niche

niche

Orbán vs. Simicska - ez nem atomháború, ez bábjáték

2017. június 30. - nicheblog

Nem tudom, ki hogy van vele, de én teljesen belezavarodtam a G-nap után elszabadult oligarchaháborúba. Zavarodottságom egyik oka, hogy nem is igazán akarom megérteni a történéseket. Nem értem, de írok róla. Mert véleményem van, többek között az, hogy ezt nem kell érteni: logikát keresni a szürreálisban ugyanis a megbolonduláshoz vezető első stáció. Inkább nézzük, mi van a bábokkal, a csicskákkal és a magyar atombombával!

Nincs ellenzék

A G-nap utáni dili elszabadulásának van egy fontos vetülete, ami nem a közvetlen főszereplőkről szól. A blog unalomig ismételt rögeszméje, hogy ma Magyarországon nincs ellenzék. Erre már sok-sok példát és bizonyítékot hoztunk igazolásul, de az az igazság, hogy elég lenne ez az egy is: hát milyen ellenzék, az, amelyikkel szemben megengedheti magának a kormánypárt és az őt időtlen idők óta pénzelő zsémbes oligarcha, hogy nyíltan egymásnak essenek, üzengessenek, média-hadjáratokat indítsanak egymás ellen? 

Emlékszem, az ominózus G-napot úgy élte meg az ellenzék, mint a nagy lehetőség napját. Na most aztán megborult az egység a kormányban, Simicska és Orbán kinyírja egymást stb. Hát...konkrétan 0 azaz nulla hasznot húzott az ellenzék abból, hogy a kormány két alappillére baseball ütőkkel esett egymásnak.

Az ellenzék szerepe nagyon fontos ebben a sztoriban. Ugyanis teljesen nyilvánvaló, hogy a hadban álló felek arra sem méltatják a ballib pártokat, hogy becsukják az ajtót, miközben ordítanak egymással. Mintha nem is lennének - talán mert nincsenek is. Pedig létükkel megakadályozhatták volna ezt az ordenáré perpatvart.

A szürrealizmus életre kelt

Ha egy kormány és az őt pénzelő urak hajlamosak a szürreális idiotizmus jeleit mutatni, akkor nem árt, ha van egy komolyan vehető ellenzék, aki mégis arra készteti őket, hogy kicsit visszavegyenek az agybeteg tempóból. De ugye az előbb taglaltak éppen arról szólnak, hogy konkrétan semmi ellenerő nem készteti normális viselkedésre a feleket, ezért nem is viselkednek normálisan.

Azért találták ki amúgy a demokráciát, hogy például egy megbomlott császár ne ültethesse a lovát a trónra. De amint elkezdünk egy autokrata rend felé haladni, annál több furcsaságot engednek meg magunknak a hatalmon lévők. Amin 5 éve még csodálkoztunk volna, ami 20 éve még Torgyántól is erős lett volna, azt ma egyszerűen politikai közbeszédnek hívják. A létező szürrealizmus korát éljük, és olyan rezignált nyugalommal fogadja az ország, mintha ez lenne a normális.

A báb a bábnak a bábja

Na, beszéljünk izgalmasabb dolgokról! Most akkor ki kinek a bábja? Sorost most kihagynám a sztoriból, mert odáig még egyik fél sem jutott, hogy a másikat le sorosbérencezze, de ez is el fog jönni. 

Szóval Orbánék szerint, ha jól értem, akkor ők nem voltak Simicska bábjai, Simicska csak...huh, belezavarodtam. Kérem a fidelitasos bértrollokat, hogy kommentben segítsenek már, mert huszadszor futok neki, de nem értem.

Maradjunk inkább a valóságnál, egy pillanatra. Felejtsük el a felek kommunikációját, mert láthatóan maguk sem értik, mit kéne hazudni a másikról, meg saját magukról. Arról ugye értelmes emberek nem nyitnak vitát, hogy Simicska bábja volt Orbán. Lajos megmondta, hogy mi legyen, aztán cserébe jött a pénz a pártnak. Nyilván az ideológia nem Lajos dolga volt, ilyen bölcsészkedős hülyeségekkel nem foglalkozott, inkább olyan reálos beállítottságú volt. Mentek is szépen a dolgok előre, aztán történt valami, ami megbontotta ezt a csodás kis együttműködést. Nem játszom a jól informált tudálékos bloggert, fogalmam sincs mi volt, de Orbán úgy érezte, nincs már szükség Lajosra, jön a pénz nélküle is, és a fene akar báb lenni. Sem Brüsszel, sem Simicska ne mondja már meg mi legyen! Adjanak pár ezer milliárdot, aztán kiírjuk az óriásplakátra, hogy utáljuk őket. (micsoda államférfi)

Mészáros? Mészáros nem Simicska helyére lépett. Ő lett a régi báb (Orbán) új bábja. Nem diktál, csak szolgál, és ugye senki nem gondolja, hogy magának gyűjti a pénzt? Egyszerűen annyi pénzt lopott a kormány, hogy kellett egy hájfejű gázszerelő, akire az egész balhét rátolják, mert nem lehet annyi pénzt külföldre menteni, meg elrejteni, hogy ne legyen még mindig egy csomó, amit Mészáros vagyonaként kell valahogy feltüntetni. Nem könnyű milliárdos szinten lopni, a fene egye meg, azért ez elszomorító.

Ennek a Simicska nevű fószernek meg van egy hülye beidegződése. Nem szeret simán gazdag lenni, szeretne hatalmat is gyakorolni. Ezt ugye Orbán megunta, de itt ez a tehetségesnek látszó műmagyar porszívóügynök, a Vona, ezt majd be lehet tolni a miniszterelnöki székig, és akkor őt megint lehet frankón rángatni a zsinóron - valami ilyesmi a terv, szuper. 

Szóval összekeveredtek a zsinórok ebben a bábjátékban, a fene se érti ki kinek a bábja, egy biztos, ami a plakátra van írva, azt nem szabad elhinni. 

A valóság értelmezhetetlensége

Emlékszem, a gimiben voltak, akik csak tanulták, de nem értették a törit. Akkor voltak bajban, amikor nem tanultak eleget, és akkor pont olyat produkáltak, mint az Echo Tv fiatal, de legalább tehetségtelen stábja Simicskával:
(mikor is a korábban szövetséges Echo Tv "oknyomozó riportban" találta meg Simicskát)

Elkezdték a dolgozatot, de összekeverték Mandelát Luther Kinggel (vagy Morgan Freemannel), így végülis tök jót írtak, csak rossz helyre, valahogy így:

"A Fidesz kormányzása alatt állami megrendelésekből meggazdagodott milliárdos nagyvállalkozó" .- mondja a felkonf (írjon kommentben, aki ezt Echo TV környezetben érti!)

Aztán szerencséjük volt, mert eszükbe jutott egy rész, amit pont bemagoltak:

"Milyen a kapcsolata Vona Gáborral?" - hangzik a kérdés, hoppá! Ez belevaló kérdés volt ám!

Aztán jön a vége, a teljes összeomlás, mikor az ember mondogatja magában, hogy Mohács vagy Muhi, most mi?!?!? törökök vagy tatárok, vagy...vagy Habsburgok, nem, áhh, beadom, mindegy.

"Aha, és milyen süteményt szeret?" - kérdezi riporterünk, ezt hívják összeomlásnak, remek kérdés. 2 évente egyszer szólal meg Simicska, tényleg pont ezt kell tőle kérdezni.

A helyzet az, hogy bármennyire is gúnyolódok a riporter srácon, én is pont ezt kérdeztem volna, bár nem vagyok riporter. Hát ki érti ezt az egészet? Mit lehet kérdezni? A valóság megszűnt értelmezési tartomány lenni.

Ha nem láttad, nézd meg, egyenesen szuper:

És ez a Simicska és a mignonok cím...? Ez irónia vagy önirónia vagy mi?

A Jobbiknak Simicska teher vagy áldás?

Vona Gábor egy rendes magyar ember, egy fiatal, tehetséges és a tisztességét a hatalom mocskában nem elvesztő reménység - valami ilyesmit kéne hinnünk róla, ugye?

Ha ezt a képet szeretném besározni, akkor beültetném mögé a Fideszt a 80-as évek óta pénzelő dagadt hozzentrógeres milliárdost. Ja, már nem kell, beült mögé, sőt, egyenesen beállt.

Meggyőződésem, hogy Simicska pontosan tudja, mekkora lúzer gagyi ember Vona, meg a gyászhuszárnak öltözött barmok körülötte. De a játékban most ők voltak kéznél, hát őket használja (újabb bizonyíték, hogy nincs baloldali ellenzék. Ők adták volna magukat pénzért, de a kutyának sem kellenek)

Áldás vagy átok egy ilyen játékban tényleg csicskának lenni? Döntsétek el. Én inkább azt mondom, átok, főleg, ha a szóban forgó csicska éppen a kemény és tisztességes csendőr imidzsét akarja előadni. Szánalom.

Egy biztos: a jog halott

Úgy érzem, hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy az egymásra dobált vádak nagyjából 100 életfogytiglani büntetést Vonának vonnának maguk után. Mert ezek bűncselekmények. Furcsa, nem? 

A Fidesz 2002-ben képes volt belebukni Josip Tot és Kaya Ibrahim ügyébe. Ma már csak nevetnünk az ilyen volumenű ügyeken. Igen, egyrészt mert nincs ellenzék, másrészt mert nincs jog és nincs igazságszolgáltatás.

Fel sem merül senkiben, hogy a plakátok helyett egy feljelentés szövegében keménykedjen. Miért nem? Most jön a lényeg, meg az atombomba!

Az atombombával való fenyegetésről

A törtélem során egyszer (mármint kétszer) dobtak le atombombát ellenséges területen. Nem véletlen, hogy ez akkor történt meg, amikor csak egy hatalomnak volt birtokában ez a fegyver. Amióta a fenyegetés kölcsönös, nem dobálóznak ilyesmivel, a kölcsönös megsemmisítés ugyanis nem a legjobb forgatókönyv.

Nézzük a mi kis aranyos oligarcháink világában ez mit jelent: Simicskának vélhetően annyi atombombája van, mint a megboldogult Szovjetuniónak. Pontosan tudja, hogy kapott sáros pénzt az utolsó kis vidéki seggnyaló fideszes, és azt is, miből épült a kormány médiabirodalma, mindent tud. Ledobná ő az atomot, és elárulná a titkait, de:

1. Nyilván a másik oldal is hasonló arzenállal bír, és ha egy atom leesik, akkor nincs visszaút, a másik is elkezdi dobálni

2. A 2015 előtti fajsúlyos ügyekben nehéz lenne olyat találni, amiben ő, vagy az ő emberei ne lennének benne. Olyan mintha Pest és Buda háborúzna, Pest atomot dobna Budára, de az vinné fél Pestet is.

Ha megfordítjuk a sztorit, ugyanezt látjuk: Simicska gazdagodásának hol van olyan pontja, ami ne lenne köthető a Fideszhez? Na ugye.

Szóval az előző ponthoz visszautalva: a jog azért nem kerül szóba, mert a büntetőjogi sárdobálás már maga az atomháború lenne, ez még senkinek nem érdeke. 

És még egy dolog: atombombával csak fenyegetőzni sem okosság. Három dolog miatt:

1. Ha fenyegetőzöl, még komolyan veheti a másik, és preventív jelleggel elkezdődhet a buli

2. Ha fenyegetőzöl, de nem dobod le, akkor gyengének bizonyulsz

3. Ha fenyegetőzöl, de ledobod, lásd: kölcsönös megsemmisítés

Az atombomba ledobásáról

Szerencsére a valóságos hidegháborút megúsztuk atomháború nélkül. De ugye mindenki olvasott már olyan cikkeket, amik leírják, milyen közel, szinte percekre került a világ a végítélethez. Voltak a nyilvánosság előtt zajló konfliktusok, mint a Disznó-öböl válság, de ki tudja, hány olyan volt, amikor majdnem leesett egy bomba ide vagy oda.

Szóval Simicska és Orbán tudatosan a plakátokon és a saját udvari médiájukban esnek egymásnak, és ebben Mészáros csak egy csicska, ahogyan Vona is, csak más funkcióval. 

A politikai atomháborúra szerintem nincs esély, ezek az urak ennél okosabbak, a közös ellenfeleiknek pedig ebben a játszmában azt a megtisztelő szerepet osztották, hogy nézhetik a küzdelmet. Néha esetleg tessék-lássék módon belefolyhatnak egy kis apróért cserébe.

Ez bábjáték és nem atomháború. Aki pedig egy mondatot is komolyan vesz belőle, az könyörgöm, inkább kapcsolja ki a Tv-t, vagy csak annyit tegyen meg, hogy nem terjeszti azt a sok marhaságot, ami folyik az oligarcha médiából. 

A bejegyzés trackback címe:

https://niche.blog.hu/api/trackback/id/tr8412630595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BiG74 Bodri 2017.07.01. 02:11:19

Azért a fityiszcsicskák nadjon komolyan veszik ezt a G ügyet, mert élből a fityiszt ellenzők nyakába varrnák a kis szürke eminenciást. Azért ezt a bábozást igazán nem lehet élvezni, mert jelenleg óvodai szinten zajlik, pedig nagyon megnéznék néhány "atomvillanást"!

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2017.07.01. 07:11:08

Az atomok kérdésében: Simicska azért vmivel jobb helyzetben van, mert ő kérhet (és kaphat is) amnesztiát a Fideszt leváltóktól a Fidesz leleplezéséért cserébe.

háromperhármas 2017.07.01. 08:32:44

Simicska magatartása számomra egy kicsit érthetetlen. Ha van valami a kezében és csak fenyegetőzik, akkor hitelét veszti egy idő után, és a kutya se fog rá figyelni 1-2 év múlva.
Ha nincs a kezében semmi (ezt nem hiszem) akkor viszont mire volt a nagy felbuzdulás?
Vagy van még valami, amit jelenleg nem tudunk...

tacsi61 2017.07.01. 08:35:30

"Simicska pontosan tudja, mekkora lúzer gagyi ember Vona, meg a gyászhuszárnak öltözött barmok körülötte" erre az idióta ,semmit mondó ,irományra csak röviden annyit hogy a választásokkor te tényleg inkább kirándulni menjél ! nekünk meg szebb jövőt !!!

Pop40 2017.07.01. 09:20:11

@háromperhármas:

"Ha van valami a kezében és csak fenyegetőzik, akkor hitelét veszti egy idő után, és a kutya se fog rá figyelni 1-2 év múlva."

A meglepetésszerű támadásban ugye épp ez lenne a lényeg.

Támadni nem akkor kell, mikor az ellenfél felkészülten vár, hanem akkor, mikor nem gyanít semmit, és egy ütéssel padlóra küldheted.

Netuddki. 2017.07.01. 09:21:23

Azért azt elfelejtetted, hogy ha bukik az orbán maffia, akkor a simlicska se fogja elkerülni a jól megérdemelt büntetését. Amit esetleg csökkenthet, ha még időben kipakol.

Pop40 2017.07.01. 09:25:35

@MolnarErik:

Részint ezért, részint meg azért, mert neki - Vityával ellentétben - a népszerűsége miatt sem kell aggódnia. Nincs neki, soha nem is volt, és nem is igényli, Simicska klasszikusan az a szürke eminenciás-típus, akinek nem kell a rivaldafény.

A tolvaj Orbánnak viszont ez létszükséglet. Ha a még megmaradt másfél milla agyhalott szavazója is kiábrándul belőle, tényleg kezdheti nézegetni, mit visz magával a sittre.

Pop40 2017.07.01. 09:26:56

@Netuddki.:

Hogyne tudná, simán köthet egy vádalkut, vagy megegyeznek a háttérben.

háromperhármas 2017.07.01. 09:41:37

@Pop40: A Zorbán minden nap felkészülten várja az újabb csapásokat, - ha lesz egyáltalán. Egy percre sem veszíti szem elől, és ne legyenek kétségeid, mindent meg tesz annak érdekében, hogy viszontcsapással tudjon válaszolni, ill. tompítani tudja a "bombát"
Ugyanis ha valaki, hát Vityka tudja, hogy a Simicska mivel tud lőni. Elvégre együtt csinálták.

háromperhármas 2017.07.01. 09:42:25

@Pop40: Oszt' kivel kötne vádalkut? A Poltpéterrel...? No ne röhögtess! :-)

háromperhármas 2017.07.01. 09:50:05

Még valami...
Lassan már teljesen mindegy, hogy mi derül ki a FIDESZ-ről, Orbánról, úgy is azt válaszolják rá, hogy hazugság, meg Soros... a sok birka meg el is hiszi, mert szinte a teljes magyar sajtó ezt sulykolja a fejükbe.
Mindegy mi derül ki, az hazugság lesz, és punktum!
Mi meg asszisztálunk országvezetőink napi méretes hazugságaihoz, naponta leszívjuk tüdőre mindet, és senki nem mondja azt nekik, hogy No most elég volt!
Magamat is beleértem ebbe, sajnos...

Pop40 2017.07.01. 10:09:44

@háromperhármas:

Oké, kirobban, hogy ketten együtt loptak el x milliárdot.

Ezen szerinted kinek lesz nagyobb veszítenivalója?

Pop40 2017.07.01. 10:16:39

@háromperhármas:

Nem, az ellenzékkel. Nyilván ehhez előbb hatalomra kell kerülniük, amihez szükséges a Simicska-féle botrány is, de ezt majd leboltolják egymás közt.

Amúgy Polt se tudna semmit tenni ellene, (ha vádalkut nyilván nem is lehetne kötni vele) mert tegyük fel, kirobbant Simi egy ügyet, amiben ketten loptak Vityával.
Mit tehet Polt?
Vagy lecsukatja Vityát is, (nyilván nem fogja) vagy Simit se.

Mert ha egyedül Simit csukatná le, az elég érdekes lenne. :-))

háromperhármas 2017.07.01. 10:16:56

@Pop40: Természetesen a Zorbánnak.
De a Vityka úgy is le fogja tagadni, akkor is, ha erről írás lesz. Majd azt mondják rá, hogy hamisítvány.
Ponty ez a baj a Gyurcsány által belengetett banki kivonatokkal is.
Szerinted majd a bank elismeri, hogy az ő kivonatai? (Ezzel elismerné, hogy tőle lehet lopni...)
Ha nem ismeri el, mi bizonyítja azt, hogy eredeti, és nem egy szövegszerkesztővel készítették?

Pop40 2017.07.01. 10:34:27

@háromperhármas:

Ebben egyelőre nem tudok nyilatkozni, ehhez ismerni kell a konkrét ügyet :-)

Ugyanakkor Siminek egy ilyen ügyből értelemszerűen nem lehetne baja: ha valami hamisítvány, akkor az alapján nyilván Simit se lehetne lecsukatni, nem csak Vityát. Tehát az eredeti felvetésedre, a Polttal kötött vádalkura ez esetben sem lenne szükség.

A rokkant is ember · http://arokkantisember.blog.hu 2017.07.01. 11:17:32

"..(.Vona) ezt majd be lehet tolni a miniszterelnöki székig, " Édes öregem, te tényleg nem értesz a politikához, csak írsz róla...hát mégis mi a búbánatos szent fenének kellett szerinted árkon bokron kétharmadon átgázolva meghozni a plakáttörvényt?

Azért, hogy Vona és a Jobbik _semmi_ levegőhöz ne jusson. Azt hiszed komolyan, hogy nincs Orbán tarsolyában kéttucat engedelmes schmittpali a keményfejű, makacskodó Vona helyett? Előbb ugrana Orbán a Dunába, minthogy hatalom közelébe engedje őt....

nicheblog 2017.07.01. 11:43:21

@A rokkant is ember: nincs összefüggés a két dolog között, ami írsz, de legalább arrogáns vagy :)

nicheblog 2017.07.01. 11:46:31

@Netuddki.: igen. elég vicces, hogy kölcsönösen vádolják egymást olyan dolgokkal, amikben kölcsönösen sárosak, ez teszi érdekessé a játékot. de azt hiszem egyik sem számol azzal, hogy borul az egész, és felelősségre vonás lesz.

nicheblog 2017.07.01. 11:48:28

@tacsi61: kifejtenéd, miért semmitmondó?
ha megkérdeztelek volna 4 éve, hogy az a 'szebb jövő', h a fidesz pénztárnoka beáll a jobbik mögé a fidesszel lopott pénzével együtt, akkor mit mondasz?

nicheblog 2017.07.01. 11:49:52

@MolnarErik: hát igen, de ez a leváltás ez nagyon nincs most képben, ezért lehetnek ennyire csak egymással elfoglalva :/
süti beállítások módosítása