megbundázni, akkor miért próbálnál a játékod fejlesztésével nyerni? Az nehéz, az kockázatos. Egyszerűbb feldobni a megfelelő ellenfeleknek a megfelelő összegeket. Hogy lehetne veszíteni, ha nincs aki legyőzzön? És hova vezet, ha bundázók és bundázottak alibimeccse a magyar közélet? -  erről szól a cikk. 

Megjegyzés: a cikket Karácsony Gergely produkciója ihlette, aki azzal sem tudta volna magát jobban lejáratni, ha élő adásban gyilkol meg egy aranyos kutyát és egy ártatlan cicát. Gergő okos fiú, véletlenül nem csinál ilyet. És nem véletlenül...?

A bundakultúra születése

Nem, nem a Fidesz az ősbűnös, ezt csak korlátolt gondolkodással hihetnénk. A bundázás csak olyan környezetben tud kialakulni, ahol nincs igazi verseny, nincs kultúra, nincsenek elvek és nincsenek tisztességes vezetők. A politikában ezt a környezetet nem csak a Fidesz építette. Hanem azok is, akik most az ellenzékben ülnek (illetve az ő elődeik, például az a Tóth Csaba, aki vélhetően Karácsony bábmestereként is tevékenykedik néha).

A 8 év szoci kormányzás két nagyon káros jelenséget szült: egy mutyira optimalizált, átláthatatlan és tisztességtelen mechanizmust, amivel intézték dolgaikat a miniszteri szinttől az önkormányzati képviselőig. És egy sértett, komplexusos jobboldalt, amely most minden felgyülemlett sérelmét ezerszeresen túlkompenzálja, mert szentül hiszi, hogy a korábbi sérelmek kárpótlása az örökké tartó hatalom és gazdagság. 

A fentiek egyenes következménye a komplexusok diktatúrájának napról-napra zajló kiépülése. Ezt a rendszert nem csak a Fidesznek köszönhetjük, ahogyan a fennmaradását sem - hanem a Gyurcsányoknak, Molnár Gyuláknak, Karácsony Gergelyeknek (igen, neki is). 

A gyenge ellenfél nem kényszerít a jóra

Ha tudod, hogy a kapus a 13. percben direkt tizenegyest csinál, akkor a meccs előtt fegyelmezetten és alázattal készülsz? Na ugye...és ha tudod, hogy megvetted kilóra az ellenzéket, akkor alázatosan vezeted az országot az emberek szolgálatában? Nehéz kérdés, de a Fidesz erre könnyen válaszol úgy, hogy Soros  egy frászt. 

Senki és semmi nem készteti a kormányt arra, hogy jó legyen. Hatalomtól megrészegült rossz emberek állnak az ország élén, akik bármit megtehetnek bárkivel, mert már semmi nem gyakorol felügyeletet felettük. 

A morális összecsuklás

Vajon milyen érzés lehet Szigetvári Viktornak szaladgálni fel-alá a pályán, miközben tudja, hogy a társak vagy eladták a meccset vagy annyira utálják, hogy úgysem passzolnak neki?

Az egykori MSZP kormány egyik legpragmatikusabb nagyembere ma oda jutott, hogy ő lett az ellenzék szerencsétlen idealista hülyéje, akibe hol elölről, hol hátulról szúrnak késeket. 

Szigetvári és Karácsony esete mutatja be a legjobban, milyen sorsra jut az, akibe szorult még tisztesség az ellenzéki oldalon, és milyen szépen ellavírozik az, akinek nem is volt soha más célja, mint választósimogató mosollyal és okos szemüveggel undorító paktumokat kötni egy-két jó pozícióért cserébe.

Egy bundázó csapatban a nem bundázókat lenézik és kiközösítik, a külvilág felé nevetségessé teszik. A csalás ellen lázadók megbüntetése tehát már nem is a hatalom feladata, elvégzik önként a feladatot a megélhetési ellenzékiek, és még élvezik is. Ez a teljes morális összecsuklás, a semmirekellők felemelkedése, az értékek kiparodizálása.

A becstelenség monopóliuma

Lehetsz jobbos, lehetsz balos, lehetsz bármi, teljesen mindegy. A politikai önérvényesítésnek egy módja maradt: elfogadni a szabályokat, és az intézményesített tisztességtelenség viszonyai közt játszani.

Ma ott tartunk, hogy nincs olyan társadalmi szervezet, amely legalább saját falain belül megtartaná a modern demokráciák szabályait. A kór elszabadult, és mindent megfertőzött. Ma nincs kosárlabda klub, nyugdíjas egyesület, falusi önkormányzat...nincs semmilyen társadalmi szerveződés, amelyiket nem jár át a tisztességtelenség és a félelem.

Egyszer minden véget ér

Jelenleg ez a legoptimistább mondat, amivel biztathatják magukat azok, akik nem szeretnék 4 évente végignézni, hogyan süllyed egyre mélyebben saját morális mocskába a kormány, hogyan emelkednek az égig újabb és újabb politikai maffiózók, és hogyan jelenti be újra és újra Fodor Gábor, hogy most akkor megint nekiáll harcolni a kormány ellen.

Egyszer minden véget ér. Kérdés, hogy az életünk ér előbb véget, vagy a fojtogató rendszer, amiben élünk. És az is kérdés, hogy utána valami jobb vagy valami rosszabb jön. Jelenleg érdemesebb inkább a Fidesznek szurkolni a választásokon, mert az ellenfeleik még náluk is silányabb figurák. 

Vissza a focis példához: látod, hogy 11-ből 5 játékost megvett az ellenfél, 3 azt se tudja merre kell támadni, de a - szintén megbundázott - edző mégis játszatja őket, 2 pedig olyan önző, hogy inkább ellövi 40-ről, csak passzolni kelljen...na akkor mit csinálsz te, a tizenegyedik? Egyébként, ha bármit csinálsz, a - szintén megbundázott - bíró kiállít.

Mondjuk kiborítod a bilit, és megpróbálod elmagyarázni a szurkolóknak, hogy itt csalás van? Úgy jársz, mint Vass Ádám, aki a sajtó elé állt azzal, hogy címeres mezben eladták a társai a szerbek elleni meccset. Lejáratnak és ellehetetlenítenek - erre számtalan jól bejáratott módszer van, semeddig nem tart.

Ennek a cikknek a végén nincs megfejtés. Reméljük az életben lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://niche.blog.hu/api/trackback/id/tr5613456883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2017.12.08. 18:36:14

"Gergő okos fiú, véletlenül nem csinál ilyet."

Nem is véletlenül csinálta, hanem azért mert ránézett a közvélemény kutatásokra és látta, hogy a pártja egy százalékot is nehezen tud hozni, még akkor is ha nagyon megerőlteti magát. Az MSZP viszont stabilan beállt tíz százalék köré ami bőven elég lehet ahhoz, hogy bevigye a kiválasztott PM-eseket is. A PM esetleg nem indul majd a választáson hanem a szocikkal "indíttatja" magát, és akkor elég lesz öt százalék is.

Karigeri reálpolitikusnak látszik ezért rájött arra, hogy az Együttnek és a Momentumnak nincs öt százaléka, ezért velük jelenleg sokkal bizonytalanabb lenne a bejutás.
A DK-nak van, de az meg biztos nem fogja elosztogatni a saját bejutó helyeit.
Az LMP nem fogadná vissza.
A Jobbik meg mégiscsak a Jobbik, ráadásul annak épp most nullázták le a pártkasszáját is.

Ha a PM bejut '18-ban (így vagy máshogy, tök mindegy) '22-ig goldenek lesznek, addigra meg mindenki elfelejti ezt a mostanit.

ulpius66 2017.12.09. 09:46:10

Valaki felhomályosíthatna, hogy a P-ben kik vannak?

Egyáltalán ki jöhet szóba, mint képviselő-jelölt?

Azt meg mán csak halkan kérdem: mi lesz Zuglóval? Ha Karácsony beül a Parlamentbe, akkor új polgármester választás jön tavasszal........ha beül.........

lehet persze az is, hogy Karácsonynak esze ágában sincs a Parlamentbe ülnie, csak a "húzónevét" adja a kampányba!!!!!

Hasonlóan, mint Gémesi György az LMP-nek!

Javasolnék, egy törvény módosítást: CSAK AKKOR SZEREPELHET VALAKI PARLAMENTI KÉPVISELŐ-JELÖLTKÉNT, HA ELŐTTE LEMOND A POLGÁRMESTERI TISZTSÉGRŐL!!!!!! Legyen összeférhetetlen a polgármesteri tisztség a jelöltséggel!!!!!!!!!!

ulpius66 2017.12.09. 09:52:13

Persze ezt mindegyik párt alkalmazza a Fidesztől az MSZP-n át a JOBBIK-ig.......

Telepakolják a listájukat JÓL CSENGŐ HÚZÓNEVEKKEL, SŐT CELEBEKKEL, JÓL ISMERT "BULVÁRFIGURÁKKAL" ... akik aztán teljesen természetes, hogy visszalépnek a pártkatonák javára.........

MERT HÁT MINDEN LISTA PÁRTKATONÁKBÓL ÁLL!!!!
(akik hűségesek a párthoz........és persze a PÁRTELNÖKHÖZ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)

Janossz 2017.12.09. 09:53:26

Ez az ország már negyven éve is ilyen volt. Korrupt mutyisztán.
"Tetszettek volna forradalmat csinálni!"

vakapad 2017.12.09. 12:12:39

Ezt a baromságot!
Csak arra jó, hogy lehessen egy nagyot rúgni "az ellenzékbe", és jöhessenek a kéjelgők. Jönnek is, ahogy látom.

naivugyfel 2017.12.09. 13:11:07

"Ennek a cikknek a végén nincs megfejtés. Reméljük az életben lesz."
Dehát lenne megfejtés az életben, csak a magukat nagyon okosnak képzelőknek valahogy nincs rá mégsem igénye, többek között ennek a blognak a szerzőjének sem :-) (egyszer korrekten felajánlottam - ingyen, bérmentve - de nem méltatott válaszra sem... :-))

nicheblog 2017.12.11. 16:02:06

@naivugyfel: én egy névtelen blogger vagyok, nekem hiába ajánlasz segítséget, az egyetlen tevékenységem, hogy leírom, amit gondolok.

ha a politika közelébe akarsz juttatni egy megoldást, akkor...nem irigyellek :(

nicheblog 2017.12.11. 16:03:35

@vakapad: igazad van, tényleg én vagyok a hülye, és nem pl Molnár Gyula, aki azt se tudja melyik párt elnökét mutatja be miniszterelnökként, illetve nem is 'fasznak hagytam magam rábeszélni' Gergely.

naivugyfel 2017.12.11. 22:50:20

@nicheblog:
Köszönöm a választ, hát igen, valami ilyesmi a helyzet...
De gondoltam, aki ilyen témájú cikkeket írogat, azt érdekelheti a lehet, hogy legjobb megoldás, ingyen és bérmentve, még ha valóban mindannyian nagyon kicsik vagyunk is a megoldáshoz... :-)
süti beállítások módosítása