niche

A 3 legkiégettebb magyar politikus

A burn out szindróma lecsap a polgármestereinkre

2017. június 26. - olajszőkítés

A kiégés egy veszélyes tünetegyüttes, amelyre Magyarországon még nem figyelünk annyira, mint tőlünk nyugatabbra. Ha majd megismerkedünk a jelenség tüneteivel és nálunk is komoly irodalma lesz a burn out szindrómának, akkor majd a homlokunkra csapva fogunk visszaemlékezni néhány mai magyar politikusra.

 

Mi az a burn out?

Ha kicsit utánaolvasunk a témának (szigorúan az első 3 google találaton belül), akkor azt találjuk, hogy vezető beosztású emberek, a rájuk nehezedő nagy nyomás következtében elveszítik a lelkesedésüket és frusztrálttá, motiválatlanná válnak. Nézzük a kiégés fázisait a jó nevű lelkititkaink.hu oldal kategóriái alapján!

 

A kiégés stációi

1. A remény fázisa

A burnout kialakulása, fejlődése ciklikus. A ciklusok jól elkülöníthetők egymástól. Ebben a ciklusban még nagy erőbedobással, hatalmas lelkesedéssel dolgozunk a céljainkért. Önként vállaljuk a többletmunkát, élvezzük a nélkülözhetetlenség érzését, a saját szükségleteink háttérbe szorulnak. A kiégés ezen fázisára jellemző a „semmire sincs időm” érzés.
Túlzottan nagy lelkesedés, felfokozott energikusság, a kollégákkal való élénk kapcsolattartás. Lelkesedés a szakmáért, a kliensekért való intenzív fáradozás, a munka során megismert ügyfelekkel, kliensekkel való túlzott azonosulás.

2. A frusztráció fázisa 

Ha a személy nem képes arra, hogy egy természetes, harmonikus munka- és életritmust alakítson ki, megszűnik a feladatok delegálásának képessége, kialakul a kontrollvesztéstől való félelem. A személy úgy érzi, „a dolgok kicsúsznak a kezéből”. A kollégákkal való kooperatív kapcsolat leépül, a szakmai beszélgetések egyre terhesebbé válnak az egyén számára.Előtérbe kerül a pesszimizmus és a fatalizmus érzése, időnként apátiába süllyedünk. A súlypont eltolódik a „kérem szépen”-ről az „utasítom”-ra. Beszédstílusunkat a szakmai zsargon állandósult használata jellemzi.

3. Az apátia fázisa

Ekkor már a visszahúzódás, az ellenséges viszonyulás a jellemző. A kliensek becsmérlése, az ellenséges szándék feltételezése jellemzi a személyt. A szakmai és közéleti tevékenységtől visszahúzódik, értelmetlennek, üresnek tartja hivatását. Kezdeti értékrendje felborul, saját tudásába vetett hite meggyöngül. Kialakul egy olyan apátiával jellemezhető állapot, mellyel a személy védekezik a valós és/vagy feltételezett kudarcok ellen. Kitérés az akadályok elől, a kihívások, kockázatok kerülése, a feladatok elhanyagolása válik jellemzővé.

 

4. Pszichoszomatikus reakciók fázisa

A fáradság, közöny, fásultság elmélyül, a személy teljesen elveszíti a régi motivációt. Elhatalmasodik az eredménytelenség és reménytelenség érzése. Az érzelmi reakcióink ellaposodnak, megjelenik a közömbösség érzése.

 

Kiégés magyarul

Már önmagában Magyarországon élni, a bürokráciában csak felhasználó szinten is részt venni, komoly burn out veszélyességi faktor. A magyar politikai felzabálja az embert, még csak az is leszívja az erőt, ha valaki foglalkozik vele, arról nem is beszélve, milyen napi szinten benne élni az aktív oldalon. Észre sem vesszük, hogy a közösség szolgálatával megbízott vezetőink milyen szinten ki vannak téve ennek a sajnos egyre több áldozatot szedő kórnak.

 

Nézzük a listát, azokról az emberekről, akik túltolták. Bármelyikük sokkal boldogabb ember lenne, ha korábban abbahagyja!!

19489346_1830767476949899_1882553858_n.jpg 

 

3. Demszky Gábor

Demszky Gábor a Szabad Demokraták Szövetségének (SZDSZ) volt tagja, 1990–2010 között – öt hivatali cikluson át - Budapest főpolgármestere.

Főpolgármesterségének kellős közepén, az őt hatalomban tartó politikai oldal teljes összeomlása közepette, a gazdasági válság kirobbanásakor úgy gondolja, hogy ír egy családtörténeti regényt.

 • 2007 márciusában a kevesebb mint egy éve párttag Kóka Jánost választotta meg a tisztújító küldöttgyűlés az SZDSZ pártelnöknek.Az elnökválasztásról egy évvel később kiderült, hogy azon „álküldöttek” vettek rajta részt.
 • A 2008-as népszavazási kampány során Fidesz a díjak eltörlését támogató igen válaszokra buzdított, míg a kormányzó MSZP-SZDSZ a díjak megtartását támogatta. A szavazás nem várt magas részvétellel és mindhárom díj esetében az eltörlést támogató igen szavazatok 82% körüli győzelmével zárult. Az eredménynek valószínűleg szerepe volt a kormánykoalíció egy hónappal későbbi felbomlásában.
 • Gyurcsány 2008. március 31-én, április 30-i hatállyal, felmentette a Horváth Ágnest. Az SZDSZ ügyvivői testülete aznap kora esti ülésén egyhangúlag úgy döntött, hogy április 30-i hatállyal visszahívja az SZDSZ-es kormánytagokat, egyúttal bejelentette a koalíció felbontását.
 • Az SZDSZ 2008 júniusában rendkívüli tisztújító küldöttgyűlésen Fodor Gábort elnökké választották. 
 • 2009-ben az EP választásokon az SZDSZ mindössze 2,16%-ot ért el, így nem jutott be a parlamentbe, Fodort Retkes Attila váltotta a rendszerváltó párt élén.

Ebben az időszakban íródott a főpolgármester úr műve: "Kalandos tényregénynek is beillik, a tények ebben a könyvben tiszteletben tartott tények. Az anyag, kisemberek vadkeleti kalandozása a múlt század forradalmas elején magában is regényes: hogyan vetődnek felvidéki soknemzetiségű szerencse- és igazságkeresők kirgizföldre." - szerepel a 2008-ban kiadott könyv ajánlójában. 

Miközben lassan, de biztosan szakad be a baloldal, esik szét az SZDSZ, erősödik az ellenzék, késik/csúszik/lopják a négyes metrót, a hivatalban lévő főpolgármester gondolatait az köti le, hogy a múlt század forradalmas elején, hogyan vetődnek felvidéki soknemzetiségű szerencse- és igazságkeresők kirgizföldre.

A főpolgármester úr látva az előtte tornyosuló politikai és szakmai kihívásokat, szellemi értelemben leszalad a pályáról és hosszú órákat tölt könyvírással, ami tűnhet hobbinak - amihez mindenkinek, mindig joga van - de ebben az esetben ez inkább kiáltó menekülés a valóságból. Ezt a segélykiáltást észre kellett volna vennie legalább a polgármester úr környezetének. Óriási felelőssége van ilyenkor a családnak, barátoknak és kollégáknak. Emlékszem, láttam vele a témában egy baráti interjút, és végig hiányoltam a riportertől azt az őszinte, segítő szándékú, emberi gesztust, hogy megkérdezze:

Főpolgármester úr, Gábor, egészen biztos, hogy most neked ezt a könyvet kellett megírnod a felvidéki soknemzetiségű szerencse- és igazságkeresőknek a múlt század forradalmas eleji kirgizföldre kerüléséről?

 

Sajnos ez nem történt meg, Demszky Gábort egyedül hagyták, pedig a kiégés tüneteit csak a vak nem látta rajta. Mindannyian tudjuk mi lett ennek a vége...

 

2. Kósa Lajos

Kósa Lajos, politikus, országgyűlési képviselő, 1998–2014 között Debrecen polgármestere.

Kósa Lajos egy üdítő kivétel, a listán előtte és utána is olyan emberek szerepelnek, akiket megsavanyított, meggyötört a rájuk nehezedő nyomás. Kósa ezzel szemben a kiégésnek azon a szintjén van, amikor már semmi nem tudja felidegesíteni. Polgármesterségen túl, kormányzati pozíción innen, a felelősség nélküli könnyed létben téblábol. Talán a Loki lehetne egy kicsit jobb, de tulajdonképpen minden mindegy.

A riportokra úgy megy el, hogy halvány lila gőze nincs a témáról, látszik, hogy már a féloldalas felkészítőket sem olvassa el. Akarja ő, de egyszerűen nem tudja érdekelni a dolog. Konkrétan fizikai fájdalommal jár minden egyes előterjesztésnek minden betűje, ahogy minden perc zakóban, nyakkendőben, minden szippantás a szolgálati kocsi illatosított levegőjéből. Maximálisan nem érdekli már ez az egész és óriási pech, hogy ilyen szinten csak győzni tud a Fidesz, és neki valamilyen szinten ebben még benne kell lennie.

Egy pillanatra gondoljuk végig, hogy Magyarországon, ahol a hatalom, a pozícióhajhászás mindennél fontosabb, ez az ember önként otthagyta az egyik legnagyobb város polgármesteri székét, hogy aztán ne kopogtasson semmiért!

Ismered az érzést, amikor lefutsz egy kört és az utolsó métereken már azon gondolkodsz, hogy milyen jó lesz megállni, pihenni, erre valaki rád szól, hogy "gyerünk még egy kör!". Pokoli.

 

1. Tarlós István

Tarlós István,  magyar mélyépítő mérnök, politikus; 1990 és 2006 között Budapest III. kerületének (Óbuda-Békásmegyer) polgármestere, 2010 óta Budapest főpolgármestere.

Ha van ember akinek, megváltás lenne a leváltás az ő. A főváros és az egész ország technikatanára most már egyre erősebb késztetést érez, hogy minél több emberre kisugározza a rosszkedvét. Előrebocsájtja, hogy itt nem lesz mindenféle futkározás, a Szabadság hidat néha le lehet zárni, de csak addig, amíg meg nem látja, hogy valaki felmászik oda, ahova nem szabad. 

Sokunk élménye, hogy az iskola sportpályáit bezárják, hogy a fiatalok ne "tegyék tönkre", és ha be is lehet menni, legalább el kelljen kérni valakitől a kulcsot. Ez a valaki lett Tarlós István. Hiába idegesít ez az attitűd mérhetetlenül, de nem tudok nem arra gondolni, hogy ez neki a legrosszabb. Nem feltétlenül akart ő ilyenné válni. Ezt tették vele a körülmények. Azt hiszem ez a pontos kifejezés, ő maga is a körülmények áldozatának tartja magát. 

 

Figyeljünk oda egymásra! 

Demszky síkideg, Kósa kretén, Tarlós hisztis lett a köz túlzott ideg tartó szolgálatától. Ha látunk a környezetünkben olyan embert, aki kezdi egy kicsit túldolgozni magát, akkor szóljunk neki nyugodtan. Nem kell ezen megsértődni, jobb lesz mindenkinek. Aki fáradt kérjen cserét!

Létrejött a Baloldal-Jobbik Összefogás

Ezt is megértük

"Az ellenségem ellensége a barátom." - elv alapján a baloldali, liberális képviselők ma a Parlamenten másodszor próbálták megvédeni a Jobbikot. Az MSZP, Együtt, DK, LMP magától értetődő természetességgel állt ki Simicska Lajos és a Jobbik mellett. Miért?

 

Ha volt a mai magyar baloldalnak Orbánon kívül nevesített mumusa, akkor azok Simicska Lajos és a Jobbik voltak. Nem szabad lebecsülni a feledékenységet, de én még bízom benne, hogy emlékszünk erre. Simicska Lajos volt a kimondhatatlan, láthatatlan, az ördög mögött álló még nagyobb ördög. "Ma is megnyert egy közbeszerzést Simicska" - féle cikkek születtek nagyjából minden nap. All day, every day, ahogy a művelt német mondja. A korrupciónak a szinonimája volt Simicska neve, tudjuk jól, emlékszünk.

ogy.jpg

(Tényleg csak a vicc kedvéért: itt Jobbikos képviselők támadják Simicskát 2012-ben)

Aztán a Jobbik... nem is tudom hol kezdjem. Cigánybűnözés, Gárda, minden. Nem álltak szóba velük. Éjjel nappal féltek és féltettek tőlük. Nem 20 éve, hanem pár éve, nem csak ezen a néven működő, de azóta kicserélődött párttól féltek, hanem ugyanezektől az emberektől. Vonától, Torockaitól. Féltek. Nagyon.

Most a Fidesz plakáttörvényének a célja, az hogy Simicska Lajos ne tudja ingyen odaadni a Jobbiknak a plakáthelyeit. Tehát a Fidesz szeretne keresztbe tenni a Jobbiknak. Ennyi. A baloldal pedig, ahelyett, cinkosan félrenézne, beáll a Jobbik mellé. Most először fog össze nyíltan a két oldal a Fidesz ellen, ráadásul nem úgy hogy a Jobbik segít a baloldalnak, hanem úgy, hogy a baloldal segít a Jobbiknak.  

 4304778_1c957bf8823f1743250d2c796e590bbe_wm.jpg

(Jópofa, humoros táblákkal tiltakozott egykor az LMP Simicska ellen)

19-re lapot!

Ez a lépés több kérdést vet fel. Az első és legfontosabb következtetés, hogy a szavazásból, úgy tűnik, hogy a baloldal feladta a váltópárti reményeit. Ha ez nem így lett volna, akkor kapóra jött volna neki minden, ami a Jobbikot gyengíti. 

A másik inkább elvi hülyeségnek tűnik, de a valamiért úgy tűnik nekem, hogy a baloldali tábor egy része, akik elhitték, hogy félniük kell, nem tudnak ilyen könnyen már nem félni és nem tartják ezt jó ötletnek.

A baloldal belátta, hogy nincs esélye nyerni és látja, hogy a Fidesz alatt nem jut neki semmi. Ezekből - jobb híján - azt szűrte le, hogy akkor megpróbálná a Jobbik alatt... Lehet, hogy nem így van, de jelenleg nem tudok másra gondolni.

Miért nem úgy viselkedtek, ahogy egy győzni akaró politikai oldalnak kell viselkedni? Miért védik meg azt a pártot, ami mellettük áll a közvélemény kutatásokban? Miért támogatják feltétel nélkül azt az erőt, amely ideológiailag a legtávolabb áll tőlük?

 

Úgy látom nincs messze a baloldal-Jobbik összefogás, olyannyira , hogy már meg is valósult és elkezdte felzabálni a ma ismert baloldalt.

 

És mi van akkor, ha Orbán hortizik?

Horthy 60 éve halott. A szelleme mégis újra és újra kísért. Ellentmondásos történelmi figura volt, de jó lenne észrevenni, hogy amikor róla van szó a magyar politikai közéletben, akkor nem róla van szó valójában. Orbán sem róla beszélt, és nem is azért vette szájára, mert róla gondolt valamit. Addig fog ilyen baromságokat mondani, amíg pont azokat a reakciókat kapja, amiket vár. Azokat pedig megint megkapta.

screenshot_7_2.png

Akkor miről is beszélt Orbán?

Orbán szimbólumokról beszél. Azért emlegeti Horthy-t, hogy reakciókat váltson ki. Olyan reakciókat, amik illenek a politikai stratégiába. Ami nem más, mint hogy élezze az ellentéteket. Hogy fenntartsa a permanens harc állapotát. A saját tábort folyton harci kedvben kell tartani, az ellenfelet pedig a hisztis ajkévoló ballib értelmiségnek kell láttatni. Egyik sem nehéz, elég mondjuk annyit mondani, hogy Horthy kivételes államférfi volt. (bocs "államférfiÚ")

Orbán tényleg kivételes államférfinek tartja Horthy-t?

Vagy ezt gondolja, vagy nem. Én arra tippelnék, hogy semmit sem gondol. Azt hiszem, le kéne szokni arról, hogy komolyan vegyük a miniszterelnök úr értékítéleteit. Hogy miért? Elég elolvasni a 30-20-10-5 évvel ezelőtti véleményét ugyanazon kérdésről. Éppen azt mondja, amit hasznosnak gondol. Meg lehet vetni ezért, de eddig bejött neki.

Miben hisz Orbán?

Nem tudom.

Miért akarja, hogy azt higgyük róla, amit hiszünk?

Orbán azt hiszem ugyanúgy szereti a hívek imádatát, mint az ellenfelek félelmét. Ez nyilván dagasztja az egoját. Ezért talán szeret olyanokat mondani, amivel tudja, hogy megijeszt másokat. De hadd ne menjek el az annyira divatos "fejtsük meg Orbánt és Orbán beteg" irányzat felé, meghagynám ezt a feladatot a nyugdíjas DK-s pszichológusoknak. 

Nézzük a pragmatikusabb oldalát: a Fidesz politikája nem a teremtésre, a valódi kormányzásra épül, hanem a harcra. Nem az együttműködésre, hanem a megosztásra. A balfasz ellenzék meg partner ebben. Felveszik a kesztyűt. Más kérdés, hogy elég röhejesen festenek boxkesztyűben, ez nagyon nem az ő sportjuk. Az még nem derült ki, hogy melyik lenne az övék, de ez biztos nem. Na éppen ezért szeret velük boxolni a Fidesz. (ráadásul a Fidesszel szemben elszenvedett megalázó pofonokat úgy igyekeznek kompenzálni, hogy ellenzéki pajtásaikkal bunyóznak)

Így tehát Orbán, de leginkább valami második vonalas verőembere, rendszeres időközönként önt olajat a ballib értelmiség hiszti-tüzére. 

Milyen reakciókat vár?

Mondjuk azt, hogy Vágó István tudálékosan kiírja Facebookra Horthy bűneit. Ez miért jó? Hát...én meglehetősen negatív véleménnyel vagyok Horthyról, főleg arról a világról, amit teremtett, de amikor Vágó kezdi el ostorozni, akkor már majdnem szerethető figurává válik a tengernagy. 

2006 táján az akkori kormányoldalnak sikerült kitermelnie egy olyan közéleti kört, amelyik már soha a büdös életben nem nyeri vissza a hitelét. Eltűnhettek volna a süllyesztőben, de a Fidesz felismerte, hogy ellenségkép nélkül semmit nem ér az az üres maszlag, amit tolnak. Így hát életben tartják ezt a kört, el is nevezték viccesen, de nem túl találóan ellenzéknek, és hetente dobnak nekik enni, leginkább ilyen hortizós kontentet. 

Aranyosak. Amíg világ a világ elszórakoznának így együtt. A kormány és az ő kis ellenzéke. 

Ez káros?

Nézhetjük innen, nézhetjük onnan, de nehezen lenne letagadni, hogy a Horthy-korszak egy szemétre való, aljas rendszer volt. 

Mégis sokan letagadják ezt. Sőt, sokan egyenesen nosztalgiával emlékeznek róla. 

Ez önmagában nem káros, mert - akármennyire is riogatnak ezzel - letűnt korok nem épülnek fel nosztalgiából. Inkább elgondolkodtató, hogy mennyire nincs közös emlékezete az országnak, mennyire szöges ellentétét gondoljuk a közös dolgainkról, és milyen mély árkok vannak köztünk. 

Horthy kultusza azért élhet, mert soha nem tettek gesztusokat egymásnak az árok két oldalán állók. Nem ismerték el a másik veszteségét, nem osztoztak a fájdalmában és nem próbálták megérteni a személyes (családi) mozgatóit. 

Nem önmagában a Horthy-kultusz káros. Az káros, hogy 60 éve halott emberek emlékezete körül harcolunk, hogy egyesek nincsenek tekintettel mások veszteségeire, és viszont sem. És ami még károsabb, hogy a miniszterelnöknek aktuális és előszeretettel alkalmazott eszköze a múlt árkait újra ásni, és megosztani a népet: hergelni az egyik felét, és érzéketlenül megsérteni a másikat.

És az is káros, hogy senki nem képes felülemelkedni ezen az ócska játékon. A gyerek addig hisztizik, amíg figyelnek rá. A miniszterelnök meg addig riogat Horthy-val, amíg komolyan vesszük. Dehogy akar ő újra Horthy-rendszert, nem akar semmit, távol állnak tőle az elvek. Ahogyan azoktól is távol állnak, akik imádnak ezen rugózni. 

A megoldás már-már utópia. Könnyebben elképzelem magam egy űrhajóban utazva a Marsra, mint azt a Magyarországot, ahol az emberek kiegyeznek a múlton, és ahol nem mászik elő egy-egy történelmi szörnyeteg újra és újra szítani a gyűlöletet. 

Sokat keres Storck? - Magyarország viszonya a piachoz

Én az eredményekkel vagyok

Ha valakit Magyarországon támadni akarunk, akkor az aduász fegyver, hogy bedobjuk a köztudatba, hogy mennyit keres. Akárkivel beszéltem az andorrai vereség kapcsán, mindenkinek a második-harmadik megjegyzése az volt, hogy hallottam-e, hogy a Storck mennyit keres? Storck akkor is ennyit keresett, amikor megvertük Ausztriát, és mindenki idegen emberek nyakába ugrott a Margit-szigeten. 

A labdarúgás profi lett, a múltkori vicceskedő cikkem ellenére is. Mindenhol a világban magasak a fizetések. Gera, Storck, Dzsudzsák, Huszti, mindenki sokat keres, aki a foci környékén van, de ha ötöd ennyit keresne, az is sok lenne az emberek szemében. (Kivéve, ha valaki kettőt vág a portugáloknak, mert akkor a saját pénzemet is odaadnám neki, mindet!) Az angol harmadosztályban és norvég bajnokságban is többet keresnek a játékosok, mint a magyar parlamenti képviselők. 

Szóval, hogy ha be akarunk lépni erre a piacra, akkor magas béreket kell itthon is adni egy edzőnek, vagy elmegy máshova. A magas bér persze nem garancia a jó teljesítményre, egy hülyének is lehet sokat fizetni, ez a hibalehetőség benne van. De egy biztos, hogy jót olcsón nem találsz. Ez a helyzet. Ez egy részben felfújt piac szerte a világon, tele mindenféle pénzekkel, de ez van.

Akárki lesz a magyar válogatott edzője, az kellően sokat fog ahhoz keresni, hogy ha kikap, akkor ki lehessen szivárogtatni a bérét, és utána utálkozni lehessen az összeg miatt.

Ha mondjuk 1 millió forintot keresne, az nem érne meg egy bulvárcímlapot egy random három gólos vereség után? Dehogynem, 1 millió forint is nagyon sok pénz, "milliós fizetés". Egervári szerintem alkalmatlan volt fizetéstől függetlenül, ha 200 ezer forintot keresett volna, az is sok lett volna érte. Nem az került sokba, hogy sokat keresett, hanem az hogy alkalmatlan volt és eltékozoltunk egy csomó időt meg energiát vele. Pintér állítólag olcsó volt, mégsem hiszem, hogy ennek örülnünk kellene!

Strock ezek szerint drága, de vele valamiféle eredményeket elértünk.

1. Szakmai eredmények

Én hiszek az eredményekben, és azt gondolom, hogy minden más csak magyarázkodás, ha nyerünk és ha vesztünk, akkor is ezt gondolom. (Lehet mondani, hogy az osztrákok meg a portugálok lenéztek minket, de most akkor mondjuk, hogy mi meg lenéztük Andorrát? Ennek semmi értelme.) A játékosok eb előtti és eb utáni szezonja azt gondolom tűpontosan megmutatja, hogy milyen emberanyaggal kellett dolgoznia a kapitánynak. Nincs ebben semmi fikázás, szeretem én ezeket a srácokat, de látni kell, hogy ki hány kiló. A keret erejét többszörösen meghaladó mérkőzéseket játszottunk sorozatban, ami egyedülálló szakmai és lelki felkészítést feltételez. (Kérlek hagyjuk azt az érvet, hogy szerencsénk volt, mert akkor a vereségre is mondhatjuk, hogy csak balszerencsénk volt!) Az sem igaz, hogy csak azért voltunk ott, mert felhígították a mezőnyt, mivel a csoportból is továbbjutottunk, tehát hivatalosan is messzebb értünk, mint születésem óta bármikor.

2. Pénzügyi hatás

Megjelentek a boltokban a válogatott mezek, kis műanyagfigurák, kocsikra ragasztható zászlók. A szórakozóhelyek, kivetítők, tömve voltak! A magyar foci életében először megjelent a piacon és belekóstolt, abba, hogy hogyan is működik a dolognak ez a része. Ha nagyon keveset is, de ez az egész elkezdett hozni valami pénzt is. A magyar válogatott fogyasztást generált. Persze ez külföldön nem nagy dolog, de nálunk ilyen még nem volt!

football_heroes_1_darabos_bliszteres_figura_lang_adam_1288_lrg.jpg

(Jól látod, ez itt egy eladó Lang Ádám figura!)

3. Boldogság:

Ezek a szakmai és pénzügyi eredmények, a sok tízezer ember tavalyi franciaországi boldogsága, a sok százezer ember itthoni öröme mellett ez legalább valami. Olyan valami, amit a magyar fociban se ingyen, se drágán, se sehogy nem tudott produkálni senki évtizedek óta.

Storck hozott eredményeket, bevételeket és örömöt a fizetéséért, szóval, ha támadni akarják Storckot, akkor tegyék érvekkel, de ne a zsigeri irigységre alapozva.

A politika felfalta saját értelmiségét - a Mandiner ügy tanulságai

Nincs semmi meglepő a Mandiner-ügyben, a részleteiről pedig ezen a blogon nem vekengenék. Nézzük inkább a nagy képet: megtörtént, ami megtörtént, mert meg kell történnie. Mert ez egy folyamat vége (vége?), méghozzá egy olyan folyamaté, ami valahol a sötét gyurcsányi időkben kezdődött, mikor is a politikai elit elkezdte szembeköpni, majd szép lassan kinyírni saját értelmiségét. 

Mert régen minden más volt...

Régen a politikusok tudták, hogy köztük és a nép között van egy csomó médium. Nem csak a médiára gondolok, de arra is, és rajta kívül még a szakszervezeti vezetőre, a jobbos-balos színészre, sportolóra, zenészre, tudósra stb. Ez az úgynevezett holdudvar, akire a politikának éppen azért volt szüksége, mert általuk exponálódott a képe a nép felé. A holdudvar nyalta a politikusok seggét, a politika hálás volt, és elvárta, hogy képviseljék az érdekeiket a Napkeltében, a rábakecöli falunapon, meg a paralimpiai bizottságban, a mazsihiszben, meg mittudomén hol. 

Ez a szimbiózis végül is mindenkinek hasznos volt, remek vacsorák kerekedtek budai éttermekben, baráti hátlapogatások vidéki kultúrokban, szívességek oda-vissza, pénzek szatyorban, ahogy kell...

Mindenkinek megvolt a maga cigánya, sportolója, humoristája, írója, tudósa - mert mindezek kellettek, mert nem lehetett 3 perc alatt elérni 2 millió embert, és nem lehetett a közvéleményt jelentősen befolyásolni ezen szereplők nélkül.

screenshot_7_1.png

...aztán valami megváltozott:

Holdudvarnak lenni külön kis identitás volt. Büszkén járt Fásy Ádám a 3 fejjel magasabb csajával a Köztársaság térre, ahol éppen talán Lagzi Lajosnak adta a kilincset eljövőben. 

Bocsánat, de ebben a cikkben össze fogom mosni a haknizenészt és az MTA professzort. Miért? Mert ugyanúgy jártak.

Jött ugyanis Gyurcsány és közölte, hogy éjjel-nappal hazudtak. Az király, gondolhatta a baloldali holdudvar, de akkor én hogyan adjam elő továbbra is azt a sok hülyeséget, amit már 10 éve tolok, ha maga a miniszterelnök mondja azt, hogy ez igazából csak néphülyítés?

Gyurcsány azt is elismerte, hogy nem igazán volt tekintettel az ország gondolkodó részére, nem nekik politizált, őket is csak felhasználta, amikor riogatott a románok betelepülésével, meghamisította az országjelentéseket, aztán náci-veszélyt kiáltott a 13. kerületben. 

A baloldali holdudvar így hát megzavarodott, Fásy átment a Lendvai utcába, és úgy tűnt, eljött a jobboldali holdudvar-Kánaán. 

...aztán minden megváltozott:

El is jött, hogy aztán véget is érjen. Kizárólag egy szelete maradt életben a jobboldali holdudvarnak: az a szelete, amelyik már-már orvosi értelemben is necces. Pataky Attila, meg Bogár László, meg a többi hibbant idióta. Rájuk sincs már szükség, ők csak úgy maradtak, hát elzavarni azért nem fogják őket. Közben a baloldalon Vágó István DK-s lett, az értelmesebbje meg vagy belefáradt, vagy meghalt, vagy nem tudom, de nincsenek túl jó állapotban.

Igen, a kérdés adja magát: miért nem kellenek a kutyának sem a (hold)udvari bolondok? A válasz egyszerű. A Habony-Rogán gépezet egyszerűen átugrotta ezt a lépést, ezt a szintet. Most komolyan, ki a fenének kell az, hogy Eperjes Károly lázálmai között értelmezzen egy-egy fideszes narratívát, amit maga Kósa Lajos sem képes helyesen kommunikálni? Mindig álljon egy politikai spin doctor Egerszegi Krisztina mellett, ha éppen Egérke nem tud kimondani egy értelmes mondatot? 

De lehet ennél is rosszabb: mi van, ha valakiben felmerül, hogy a kormány hazudik, esetleg rosszat tesz, na arra aztán végképp nincs szükség. Pedig minél értelmesebb valaki, annál nagyobb az esélye, hogy fellázadjon az értelme az értelmetlenség kormánya ellen. 

Hát lázadjon. Majd nem kap pénzt, aztán kész - így szól a kormányzati doktrína. A holdudvarra ugyanis semmi szükség nincs már. 1 bites üzenetek vannak, kézivezérelt média, korlátlan erőforrások, és korábban elképzelhetetlen információ áramlási sebesség. Ma a Fidesznek valójában többet ér egy szorgalmas troll (mint pl. az a srác, aki figyeld meg, az első kommentelő mindig a posztjaim alatt), mint egy kissé szenilitásba hajló, amúgy szép emlékű színész. 

A technika és a propaganda legyőzte a politikát körülvevő "elitet". 

...aztán ez lett a vége:

A kormány kizárólag azoknak politizál, akiket közvetlen anyagi függésben tart, és akik vevők a propagandára. Az ellenzék pedig annyira vállalhatatlan, hogy lehetetlenség egy ellenzéki holdudvar kialakulása. Illetve nem csak vállalhatatlan, hanem teljesen széttöredezett és érthetetlen. 

Ebben a helyzetben a Mandineres srácok elengedése nem meglepő. Nem áll már érdekében senkinek megszólítani a két tábor értelmesebbik részét. A Fidesz tudja, hogy választást nem a pesti szerkesztőségekben kell (már) nyerni, hanem azzal, hogy Tállai végigzúz a választókörzeten, és egy nap alatt begyűjti a kopogtatókat. Ez fegyver, a holdudvar már nem. Kubatov listája, az is fegyver, egy alkoholista színész a székely himnusszal már nem az. Túl drága, túl bizonytalan.

Nem egyenlő a politikai díszceleb és az újságíró? De, ebben a helyzetben az. Sajnos. A lomtárban nem nézed, hogy hajdanán mi ért többet, a 15 kilós számítógép, vagy a nagymama kredence, nem kell, és kész - a többi üres nosztalgia.

...és ennek mi lesz a vége?

Biztos a szép napsütés teszi, vagy a nyaralási idő megállíthatatlan közeledése, de úgy érzem, ezt a posztot pozitívan kell zárnom. 

Ugyanis régen sem volt ez rendben. Besodort az élet egy kasztba, sokszor véletlenül, aztán ott maradtál, és abban a kórusban énekelted a hazugságokat. Pedig a szemben álló táborok legértelmesebbjei között nagyobb volt a közös gondolati halmaz, mint az azonos táborok plebejusai és patríciusai között. Csak a közös dolgok közé éket vertek az értelmetlen politikai doktrínák, hiedelmek, sérelmek.

A CEU-ügyben ez már majdnem látszott. De a sok hülye balos még jól leoltotta Ürge Vorsatz Dianát, pedig...pedig a megoldás valahol itt kezdődik. 

A politikusok és a politikai kommunikáció egyre hülyül, az értelmiségnek meg észre kéne vennie, hogy becsapták. Észre kéne vennie, hogy a természetes szövetségese nem a nála sokkal hülyébb államtitkár úr, és nem a "szevasz államtitkár uram" a jövő, hanem az, hogy esetleg öntudatára ébred a még megmaradt értelmes tömeg. 

Mert az emberek sem hülyék ám, csak sajnos nem tudnak másból válogatni, mint ami eléjük kerül. 

Magyarországon újra bevezetik a kötelező sorválogatottságot

Magyarországot meg kell védeni!

A magyar társadalom és az ország közös érdeke, hogy minden 17. életévét betöltött férfi állampolgár rendelkezzen a szakmája mellett egy a válogatottban bevethető poszttal is. A munka alapú társadalom kiterjesztése a munka és labdarúgás alapúra indokolt és szükséges lépés. Magyarországot meg kell védeni! Ezért a korábban megszüntetett kötelező sorválogatottságot vissza kell állítani!

 

A sorválogatott szolgálat egy adott állam részéről az állampolgáraitól megkövetelt, kötelező jellegű, határozott ideig tartó labdarúgóválogatott szolgálat, illetve az ehhez kapcsolódó intézmények, eljárások és rendszerek gyűjtőfogalma.

A hosszas szakmai és társadalmi viták és egyeztetések kezdetben a sorválogatott szolgálat terheinek (időtartam, kötöttségek stb.) enyhülését, illetve alternatív (kispályás, strand) szolgálat lehetőségét eredményezték; később a parlament határozata értelmében 2004. november 3-án, 135 éves hagyomány után, megszűnt a sorválogatott szolgálat intézménye. A Magyar Labdarúgó Szövetség ezután megkezdte a labdarúgás önkéntes, hivatásos, szerződéses alapon történő átalakítását.

A megváltozott nemzetközi és sportszakmai környezet azonban ezen intézkedés felülvizsgálatát követelte meg és a közelmúlt eseményei rávilágítottak, hogy szükséges a sorválogatottszolgálat újbóli bevezetése, hogy az amúgy civilben dolgozó állampolgárok szükség esetén védőként, csatárként esetleg a középpályán védjék az országot, ahogy ezt más országok esetében is látjuk.

 img_5718.JPG

A sorválogatott szolgálati kötelezettség alá eső állampolgárok számára a kötelezettség az alábbi, jól elkülöníthető szakaszokra oszlik

 • A sorköteles (17 év feletti) férfiak beválogatása (válogatott nyilvántartásba vétel, egészségügyi vizsgálat), az MLSZ  területi szervezeteinek szervezésében. Ennek idejét utcai plakátokon is hirdetik, a válogatottköteles korosztály tagjai pedig személyre szólóan is megkapják a beválogatásra szóló idézést. Ez egy 1, ritkábban 2 napos elfoglaltságot jelentett, a helyszíne valamelyik lakhelyhez közel eső nagyobb focipálya, ritkábban más nyilvános hely (művelődési ház stb.). A beválogatáson való részvétel elmulasztása viszonylag súlyos pénzbírsággal sújtott szabálysértésnek minősül. A beválogatáson az adatokat, szakmai végzettségeket egyeztetik, ezt rövid és felszínes (valójában csak jelképes) orvosi vizsgálat követi. Ezek után a besorozott személy válogatott alkalmassági kategória minősítést kapott, ami az esetek többségében „A” (korlátozás nélkül alkalmas) volt; a „B” és „C” (korlátozásokkal alkalmas) és a „D” (csak saját posztján történő játékra alkalmas) minősítést még a jogosultak közül is igen kevesen kapják meg, a sokak által vágyott, felmentést adó „E” (válogatott játékra végleg alkalmatlan) vagy „I” (ideiglenesen alkalmatlan) kategóriát pedig a súlyos, krónikus egészségügyi problémákkal rendelkezőkön kívül szinte senki. A válogatott fiataloknak számolniuk kell azzal, hogy a beválogatást követő 1-2 éven belül be is hívják őket sorválogatott szolgálatra.
 • A 18. életévüket betöltött, sorozott férfiak ütemterv szerinti behívása: Ez a sorválogatott szolgálat töltésére felszólító, kötelező érvényű idézés (behívó) kézbesítésével kezdődik. A behívó megjelöli a jelentkezés idejét és helyét, utóbbi rendszerint a lakóhelyhez közelebb eső, nagy befogadó képességű intézményt (iskola, művelődési ház, sporttelep stb.) jelentett. A behívó tartalmazza a kötelező jellegre és a behívás megtagadásának (meg nem jelenésnek) jogi következményeire való figyelmeztetést is, mert a sorválogatott szolgálat alóli kibúvásnak még a kísérlete is bűncselekménynek számít.A behívottaknak a helyszínen korán (rendszerint reggel 6 órakor) kell megjelenni és a kísérő hozzátartozóiktól elbúcsúzni, majd adataik egyeztetése, személyi okmányaik elvétele és rendszerint igen hosszú, több órás várakozás után, az esetleges szökéseket megakadályozni képes rendőri biztosítás mellett, megkezdődik a behívottak csoportjainak elszállítása az egyes alakulatokhoz. Ez különbuszokkal, illetve távolabbi célállomások esetén különgépekkel történik.
 • A bevonulás és tényleges sorválogatott szolgálat megkezdése az MLSZ-nél: A válogatott alakulatok nem kapnak túl nagy nyilvánosságot és eldugott, távoli helyeken, jellemzően Tatán táboroznak.
 • A tartalékosállományba kerülés: a tényleges szolgálatukat letöltött válogatottakat az MLSZ továbbra is nyilvántartja. Egészen 55 éves korukig bármikor számíthatnak rá, hogy tartaléknak, vagy cserének esetleg harmadik számú kapusnak, rövidebb időre ismét behívják őket a válogatottba Bizonyos posztokon a válogatottól való visszavonulást követő években is behívhatnak néhány hetes vagy hónapos továbbképzésre, ők rendszerint meg is kapják az otthon őrizendő válogatott felszerelést.

Miért csap be minket a magyar ellenzék?

Megvan az a jelenet a Blöffből, amikor Vinnie Jonesra rátámad 3 ütődött gengszter MÁSOLAT feliratú pisztollyal? Majd a kőkemény Vinnie a maga sajátos stílusában kiosztja őket, hogy mégis miben gondolkodnak két ilyen játékfegyverrel a kezükben, miközben az övére az van írva: Desert Eagle 0.50?

Karácsony miniszterelnöki kampánya hasít, az Együtt és a Liberálisok pedig bemutatták egyéni jelöltjeiket. Csak azt mondanák meg, hogy mit várnak ettől a nyilvánvaló színészkedéstől? Miért nem értik meg, hogy az egész országot hülyének nézni jelenleg csak a Fidesz privilégiuma? És miért kell játékfegyverekkel hadonászva idiótát csinálni magukból olyan rendezvényeken, ahol 3 ember lézeng, és a stábtagok alkotják a biodíszletet? 

screenshot_5_1.pngscreenshot_9.png

Nem elég hitelesnek lenni, annak is kell látszani

A politikában ez a mondás úgy módosult, hogy egyrészt nem kell hitelesnek lenned, másrészt nem is kell mindenki előtt annak látszanod. De érteni kell, hogy a nyilvánvalóan éjjel-nappal hazudozó kormány is tud hitelesnek látszani éppen annyi ember előtt, amennyi a választási győzelemhez kell. (Ha egy kicsit kevesebb előtt, akkor majd vesznek szavazatokat).

Viszont az ellenzéknek nincs más útja, mint hiteles alternatívát kínálni, hiteles köntösben. Ennek ellenére mit látunk: minipártok miniszterelnök jelölteket mutatnak be, és olyan országos egyéni választókerületi jelölteket, akik vagy el sem akarnak indulni, vagy a biztos vereség tudatában indulnának. Na meg annak a tudatában, hogy minden rájuk leadott szavazat a Fideszt segíti. Tehát minél jobban szerepelnek, annál inkább megkönnyítik a kormánypárt dolgát.

Ez mennyire hiteles? Ez mennyire komolyan vehető? 

Ez nem Összefogás mantra

2013 óta konzekvensen azt gondolom, hogy egy rossz összefogásnál nincs rosszabb ellenzéki konstrukció. De azt nem mondom, hogy megengedhető olyan egyéni körzetekben elindítani több ellenzéki jelöltet, ahol minimális esély is van a győzelemre. Ez már erősebb dolog, mint a politika, ez matematika.

Tehát a kis pártok Gyurcsány-undora vagy erődemonstrációs szándéka indokolhatná a nevetséges vergődésüket a jelöltállítással, de egyszerűen nem értem, miért abba ölnek pénzt, energiát, szervezeti erőforrást, hogy egy nyilvánvalóan értelmetlen és kamuszagú jelöltállító sztorit adnak elő?

Három megfejtés van

Az első megfejtés, hogy vannak olyan pártok, amiket netto megvett a Fidesz, ezek kiválasztanak egy remélhetőleg 1-2%-os kis politikai célcsoportot, és megpróbálják eladni nekik a lejárt szavatosságú, Horn Gábor 2004-es noteszéből kimásolt jelszavakat, és remélik, hogy leesik némi állami támogatás, meg egy-két bizottsági hely. 

A második megfejtés, hogy vannak olyan pártok, akik tudják, hogy összefogás lesz, de nagyon cselesen folyton az összefogás ellen beszélnek. Ők kifelé azt mondják, hogy jaj de jó lenne az előválasztás, befelé, a szervezeten belül pedig azt, hogy mindenhol legyen egy jelöltünk, és ha elég erősnek látszunk, akkor majd a sötét szobákban megalkudunk úgy a szocikkal, hogy legyen 5-10 esélyes jelöltünk a koordinált induláskor. Ez valamennyire racionális hozzáállás, de azért én inkább kiábrándítónak nevezném.

A harmadik megfejtés, hogy vannak olyan pártok, akik komolyan gondolják, hogy ők annyira de annyira fejlett igazságérzettel bírnak, hogy ők akkor is elindulnak egyedül, ha ezzel a fideszes 2/3, vagy akár a Jobbik győzelem felé tolják a dolgot. Önérzetes pesti gyerekek, és ők úgy vannak vele, hogy ez tökös politika. Pedig nem az. Valójában csak eltolják a problémát 2022-re, amikor is ugyanezt előadva áttolják 2026-ra.

Mindenki a maga fantáziája szerint helyezze el az 5% alatti pártokat a fenti 3 halmaz valamelyikében!

Pedig lenne megoldás, és ezt mindenki tudja

Az egyszerűen nem igaz, hogy ebben a választási rendszerben nincs optimális megoldás. Kész Zoltán időközi választáson nyerni tudott Veszprémben, egy olyan körzetben, ami az utóbbi két választáson rendere 50% körüli Fidesz győzelmet hozott. Ok, akkor Navrasics volt a jelölt, később éppen az ő megüresedett mandátumát nyerte el Kész, de mindenki láthatta: hazai pályán is meg lehet verni a Fideszt, ha van egy kicsit is értelmesnek tűnő jelölt, aki nem avítt pártkatona, és beáll mögé az ellenzék, és mondjuk tisztességesen kampányol. 

Lát bárki bárhol körvonalazódni olyan megoldást, ami erre az optimumra törekedve terelgetné az ellenzéki stratégiát? Pedig ez egy kipróbált, és bizonyított megoldás. A 2014-es önkormányzati választásokon is látszott, hogy legyőzhetőek a Fideszes jelöltek, ha értelmes és helyben ismert jelölt indul ellenük a helyi szervezetek teljes támogatásával. Így lett Budaörsön, Nagyatádon, Marcaliban, Siófokon vagy éppen Gödöllőn ellenzéki polgármester. Külön vicces, hogy a legtöbb említett polgármester régi MSZP-s, Szadis, vagy MDF-es pártkatona, de hát, át lettek festve...

Az ideális megoldás az egyéni körzetekben tehát az lenne, ha helyi szervezetek indítanának helyi szinten ismert arcokat, és a pártok csak támogató szervezetek lennének. Na ezt mondjuk pont lehetetlenné teszi a választási rendszer, azzal a szabállyal, hogy csak olyan jelöltállító szervezet lehet egy jelölt neve mellett, amelyiknek a listáján maga a jelölt is szerepel, és a listaállításnak pedig komoly, országos szintű kritériumai vannak.

Egyébként ez a szabály, amellett, hogy jó a Fidesznek, nem feltétlenül hülyeség...

Egyszerűen összefoglalva: bármilyen meglepő is, akkor van a legnagyobb esély az egyéni körzetekben, ha jó jelöltet indít az ellenzék. De nem fog jó jelöltet indítani a körzetek többségében, mert nem erre koncentrál. Hanem taktikázik, időt húz (hova???), hazudozik, színészkedik és a háttérben alkudozik.

Így pont annyira komolyan vehetőek, mint a 3 hülye a Blöffben, és pont olyan eredményt is fognak elérni.

 

 

A porszívóügynökök már Budapesten vannak!!!

Hogyan vált a tudomány a hatásvadászok martalékává?

A gátlástalanság mindenhova betör, mostanában éppen a tudományba. Nincs nagy tragédia, csak kicsit oda kellene figyelni. Feltetted már a kérdést: Miért tudják a porszívó ügynökök átvenni a hatalmat az üzleti élet, és a politika után már a tudományban is? Mert az okos emberek nem voltak elég menők. A matektanárom nem volt jó reklámja a matematikának, a történelemtanárom nem volt jó reklámja a történelemnek, a menedzsment tanészékemen meg teljes volt a fejetlenség. Az okos emberek nem akartak/tudtak elég menők lenni, jöttek hát a menő porszívóügynökök és előadnak, könyvet írnak, megoldanak.

 

mtalog_01.jpg

(Innováció)

A tudomány túl összetett, túl hosszú, túl unalmas lett a korábbi formájában. Ennek lett a vége az, hogy a politika után a tudomány is a kamu emberek kezébe került. Az okos ember nem tudta vonzóvá tenni a tudást,mondjuk ki: nem tudta eladni. A porszívóügynök pedig jött, meglátta a piaci rést és mivel tudta, hogy kell dolgokat eladni, megfogta a tudományt és elkezdte a maga módszereivel árulni. Az okosok nem ismerték fel az eladás fontosságát, az ügynökök, meg profik benne, tudják, hogy az ember, mit szeret nézni, hány percig figyel, mit vesz meg, hány mondatot tud felfogni.A porszívóügynökök jobban megismerték az embert mint a tudósok. 

 

Mindenre van egy egyszerű válasz, ami biztos, hogy a rossz válasz.

Umberto Eco, A Foucault-inga

 

Így oldja meg a TED Talk 15 percben a legnagyobb társadalmi problémákat, így győzik le az infografikák a tanulmányokat, így lesz mindenre egy egyszerű válaszunk.. és a végén az olyan Facebook oldalak sikerét látjuk, ahol arról írnak, hogy minden zöldség azon a szervünkön segít, amelyikre hasonlít... A tudomány magára hagyta az embereket, ők csak az akadémiai szinteken akarnak értekezni és arról, ami őket érdekli. Maguknak beszélnek magukról. A lájkvadász oldalak, meg a kamutudósok, meg a pár perces TED videók, viszont legalább megszólítják az embereket. Az más kérdés, hogy pénzért, befolyásért, miegymásért csinálják, de az emberek azt érzik, hogy legalább hozzájuk szólnak. 

 

 

A porszívóügynökök, most könyveket írnak és árulnak. A tudománynak nem volt célja megszólítani az embereket, a porszívóügynököknek viszont ez az elsődleges célja! Eddig csak az ócska kütyüket meg a biztosításokat árulták, de szépen lassan rájöttek, hogy ennyi erővel mást is el tudnak adni és az sokkal jobban fizet.

De hogy történhetett ez? Ne a porszívóügynökök gátlástalanságát kérjük számon, az adottság. A tudás birtokosainak a nyomiságát és arroganciáját kérjük először számon:

 • Azt, hogy azt hiszik, embereket megszólítani populizmus!
 • Azt, hogy az íróasztalfióknak készítenek kutatásokat!
 • Azt, hogy azzal foglalkoznak amivel 20 éve, mert ehhez értenek!
 • Azt, hogy nem reflektálnak a változó világra!

A tudósok, a kötött pulóvereikben felmásztak az elefántcsonttornyukba, alul meg a szexi sztárelőadók fejmikrofonnal porszívózzák a pénzt. Most épp Budapesten.

 o-creative-facebook.jpg

;)

Nincs szerencséje az ellenzéknek az időjárással

A mai ellenzéknek valamiért annyira rossz karmája van, hogy még az időjárás is folyamatosan keresztbe tesz nekik. 2002-ben egy szép napsütéses hétvége meghozta a győzelmet a baloldalnak, de azóta minden rosszul sült el: viharok árvíz, hó, eső...

Jő az aszály, jő az árvíz,
Sívó homok, vagy az belvíz,
Borús az ég, éget az Nap,
Szegény magyar csak bút arat.

 - Sickratman, Trubadúr

Először bevallom csak azon akartam poénkodni, hogy a felajzott, dühös, demokrata tömeg mégsem megy tüntetni az orosz követség elé, mert esik az eső és az évszakhoz képest kicsit hűvösebb van. Elkélt volna a kabát. Hidegben nincs forradalom! - mint tudjuk. A magyar bajnokikon van mindig az az érzésem, hogy a játékosok elsősorban az elemekkel küzdenek, a csak utána jöhet a játék. Az ellenzék is kicsit mintha a pályára sem mindig tudna odaérni, nemhogy meccset nyerjen.

Nézzük hát a baloldal harcát az elemekkel!

 

Vihar 2006-ban

Hiába működött Kormányzati Jósda, sajnos - mint minden más ez is - teljesen felkészületlenül érte a Gyurcsány-kormányt, mikor 2006 augusztus 20-i tűzijáték alatt kitört vihar. A helyzet kezelése, vagy inkább nem kezelése következtében öten meghaltak és ötszázan megsérültek. A végén kirúgtak egy osztályvezetőt és a korabeli cikkeket újraolvasva rögtön eszembe jut miért nem tud magához térni a baloldal azóta sem. Teljes inkompetencia. Nem tudott a kormány mit kezdeni egy viharral.Egy viharral. 

 aug20.jpg

Jött a tél

A balliberális ellenzék feljövőben volt 2013-ban. Bajnait is megtűrte magán a civil tömeg - ami szerintem neki is minimum kérdéses volt, de valahogy összejött -  és az új ígéret egy nagy március 15-i tömeggyűléssel akart végképp erőt mutatni. Aztán jött a hó és lehűtötte a kedélyeket. A meghirdetett tüntetést a hóhelyzet miatt nem tartották meg, utána pedig már semmi nem volt olyan mint a hó előtt. A kezdeti lendületet meg tudta akasztani egy pár napos szünet, a pillanat elveszett.


20130321-320x180.jpg

 

Aztán jött az árvíz

Az Orbán-kormány, amilyen balfasz volt a hóhelyzetben, annyira király volt az árvízzel. Szerintem marketing és valóság (néha az is számít egy kicsit) tekintetében ez volt a miniszterelnök legjobb teljesítménye. Ment, dolgozott, mint a gép. Az éledező ellenzék pedig kénytelen volt homokzsákokat pakolni a hátsó sorban. A 2006-os viharral összevetve azt érzem, hogy a baloldali kormányok mindig mindent csak elszenvedtek, de a lehetőséget semmiben nem látták meg. Az árvíz kezelése fájóan megmutatta a jobboldal és baloldal közötti kormányzóképességbeli különbséget.

arviz-politikusok6-800x529.jpg 

...és most az eső.

Idén tavasszal a balliberális ellenzéki tömeg, immár politikusok nélkül, de újra egy évvel a választások előtt erőt és lelkesedést mutat, hogy aztán április közepén a semmiből elverje őket az eső. Bazár, aztán Hősök tere, vonuló tömeg, buli az Oktogonon, elromlik az idő és az orosz követség előtt a bepótolt tüntetésen már több a rendőr, mint a tüntető.

Nem tudom hogy van-e tanulság, de nekem gyanús ha valakinek soha nincs szerencséje.

 

Ellenzék - a katona, aki rossz harctérre ment harcolni

Van egy alapvető probléma az ellenzék kormány ellenes harcával: nem lehet megnyerni. Elég könnyű ilyet állítani, hiszen épeszű ember nem reménykedik a 2018-as kormányváltásban, szóval ez eddig egy elég olcsó cikk, de ennél azért tovább mennék: szeretnék rávilágítani, hogy az ellenzék ott harcolt, ahol a kormány szeretné, és ezek a harcok vagy eleve reménytelenek, vagy pürrhoszi győzelmeket szülnek. Nagy erőfeszítések, szerény eredményekkel, nézzük hol harcol a magyar ellenzék, és milyen eredményekkel:

Budapesti tömegtüntetések

A budapesti tömegtüntetések témáját már egy külön cikkben taglaltam, így most csak röviden. Nyilván fontos demokratikus eszköz a tüntetés, de amíg nincs átgondolva, hogy mit várunk tőle, addig semmit nem ér. Ezt írtam, és sajnos igazam lett. Semmit nem ért. Ez egy tudatosan kijelölt holtág az ellenzék indulatainak kieresztésére. És mint tudjuk, a holtágak nem igazán érik el a tengert. 

Törpepártok ígéretei

Csak nekem kell röhögnöm azon, amikor az Együtt kijelenti, hogy ingyenessé teszi az első diplomát? Mikor?! Hogyan?! Tegyük fel, hogy csoda történik, és nyer az ellenzék, az Együttnek ekkor is maximum egy 10-15 fős frakciója lesz, hogyan fog ebből a pozícióból bármit is diktálni? Másképp teszem fel a kérdést: hogyan várja el egy párt elnöke, hogy komolyan vegyem, hitelesnek tekintsem, ha olyat ígér, amit nem hogy nem tud betartani, hanem tudvalevő, hogy soha nem is kerül olyan pozícióba, hogy betartsa - ls ezt is tudja.

Jogosan merül fel az olvasóban a kérdés, hogy ok, hát mindenki úgy indul, hogy esélyesnek akarja magát mutatni, egy politikai pártnak értékei vannak, ezeket képviselni kell értékek formájában stb - mi ezzel baj?

Én erre azt mondanám, hogy ok, akár még igaz is lehet ez az okfejtés, de minek ez a színház? Miért ígérnek olyat, ami nyilvánvalóan nem teljesül? Válasz: mert az égvilágon semmi elképzelésük nincs arról, mit kéne tenniük a kormányváltás érdekében. Erről szólnak az ígéretek, nem az elvekről. 

A választási rendszer támadása

Talán többször is írtam róla, hogy én is elképesztően aránytalannak, és amúgy egy zseniálisan megalkotott rendszernek tartom a magyar választási rendszert, ami komoly problémák elé állítja az ellenzéket.

Az ellenzék meg ennek megfelelően nem is tudja ezt a kérdést megoldani, évek óta fogalmuk sincs, miképpen optimalizáljanak a választásokra. Nem tudom, amúgy mi más dolguk van, mint a választásukra optimalizálni...

A rendszer kritikája tehát jogos. De ha a meccsen jogtalanul kiállítanak egy játékost, akkor nem sírni kell, hanem kettőzött erővel nekimenni az ellenfélnek, és legrosszabb esetben szimpatikus vesztesként távozni begörcsölt lábbal és lehorzsolt térddel. Az ellenzék inkább a dupla lúzer megoldást választja: az ellenszenves vesztes szerepét játssza. 

Csak halkan jelzem, hogy a választási rendszer ellen nem úgy kell küzdeni, hogy a VI. kerületi kávézókban húsz embernek kifejtjük, hogy ez milyen borzalmas, hanem úgy, hogy minden politikai és kampány cselekvést ennek megfelelően csinálunk. Ja, igen, ez nehezebb. 

És még halkabban mondom: ez a választási rendszer egy közös ellenzéki jelölő szervezettel komoly bajba tudja hozni a Fideszt, hiszen a Jobbik a Fidesz és egy esetlegesen megerősödő ellenzék jelöltje 30-30-30% körüli eredményeket tud hozni az egyéni körzetekben. Így előfordulhat simán, hogy van 65% jobbos szavazó egy körzetben, mégis ellenzéki jelölt nyer. 

Gulyás Marci választási rendszeres mozgalmas izéjét meg komolyan nem értettem. Amit meg nem értek, az bocsánat, de pont annyit is ér. Én fogok szavazni, legalább értsem, mit akarnak. Vagy nem ez a cél?

Sajnos ennek a problémának egy megoldása van: megnyerni így, és aztán megváltoztatni. De nem a saját kedvünkre ám!

Rossz ügyek

A Ligetre gondolok például. Egy percig nem vitatnám, hogy igaza van a projektet ellenzőknek. De ez nem az a téma, amit ilyen erővel lovagolni kell. Ez megint egy holtág, de ez aztán tényleg nagyon holt.

A választásokat eldöntő szavazópolgárok szemszögéből nézve ez egy indokolatlanul heves kiállás egy nehezen érthető ügy mellett. Politológia, első lecke: azoknak beszélj, akiktől a hatalmad várod, és arról, ami őket érdekli. Ha Zuglóban akarsz nyerni, és ennyi az összes célod, akkor beszélj Zuglóról. Végül is, ez is egy döntés.

Miniszterelnökjelöltek 

Nem tudom mennyibe kerülnek ezek a miniszterelnök jelöltes kis kampányok, de ennél hülyébb célra nem is égethetnék a pénzt a közepes, kis és törpepártok. Lesz majd 5 esélytelen miniszterelnökjelölt? Mit üzen ez a szavazóknak? Esetleg azt, hogy van 5 párt, amelyik nem akar mást, mint állami támogatással kampányolni? Ha erre gondol a tisztelt szavazópolgár, akkor nem jár messze a valóságtól, de a szavazófülkéktől biztos messze fog járni azon a vasárnapon.

Előválasztás

Az ideális világ és a valóság kapcsolata - különösen hazánkban - elég ellentmondásos. Így lehet, hogy hiába az előválasztás a választási koalíció kialakításának legjobb, legdemokratikusabb és leginkább optimalizált módja, ha Magyarországon ezt most nem lehet kivitelezni.

Mindenre azt mondom, hogy nem lehet, nem lehet? Igen, sok dologra. Jobb, mint tudni, hogy nem lehet, de pótcselekvésképpen erőltetni, csak hogy úgy látszódjon, hogy jót akarok. 

Tényleg király lenne, ha ennyire kulturáltan ki lehetne választani minden választókerületben a legjobb jelöltet, és végül a miniszterelnök jelöltet is. De könyörgöm...mennyi pénz lenne egy ilyen rendszer csalásmentes lebonyolítása? Mennyi pénz lenne ennek a kampánya? Hogyan állapítanák meg a szavazásra jogosultak körét anélkül, hogy a Fidesz - magát amúgy szénné röhögve - minden körzetben belenyúljon az eredményekbe? Mikor lenne ez, hogyan lenne? Senki semmit nem tud erre mondani, de kétségtelenül marha jól hangzik ezt mantrázni 3 éve. 

Egymás győzködése/hergelése

Nagyon szórakoztató volt, amikor a CEU-ügy kapcsán láttam a Facebook falamon, ahogy mindenki leírja, miért rossz ez az egész, hosszasan sorolva az érveket. Mikor egy nap kb. a huszadik ilyen tartalmú posztot, cikket olvastam, eszembe jutott, hogy teljesen rossz csatamezőn harcol az ellenzék. Akkor határoztam el, hogy írok erről, de vártam, hátha történik valami csoda. Nem történt. A mi buborékunkban a mi hangadóink hergeltek, az övékben az ő hangadóik, és végül mindenki ott maradt, ahol volt, csak egyel dühösebben és egyel frusztráltabban. 

Nem, nem azt mondom, hogy nem kell kőkeményen kiállni az elvek mellett, védeni az igazunkat, egymással párbeszédet folytatni, stb. De nekünk nem egymással van dolgunk. Illetve dehogynem, de nem így. 

Elgondolkozott valaki azon, hogyan lehetne interpretálni ezt az ügyet mondjuk a CEU-t egyáltalán nem ismerőknek? És azon, hogy hogyan lehetne egy szélesebb egységet teremteni, az jobb-bal logikát elfelejtve, és a jobboshoz hasonlóan avítt és semmibevivő balos reflexek elhagyásával? 

Hogy kicsit érthetőbben mondjam: engem nem az fog meggyőzni, aki engem meggyőz CEU-ügyben (már csak azért sem, mert eleve meg vagyok győződve, kár rám és a hozzám hasonlóan gondolkodókra pazarolni az energiát), hanem az, aki másokat is meg tud győzni, azokat, akik még nem értik, akiket még nem érdekel. Ez egy politikai teljesítmény lenne, jó lenne ilyet látni. Dózsa drukkereket a Fradi ellen hangolni 8 általánossal is lehet, sőt...

Gumicsont zabálás

Az őrkutya és a sima idióta kutya között az a különbség, hogy ha egy őrkutyának bedobsz egy gumicsontot, akkor nem kezd el farokcsóválva azzal foglalkozni, hanem marad a céljánál, mondhatni a küldetésénél. 

A hasonlatnál maradva: ne akarja már egyik ellenzéki politikus sem eljátszani a demokrácia őrkutyája szerepet, miközben kilóg a szájából a gumicsont. 

Olcsó húzás, azt hittem csak a hülye vígjátékokban van ilyen, hogy a doberman majd elkezdi a jutalomfalatot rágni, a boltot meg kirabolják - de hát látod, működik. 

A kormány propaganda gépezete minden kritikusnak tűnő helyzetben bedob egy ilyet csontot, és a magyar ellenzéki politikusok nagy része is tudja, hogy ez egy kommunikációs trükk, de mégis, tudod mit mondanak? Rá kell repülni, mert nem engedhetjük meg magunknak, hogy mi nem megyünk rá, a többiek meg igen. Érett magatartás, meg főleg tudatos, áh...

A korrupció ellenes harc

A korrupció ellenes harc alapvető kötelesség. Széll Bernadett, Hadházy Ákos, Juhász Péter és társaik jól teszik a dolgukat, és ez tényleg bátorságra vall. Egy baj van: ez a népet most egyáltalán nem értékeli.

Talán megérne egy külön bejegyzést, hogy miért nem, de most csak maradjunk annyiban, hogy nem elég. Önmagában nem elég. A 2014-es választások előtt az egyik nagy ellenzéki stratéga azt mondta: az a kormány, amelyiket ellepik a korrupciós ügyek, megbukik. Sajnos ez ma már így nem igaz.

Van potenciál ezekben az ügyekben, sőt, alapvető erkölcsi kötelesség menni ezek ellen, de be kell látni, hogy ez így nem működik. Ez a többi felsorolttal ellentétben nem egy eleve vesztes harctér, itt talán csak a technika rossz, vagy csak simán erősebb az ellenfél, fene tudja - szomorú dolog ez.

Összegzés

Fentebb már írtam: nem értem, ha egy ellenzéki politikus/párt nem a választásokra optimalizál, akkor mire. El kell ismerni, elképesztően nehéz helyzetben vannak. De én, a választó, erre azt mondom, hogy én meg még nehezebben, mert nekem nem lesz jövőm, ha ezek nem csinálnak valamit, szóval joggal várom el, hogy csináljanak.

A politikai kommunikációs eszköztár teljesen átalakult, leginkább oly módon, hogy mindent a kormány ural, minden eszköz az ő kezükben van, ráadásul a leggusztustalanabb módon használja ezeket. Na várjunk, igaz ez a mondat? A 20. vagy a 21. században élünk? Az óriásplakátok vagy a kommunikációs és technikai forradalom korában? Biztos, hogy csak ezek az eszközök vannak?

Biztos, hogy egy május elseji légvár bérlésénél nem lehet jobban elkölteni az állami támogatást? Biztos, hogy a benzinköltség a kérdéses, az az emberek elérésének szűk keresztmetszete, vagy inkább egy virális poszt megírásához szükséges szellemi tőke?

Nem magyarázom tovább.