niche

niche

DK-tól Jobbikig - a kormány legyőzhető, ha mindenki úgy akarja

2017. október 09. - nicheblog

A 2018-as választásokon a kormány leváltható, mert elkövetett egy hibát: túltolta az amúgy jól kitalált stratégiáját. Hiába aprózta fel az ellenzéket, hiába látszik most teljesen esélytelennek a kormányváltás, az események olyan irányban fordultak, hogy elképzelhetővé vált az elképzelhetetlen: a teljes összefogás, a DK-tól a Jobbikig. 

A folytatásban arról lesz szó, hogy miért állt elő ez a helyzet, milyen keretek mentén valósulhat meg a kormányváltó összefogás, és milyen következményei lehetnek egy ilyen választási akciónak.

I. Miért és miért most? 

1. A kormány a falig tolta az ellenzéket

Az MSZP-be akkorát rúgott a Fidesz Botka kinyíratásával, hogy már el kellett küldeni Németh Szilárdot "vitázni" Molnár Zsolttal, hogy az egy kicsit elbábozhassa az ellenzékesdit. A Fidesz is érzi, hogy hatalmának egyik bástyája, a nem túl erős, de nem is túl gyenge MSZP, most ledőlni látszik. Így a pártban lévő, nem a Fidesz által rángatott emberek számára simán elfogadhatóak lesznek olyan pánikmegoldások, amik korábban fel sem merülhettek. A tét ugyanis a túlélés lett.

A Jobbik betámadása sem túl értelmes megoldás a Fidesz részéről. Betiltással fenyegetőzni, rendőrökkel plakátot leszedni nem jó ötlet, éppen arra jó, hogy alapot adjon egy, a kormány elleni közös fellépésre, ahol a politikai különbségeket félre KELL tenni. Kell, ugyanis teljesen mindegy, ki mit gondol a politikáról, ha már politizálni sem lehet.

Nem gondolom, hogy a Fidesz ott tartana, hogy pártokat szüntet meg, de a mostani retorikája nagyon közel van ehhez. És ez elindíthat egy újfajta összefogást, ami nem politikai-ideológiai alapon, hanem valami ennél sokkal erősebb alapon állhat. A sarokba szorított állat analógiája működhet, meglepő erővel ráadásul. Paradox, de lehet, hogy éppen a kormány túl hatékony ellenzék rombolása forrasztja ebbe az ellenzéket, hiszen lassan mindenkinek leesik, hogy a fragmentált működés az örök reménytelenség taktikája.

2. A kormány a falig tolta saját magát - a Sorosozás nem old meg mindent

Nem csak az ellenzék kerül lassan kényszerhelyzetbe, de a kormány magának sem adott másik utat, csak a teljes idiotizmusét. Ez pedig veszélyes lehet. 

Ismerjük az unalomig ismert képletet: a Fidesznek kell kb. 2 millió ember, akit folyton tüzel és egyben tart, és kell egy megosztott ellenzék. A megosztott ellenzék megosztottságát az előző pontban leírtakkal veszélyeztetik, a saját tábor egységét pedig azzal, hogy egyre nagyobb baromságokat mondanak, egyre vállalhatatlanabb stílusban.

Ma például ezt mondta egy államtitkár a Parlamentben: „A sátán/Soros terv ellen küzdeni keresztény kötelesség”

Nézzük meg közelebbről ezt a 2 millió embert: nagy részük az a szerencsétlen, akinek semmivel nem jobb a Fidesz alatt (sőt), de elhiszi, hogy félni kell Brüsszeltől, meg Sorostól, és Orbántól várják a védelmet.
A másik részüknek tényleg jobb, mert kaptak néhány trafikot, járdafelújítást vagy könyvtár igazgatói állást. Ennek a rétegnek a nagy része viszont pontosan tudja, hogy amit Orbán mond, az köszönőviszonyban nincs a valósággal, de amíg ez a rendszer garantálja a jólétet, addig leszavaznak a Fideszre.
Leegyszerűsítve: a retorika azoknak szól, akiknek rossz, a valós tettek meg azoknak, akiknek jobb. A kérdés, meddig tudják a második csoportba tartozókat etetni, mert ezeknek az embereknek sem jut ám már túl sok, és ezek az emberek is észreveszik, hogy "már minden a Lőrincnek megy", és ezek az emberek nem kajálják be a migráncsozós bullshitet, sőt, egy részüket kifejezetten irritálja. 

A Fidesz egységes, ahogyan a tábora is. De ha az ellenzék váratlanul új harcállást venne fel, akkor az a Fideszen belül is érdekes törésvonalakat alakítana ki. Navracsics, Pokorni, de már Lázár sem ujjong örömében, a főnök ámokfutását látva, ezt se feledjük...Nyilván most a hűséges idióták vannak az első sorba állítva, de ezzel pont a feszültséget növeli Orbán. Akinek egy pici esze is van, az most már nem érzi magát komfortosan a Fideszben. 

Egyszerűen nem lehet mindenkit lesorosozni, nem lehet a kórházak témájában interpelláló ellenzéki politikusnak minden alkalommal sorosozással válaszolni - a kormány viszont elindult ezen az úton, és nem fordulhat vissza. 

3. 100 dolog elválaszt, de 1 összeköt

A baloldali összefogás nagy problémája mindig az volt, hogy mi legyen a vállalhatatlan arcokkal. Ez a dilemma nagyjából ki is nyírta a baloldal esélyeit, mert egyszerűen nem volt jó válasz a dilemmákra. 

A dilemmát úgy lehet feloldani, ha emeljük a tétet. Fogjon össze mindenki mindenkivel, így értelmetlenné válik az ellentétek mentén politizálni. Kit érdekel hogy bekerül-e Gyurcsány a Parlamentbe, hogy több egyénit is megnyer a Jobbik? A tét nem ez. A tét az, hogy lesz-e egyáltalán értelme politizálni, mást akarni, jobbat akarni ebben az országban? 

Rengeteg dolog áll az ellenzéki pártok között. De az az egy mindenkit összeköt, hogy ezt a kormányt meg kell állítani, amíg nem késő. 

Tovább menve: nyilván van 5-10 olyan pont, amiben DK-tól Jobbikig mindenki egyetért. Mert gondolom senki nem akar még rosszabb kórházakat, még több lopást, még kevesebb pénzt az oktatásba, még több antidemokratikus intézkedést, még több kivándorló fiatalt.

 

4. A '2022-re készülünk' taktika már most megbukott

A Momentum az egyik olyan párt, amelyik talán az "arcvesztés kockázatát elkerülendő" kimaradna egy ilyen súlyos és vállalhatatlan arcokkal tarkított összefogásból.

De mi értelme is lenne ennek? Nagyjából semmi. Már most látszik, hogy ha az ellenzék nem lép meglepőt, és nem próbálja átvenni a kezdeményezést, akkor újra és újra ugyanazzal a taktikával győz majd a Fidesz. 

Mi lesz más 22-ben? Még rosszabb helyzetben lesz az ország? És? A választásokat akkor is a Fidesz tartja majd a kezében, hiszen nem lesz akkor sem hasonló súlycsoportú ellenfele.

II. Hogy kivitelezhető a kivitelezhetetlen? 

1. A teljes összefogás legfontosabb üzenetei

Az ilyen típusú összefogás-ötletek ellen mindig azt az érvet hallottuk, hogy kizárt, hogy egy DK-s olyan listára szavaz, ahol ott van Vona, vagy kizárt, hogy egy Jobbikos leszavazzon egy MSZP-s egyéni jelöltre.

Ez az érvelés butaság. Miért, mit fog csinálni a Jobbikos? Nem megy el szavazni, az jobb? Azzal megoldódnak a problémák? A választási kampánynak egy ilyen összefogás esetében három feladata lenne:

  • elmondani, hogy külön mindenki nagyot bukna, együtt mindenki egy kicsit nyerni fog, és végeredményben eltakarodik Orbán
  • elmondani, hogy a kormánynak megbocsájthatatlan bűnei vannak, és ezeket megállás nélkül sulykolni 
  • elmondani, hogy mi az a néhány terület, ahol kormányváltás esetén azonnali intézkedéseket vállal az új kormány (egészségügy, szegénység, kivándorlás, korrupció stb.)

2. A legkevésbé elutasított esélye

Ki legyen a miniszterelnök-jelölt? Azt gondolom, hogy két meghatározó elv mentén kell kiindulni a kérdés megválaszolásához. Az egyik elv az, hogy az összefogási paletta közepéről kell választani. Hiszen aki középen van, az senkitől sem esik olyan távol, ami kizárná az elfogadását. 
A másik elv, hogy nem a népszerűség számít igazán, hanem az elfogadás esélye. Aki a legkevésbé elutasított, annak van a legnagyobb esélye rövid idő alatt a legnépszerűbbé válni. Példa: lehet, hogy Vonának több szavazója lenne most, mint Szélnek, de vajon melyiknek van esélye pár hónap alatt más táborokból sok szavazót megnyerni?

Az előző példában meg is válaszoltam a kérdést: Szél Bernadett lenne a legalkalmasabb.

3. Szakértő kormány, ügyek mentén 

Egy ilyen széles koalíció nem működhet másképpen, mint egy projekt. Meghatározott célokkal, meghatározott felelősségi körökkel, politika nélkül.

Ez elég viccesen hangzik, mert politikai pártokról beszélünk, de egyszerűen nincs más választásuk. Nyilván  a kormányzás, mint az elejétől kezdve deklaráltan válságkezelő, szakmai jelleggel. 

Nyilván marha könnyű ezeket a mondatokat leírni, de a gyakorlatban összefogni egy ennyire heterogén és egymással szemben ellenérdekelt, szedett-vetett bandát...maga a lehetetlenség. Óriási fegyelem és önuralom kell ehhez, és ezek pont azok az erények, amik nem igazán jellemzik az átlag magyar politikust. 

A szakértői kormány meg tipikusan az a kifejezést, amivel olyan kétségbeesett politikusok szoktak dobálózni, akik egyáltalán nem szakértők, de annál inkább törtető politikusok. 

Ezért a legfontosabb az lenne, hogy 5-10 ügyben konkrét vállalásokat tegyenek a pártok, a magyar embereket leginkább érintő, és legjobban kommunikálható ügyekben - egy ilyen széles koalíciónak ugyanis semmi más nem adna legitimációt, mint az, hogy ezeknek a sorsdöntő ügyeknek a rendezését megoldja.

Szóval nem lenne ez sem egy fáklyás menet, de legalább az esélyt megadná valami változásra. 

4. Az árkokat ideiglenes betemetni! 

A fenti, vállalt ügyek mentén folytatott kormányzás alapja, hogy ne komcsizzák meg nácizzák le egymást naponta a koalíció tagjai. Erre nincs garancia...

De abban meg lehet állapodni, hogy a politikailag kínos ügyeket a következő választásokig jegelni kell.

Abban mindenki egyetértene, hogy emelni kell az egészségügy költségvetését, abban senki sem, hogy hogyan kéne kezelni a menekült-problémát. 

Maradva a példánál: ha én, mint választó, garanciát kapnék arra, hogy emelik az ellátás színvonalát, de cserébe minden menekültügyi szabályozás maradna úgy, ahogy van, akkor azt mondanám, ok. 

Ez a példa az, ami a látszólag életképtelen ötletnek a megvalósíthatóságát bizonyítja. Képesek vagyunk mindannyian áldozatokat hozni, engedni a vélt igazunkból, ha tudjuk, hogy ezzel egy magasabb szintű problémát oldunk meg. 

5. Mi lesz a kollaboránsokkal?

A Fidesz kollaboránsainak kifejezetten szuper volt az eddigi fragmentált, értelmezhetetlen közeg - lehetett kavarni, zavaró repülni, ide súgni, oda dezinformálni stb. Bizonyos balos háttéremberek például egyszerre 2-3 pártban kavarták az amúgy is zavaros vizeket.

Egy olyan rendszerben, ahol mindenkinek egy irányba kéne eveznie, egyszerűen kiabálna, hogy ki az, aki ellenérdekelt.

6. Listák és jelöltek

Ez a kérdés egy külön posztot is kitöltene, ezért inkább nem megyek bele részletesen. A lényeg: közkeletű vélekedéssel ellentétben van megoldás a választási matematika területén is.

Sőt! A Fidesz a rendszerét egy fragmentált ellenzékre alakította ki. Ha ez átfordul, akkor földcsuszamlás-szerű győzelmet arathat az ellenzék - a matek tehát éppen nagyon sebezhetővé teszi ezt a rendszert. 

A listák és a jelöltek leosztásánál minden azon múlik, hogy ki mennyire lesz képes áldozatokat hozni és felelősen gondolkodni. Nehezen képzelek el egy felelős és áldozatkész Gyurcsány Ferencet, de ebben a helyzetben egyszerűen bele lenne kényszerítve ebbe, még ő is. Miért? Mert itt már tényleg nyilvánvaló lenne, hogy aki kimarad, az a Parlamentbe sem jut be.

A leosztásnál egyébként  a minél több matematika, minél kevesebb elv kellene, hogy működjön. Egyszerűen azért, mert ha nyerés van mindenki nyer, az pedig akkor lesz, ha minden megoldás az optimum felé tesz lépéseket és engedményeket.

7. Morális problémák

Ezt a pontot szeretném gyorsan elintézni: Az összefogás szélessége az, ami értelmetlenné teszi a fintorgást. Egy baloldali összefogásban lehetnek nem kívánatos személyek, az LMP-t is megértem, hogy nem fog össze mondjuk az MSZP-vel. De ez egy más helyzet. Itt érdemes áldozatokat hozni, mert van miért. 

Tök jó lenne, ha olyan országban élnénk, ahol a demokrácia megoldaná ezeket a problémákat, de nem olyanban élünk. A baloldali szavazóknak meg üzenem, hogy a Fidesz már rég annyira a jobb szélre tolta magát, hogy a Jobbik ahhoz képest már lassan marxista lesz. 

Összefoglalva

Már mindenki tudja, mi a Fidesz választási stratégiája, hiszen éppen másodszor látjuk működés közben. Azt is látjuk, hogy a legnagyobb kockázat, ha az ellenzék nem vállal kockázatot: ha a biztos vereség tudatában, kicsinyes mamlaszként szaladnak az újabb demoralizáló vereségbe.

Pedig a kormány verhető. A matematika is meg van hozzá (éppen a saját rendszerüket lehet ellenük fordítani), és a választói hangulat is meg lenne, hiszen súlyos és mindenkit érintő gondokkal küszködik mindenki, aki kiszorult a NER Kánaánjából. 

Felelősség és áldozatkészség - ennyi hiányzik csupán.

A bejegyzés trackback címe:

https://niche.blog.hu/api/trackback/id/tr7812942311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morph on deer 2017.10.09. 16:01:26

Lényegében ez a jó irány, ezt KELL csinálni, vagy meg el sem kell indulni.
Aki erre nem hajlandó azt lehet akár bojkottálni is, de mindenképpen kimarad.

Addig meg elő lehet kapni a rózsafűzért, esetleg ördögűzést lehetne tartani a parlamentben..?

Éhesló 2017.10.09. 20:54:20

Népfront?
Amikor a nácik is a kommunistákkal savaznak?
Amikor vona a maradék híveit gyurcsányra savaztatja?
Amikor majd a sok mesüge vona jelöltjeire savaz?

Álmotokban maximum.

Zsoltbacsi 2017.10.09. 22:06:19

Hát ez nagyon izzadságszagú lett...

Bolshevik 2017.10.09. 23:24:50

"Miért, mit fog csinálni a Jobbikos? Nem megy el szavazni, az jobb? "

Francokat, elmegy és a fideszre szavaz, mert az legalább nem akarja lebontani a kerítést és putyinnal is jobban van.

Mint ahogy az az alapból balos is a fideszre fog szavazni a jobbikkal szemben, aki meg nem vevő az antiszemita cicákra.

És értem én, hogy nem mind meg nem mindenki, de ha 10-20% igen, akkor már bukott az egész...

Bolshevik 2017.10.09. 23:28:54

"Ezért a legfontosabb az lenne, hogy 5-10 ügyben konkrét vállalásokat tegyenek a pártok, a magyar embereket leginkább érintő, és legjobban kommunikálható ügyekben"

Ok, pl. migráció -> itt hol egyezik a jobbikos meg a balos vélemény?
nagyobb szociális igazságot akar az egyik balos párt, nagyobb kapitalizmust a másik, ez hol egyezik?
Fizetős legyen az egészségügy, vagy épp ellenkezőleg, nem jut rá elég pánz hogy a legszegényebbeket is gyógyítsa?

Stb, az ilyen utópisztikus megoldásokat meg hagyjuk, hogy "majd így is lesz meg úgy is".

Helga Beauty Salon. 2017.10.09. 23:40:14

Kristálytiszta logikával, megfellebbezhetetlenül le lett itten vezetve a győzelem!
A hülye amerikai filmek jutnak eszembe amikben többen ordítják valami szerencsétlen fasz lúzernek, hogy "meg tudod csinálni" ! Az meg el is hiszi! :D

Morpheus. 2017.10.09. 23:53:39

Ez mind idealizmus. A valóság meg valóság. Az LMP soha nem fogna össze a szocikkal, pláne Fletóval, a baloldaliak meg a Jobbikkal. És valahol jól is van ez igy. ILYEN áron nem kell rendszerváltás, akkor már inkább lopjanak tovább az oligarchák.

S S. 2017.10.10. 00:58:24

Nincs remeny levaltani a fideszt, ezert legjobb, ha a baloldal nem megy el szavazni. Hogy a szavazataval ne legitimalja az orbanrezsim ujabb gyozelmet.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.10. 06:17:01

Valaminek az utálata nem elegendő a kormányzáshoz.

S minden kormány "szakérrői".

DFK 2017.10.10. 06:40:25

Jáj, mit fog szól i a nemzetközo közösség, ha aJobbik része lesz a kormánynak? Most már a fasiszták sem fasiszták? Vagy most már nem büdösek a fasiszták? Ha kell ti magatok fogtok karlendíteni?

hatodikx 2017.10.10. 07:21:38

Megoldás: A szerző vállalja a miniszterelnökséget, aztán majd gatyába rázza a társaságot azzal, hogy csak a maga haverjeit fogja kinevezni a kormányba! Ez lesz a szakértői kormány.
(Eddig még egyik párt sem mondta meg, honnan veszi a pénzt az egészségügy, oktatásügy, mélyszegénység, nyugdíjasok problémáinak megoldásához. Eladják majd az Orbán által épített stadionokat?)

Pál Madácsi 2017.10.10. 07:25:50

@Bolshevik: a migrációt csak a fideSS fujta fel, hogy tereljen. Müködik. Nem alapvető, de a menekült helyzet megoldása csak a nemzetek összefogásával, közösen a nemzetközi egyezmények és jog betartásával olható meg.

megvagyhadnagy 2017.10.10. 07:58:04

"Nincs remeny levaltani a fideszt, ezert legjobb, ha a baloldal nem megy el szavazni. Hogy a szavazataval ne legitimalja az orbanrezsim ujabb gyozelmet. "
Pontosan azzal legitimálja, ha nem megy el szavazni. A nem szavazóknak nincs véleménye. A nincs véleményt pedig nem lehet figyelembe venni. Ennyi.

gigabursch 2017.10.10. 08:06:41

A Jobbik meg a DK...
Na addig álljál féllábon...

wantirna 2017.10.10. 08:11:14

Demokráciában nem is kell mindenki ahhoz, hogy egy párt legyőzhető legyen. Micsoda újságírás!

Európai téridő 2017.10.10. 08:19:07

És mi van akkor, ha a másik Mindenki nem ezt akarja, és netán ők lesznek több, mint elegen?

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.10.10. 08:25:30

Valóban ez az egyetlen esély hogy legyőzzék a Fideszt.

Csak éppen az első napon feloszlatná magát a kormány.

Mert az te sem gondolod, hogy a fizessenek a gazdagok, összeegyeztethető lenne az egykulcso adóval, vagy EU-s alapjövedelemmel, a határzár, a kerítés lebontásával, a segélyezés, a közmuinkával, és sorolhatnám.

Semmilyen kérdésben nem ért egyet a DK, MSZP, és Jobbik egységesen ugyanis.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.10.10. 08:26:56

@Ballib cenzúrázók réme 25:

Arról nem is beszélve, hogy a lehetséges győzelem okán, leszalámizná magát a Jobbik ebben a hosszú távon vállalhatatlan kompromisszumban, ami még a DK-soknál is kiverné a biztosítékot.

haXXor 2017.10.10. 08:57:41

De ha a nép nem akarja leváltani a Fideszt akkor miért kéne legyőzni?

Bolshevik 2017.10.10. 09:35:45

@Pál Madácsi: "a migrációt csak a fideSS fujta fel, hogy tereljen"

közben meg az összes komment szekcióban pl. a spiegel alatt is erről megy a téma, gondolom oda is orbán fújta

Dugó Boss 2017.10.10. 09:37:55

Vajon miért van az, hogy az összes visítozó, senkiházi, 2 %-os törpepárt kivétel nélkül balliberális (egy darab jobbost nem látok közöttük) és mindegyik korrupcióról, oktatásegészségügyről hadovál. Egyetlen programjuk van: a hatalomra jutás.
Rossz hírem van a számukra: 2018 az orál éve lesz.
Muhaha!

BALTAZÁR 2017.10.10. 09:38:07

Mielőtt ezt az írást kiposztolta a szerző nem ártott volna Gyurcsány nyilatkozatait meghallgatni a témában.
Többször és egyértelműen, visszavonhatatlanul kijelentette, hogy részéről semmiféle
összefogás a Jobbikkal nem elképzelhető. Pont.
Amennyiben ebben visszakozna, olymértékben válna hiteltelenné, hogy az magas labda lenne a Fidesznek, ezt pedig Gyurcsány nem fogja megadni nekik.
Egyébként Vonát megkérdezte erről már valaki?
Nem gondolnám, hogy beletenné a fejét egy ilyen hurokba. :-)
Vona-DK összefogás, semmivel sem hangzik jobban mint az előző válastáson összetákolt szerencsétlenkedés.

Visceroid 2017.10.10. 09:39:09

"A kormány legyőzhető, ha mindenki úgy akarja."

De nem akarja úgy mindenki. Sőt, az emberek többsége nem akarja.

haXXor 2017.10.10. 09:46:12

@BALTAZÁR: Vona kiröhögte azokat akik felvetettek egy DK-s összefogást. Ő börtönbe akarja zárni Gyurcsányt, nem hatalomra jutni vele.

GyMasa 2017.10.10. 09:49:51

MOndjuk, azert nem artana, hogy valait elaruljon abbol, amit tenni szeretne egy ilyen kormanyvalto koalicio.
Es itt most az "Orbannak menniekell!" jellegu lozungoknal sokkal konkretabb dolgokra gondolok:
- Mit akarnak valtoztatni/helyreallitani (a leendo alkotmany vazlata, amit majd benyujtanak szavazasra, egy lista a megvaltoztatando torvenyekrol, es a javasolt uj szovegrol, a leendo koltsegvetes, stb)
- Lista azokrol a pontokrol, amiben az osszes resztveonek nezetkulonbsegei vannak
- Lista azokrol a LEHETSEGES megoldasokrol, amelyikek fel tudjak oldani az elozo pontben szereplo, jo esellyel alapveto ellentmondasokat.
- Cselekvesi terv az elso 100 napra lebontva
- Pontos tervezet arra, hogy mikor, meddig, es mit fognak megszakerteni a kormanyon.
- Pontos hatarido a tervekhez (hamar, ugye "a demokracia helyreallitasa, es az uj valasztasok kiirasa minel elobb" a cel)
Ezeknek mindnek mar rendelkezesre kellene allni!
Nem a valasztasokig, hanem mar most.
Es foleg nem majd a valasztasok utan.
Ha ezek mind megvannak, akkor van mire felhatalmazast kertni.
Az "Orban takarodj!" nem alap erre.

BALTAZÁR 2017.10.10. 10:13:51

GyMasa Szerinted a fent vázolt pontok melyikében lesz (lehet) konszenzus a DK és mondjuk a Jobbik között? (A többi pártot, pártocskát nem is említve)
Szerintem már az első pontnál akkora nézetkülönbségek lesznek, hogy egy végeláthatatlan veszekedésbe torkollik az egész.
Valahogy nem értem azt sem, hogy minek vannak a politikai pártok, amikor minden választáskor előjönnek azzal a korszakalkotó ötlettel, hogy bevonjanak egy civil miniszterelnökjelöltet. Mondjuk úgy : "egy szakértőt"
Mire fel kapja a sok párt az állami pénzt amikor arra sem képesek, hogy egy épkézlán miniszterelnök jelöltet felmutassanak?

Kivlov 2017.10.10. 10:19:58

Ha leváltják őket, jobb lesz? Az lemúlt 30 év nem ezt bizonyítja. :D

GyMasa 2017.10.10. 10:22:48

@BALTAZÁR:
Az esetleges (biztos) ellentmondasokra ott a masodik pont, a megoldasaikra meg a harmadik.
Ettol fuggetlenul en jelenleg nulla eselyt latok barmifele erdemi osszefogasra az ellenzeki oldalon.
Es, szerintem a momentum jol csinalja, hogy tavol akar maradni ettol az egesz cirkusztol.
Meg a jobbik is jol teszi.
Lehet, hogy jovore eselytelenek a kormanyra kerulesre, de ha reszt vesznek ezekben a 4 evenkenti bohockodasokban, akkor vegleg eljatsszak az eselyuket.

GyMasa 2017.10.10. 10:25:30

@BALTAZÁR:
...Szerintem már az első pontnál akkora nézetkülönbségek lesznek, hogy egy végeláthatatlan veszekedésbe torkollik az egész. ..
Pont ezert kell ELORE, (lehetoleg mar most) a leheto legreszletesebb programmal eloallnia barkinek, aki _TENYLEG_ kormanyvaltast akar.
Akkor, ha nem is lesz egyetertes, de legalabb transzparens lesz, hogy ki- mit akar.
Es, akkor esetleg van esely arra, hogy tobb szavazatot kapjanak.

ben2 2017.10.10. 10:30:19

A szerző jól látja, hogy amíg a fidesz törzsszavazói tábora egyben marad, addig az ellenzék csak teljes összefogással tud a kormányváltás legalább _matematikai_ lehetőségéig eljutni.

Azt viszont már félrediagnosztizálja, hogy miért maradt egyben a fidesz tábor 7 év kormányzás és konstans ellenzéki és nyugati médiaössztűz alatt.
A válasz nem a félelem a Sorostól (az max. kormánypárti narratívába helyezi a kormány elleni támadások vélt motívációit), hanem az az egyszerű tény, hogy a balliberális kormányoktól eltérően Orbán nem k..rta el a kormányzást. Egyszerűen nincs olyan gazdasági mutató, ami 2002-2010 között még javult, de 2010-2017 között romlott volna. Azaz a fideszes szavazók nagy része nem a kormányzati teljesítmény _ellenére_, hanem a kormányzati teljesítmény _miatt_ szavaz a fideszre.
Ez még messze nem jelenti azt, hogy a fidesz mindent jól csinálna, vagy ne lehetne jobban, azaz bőven maradna muníció az ellenzék kezében, amivel szakmai alapon (is) támadhatná a kormányt.

Csakhogy mivel az ellenzék a konstans kampányállapotban következetesen _mindent_ tagad, amit a kormány csinál, így azt üzeni a választóknak, hogy ha az ellenzék kerül hatalomra, akkor a társadalom többségének tetsző kormányzati intézkedéseket is visszavonnák. Ez szimpatikus lehet a már győlöletextázisba hergelt ellenzéki keménymagnak, de az agyát minimálisan is használó, ugyanakkor nem kormánypárti elkötelezettségű szavazókat óvatosságra készteti.
Az ellenzék fragmentációja ugyanis csak súlyosbító körülmény: abban képesek megegyezni, hogy minden lerombolnak, amit Orbán létrehozott, de hogy mi kerülne a helyére, arról nem csak pártonként homlokegyenesenn ellentétes random ötletelés zajlik, de gyakran pártokon belül is teljes a káosz.

Az össz-ellenzéki összefogás tehát nem azért van kudarcra ítélve, mert a pártok nem képesek taktikai szövetségre lépni, hanem mert sem az ellenzéki pártok, sem azok választói nem képesek megegyezni valamiféle nemzeti minimumban, ami _mellett_ kampányolhatnának.

És ez még csak a kampány.
Mi lenne egy ilyen összefogásból kormányon?

A Fidesz tábora ha nem is elég egy összellenzéki blok győzelmének megakadályozására, arra mindenképpen maradna ereje, hogy a kétharmadnak még csak a közelébe se kerüljenek.
Így egy összellenzéki koalíció csak a jelenleginél sikeresebb kormányzással tudná a fideszt hosszabb távon háttérbe szorítani.
Mindezt olyan arcokkal a fedélzeten, mint I. "igazmondó" Gyurcsány Ferenc, Molnár "megúsztam a börtönt" Gyula, Juhász "füttyögő" Péter, KGBéla és még sokan mások ...

Könnyen belátható, hogy ha meg is valósul a szerző víziója és sikerül egy csalamádé koalícióval leváltani a fideszt, Orbánéknak nem lenne más dolguk, mint jól megérdemelt szabadságukat töltve hátradőlni és kivárni azt a kb. fél évet, mialatt a t. koalíciós partnerek átharapják egymás torkát.

konrada 2017.10.10. 10:36:31

... a Kétfarkú például belemenne ebbe az összefogásba, de nagyjából ugyanazokkal a feltételekkel, mint a többi párt.

...csak ők ki is mondják: mi az!;))

("csak akkor nyerhetünk, ha összefogunk és egyetlen ellenzéki jelölt indult minden körzetben.
Belátjuk azt is, hogy a szavazatok szétforgácsolódásának elkerülése érdekében nekünk is szerepet kell vállalnunk ebben. Ezért jelöltjeink hajlandóak az ellenzék képviseletében az egyéni választókerületekben elindulni, ennek azonban az a feltétele, ha a többiek nem indulnak."
A Kovács Gergely pártelnök nevével fémjelzett közlemény azzal zárul, remélik a “konstruktív” javaslat megértésre és kedvező fogadtatásra talál.;))

Duplaxiii 2017.10.10. 10:37:09

Gyakorlatilag egyet is értenék a szerzővel, hiszen sokan vagyunk, akik ezt ugatjuk hosszú ideje, csak a véleményünk rendre lepattan a érdekek mentén dolgozó "ellenzéki" oldalról.
Ugyanakkor a "terv" inkább egy düh-alapú népftontot ír le, mint a szükséges stratégiai alkut.
A sok hónapnyi öncélú pörgés - az ellenzéki oldal "médiája" sajnos fészbúk és flashmob alapú, nem pedig gondolkodás, retorika és stratégia központú... - mára 0 közelire ejtette a teljes összefogással elérhető esélyt is!
A fidesznek lett ideje felkészülni, elővezette az összes nehézfegyverét, most már a levadászgatás indult meg.
Ugyanakkor nem szabadna elfeledkezni arról sem, hogy nem a mszp-től a kicsiken keresztűl a jobbikig kell megállapodni, hanem ezt azonnal a háttérbe tolni és az embereket, helyben kell meggyőzni arról, hogy most nem a pártokkal kell foglalkozni!!!!
De ez nem igazán megy a mi pártjainknak.
Helyben a helyi, jellemzően független jelölteket kellene megtalálni, hogy egy-az-egyben "ütközetek legyenek, a fidesz politikai komisszárjaival szemben a komplett másik összes jelöltje. Mert ha pártokat írunk mögéjük, akkor az megosztja az embereket és nem mennek el, ez pedig a fidesznek 2/3...
Ha pedig véletlenül sikerülne nyerni, akkor nem szakértői kormány, nem népfrontos valami, hanem egy ÍRÁSOS és NYILVÁNOS szerződésre alapozott ÜGYVEZETŐ kormányzást kellene elindítani, aminek KIZÁRÓLAG a demokratikus értékek helyreállítása lenne a feladata és az ELSZÁMOLTATÁS elindítása.
Ez kb. 1 év.
És nem térhetnének el a leírtaktól, amit a szavazók is ellenőrizhetnének.
Az elszámolásra elég lenne annyi, amit a fidesz is csinál, az összes érintett menne a vizsgálatiba! Majd évek alatt kivizsgálhatók a dolgok, de kikerülnek a politikából, a döntési környezetből.
És 1 év után a kormány lemond és már normális módon új, tisztességes választások írhatók ki. Amin a mostani érintettek jellemzően nem tudnak indulni, a vidéki területeken meg nem kell tartani a hatalom bosszújától.
CSAK ez az egyetlen és kb. 1-2%-os esély...
Mert ha a 60% passzív réteget nem mozdítják meg, akkor marad a 30-35%-asl elérhető 2/3 és az országot bezárhatjuk.
Ha a csúti kap még egy időt, kiviszi az országot az UE-ból és egy erdogáni diktatúrát fog bevezetni. Akkor egy népszavazás sem lesz érdekes, mert majd becsukják a szervezőket, mint államellenes szervezkedőket.

Nemfajtalan srác 2017.10.10. 10:39:04

Na mi van, Soros megvette kilóra a Jobbikot is? Ezért nem szavazták meg a brüsszeli bevándorlási kvóta elutasírását?

Vagy csak Simicska gecizése kapott új értelmet a mostani pálfordulással? Annak idején ezen veszett volna össze Orbánnal, nem pedig a reklámadó miatt?

Elgondolkodtatók ezek a kérdések. Ki fogja ezek után megvédeni a nemzet érdekeit?

Nemfajtalan srác 2017.10.10. 10:45:29

@Duplaxiii:
"Helyben a helyi, jellemzően független jelölteket kellene megtalálni, hogy egy-az-egyben "ütközetek legyenek, a fidesz politikai komisszárjaival szemben a komplett másik összes jelöltje. "

Ezt a mesét a "független" jelöltről akit az összes ellenzéki párt támogat, nem fogják a zemberek bevenni.

Ilyen alapon Gyurcsány is indulhatna fügetlen jelöltként, nem igaz? Valójában tényleg ő az egyetlen független, mivel saját magát finanszírozza, míg a többieket a szponzoraik igyekeznek ugráltatni (lásd a Momentum legutóbbi esetét Bojár Gáborral)

ben2 2017.10.10. 10:50:39

@GyMasa:

A probléma nem a pártok hajlandóságával van, hanem az ellentétes gazdasági érdekekkel, identitással, kulturális és ideológiai háttérrel megáldott ellenzéki szavazótáborokkal.
A pártok könnyedén túl tudnak lendülni az ideológiai, stílusbeli különbségeken ha az érdekeik azt kívánják, lásd. 1998-as fidesz-kisgazda koalíció.
Ha viszont ezzel megtagadják a saját szavazóikat, azzal nem csak a saját politikai sírjukat ássák meg, hanem a leendő kormányét is. Lásd. szdsz belépése az 1994-es Horn kormányba.

Ezért reménytelen a megállapodás egy DK és egy Jobbik között. Vonának nem lenne gond belemenni mondjuk a déli kerítés lebontásába, ha megfelelően ellentételeznék, de a jobbikos szavazók tutira árulásnak fognák fel, így Vona sem lesz hülye átpasszolni 1 millió szavazót a fidesznek.
Ugyanakkor a DK-sok és a belvárosi médiaértelmiség sem fogja könnyedén lenyelni, hogy a nyugati nyomás ellenére az "orbánbuktató" kormány mégis megtartja az emblematikus kerítést, mert szükségük van a "náci jobbikos" szavazatokra.

Na pont ezért még csak ötleszinten sem vetődik fel egy össz-ellenzéki minimálprogram és az általad javasolt pontok megtárgyalása. Mert akkor a feloldhatatlan ellentétek még a választások előtt a felszínre kerülnének, a fidesz-média és az önsorsrontó liberális értelmiség pedig egymásra uszítaná a szavazótáborokat.
Az ellenzéki politikusok tehát a legjobb esetben is max. arra lennének hajlandóak, hogy fű alatt lepasszolják egymásnak az egyéni körzeteket, hogy egy esetleges kormányváltás vagy patthelyzet esetén majd improvizáljanak valamit.

Nemfajtalan srác 2017.10.10. 10:55:12

@morph on deer:
Elég fura dolog látni, hogy Orbánt nemrég még mindenfajta rasszizmussal és nacionalizmussal vádolva próbáltátok lejáratni, most pedig boldogan tapsikoltok a Jobbikkal való összefogáshoz. Ez mindent elárul az egész álszent műbalhéról

Vannak a jó fasiszták, ugye, akik a mi fasisztáink, és van a gonoszorbán aki nem elég hogy cigány, még üldözi is a romákat

high up! 2017.10.10. 11:04:58

Filozofálgathattok ti itten 50 ezer oldalnyi kormányprogramot meg összeszarás elméletet 100-ával is, látszik hogy lövésetek sincs semmihez.

Orbaneszku bármennyit lophat, bárhogy szivathat titeket (na meg ahíveit!) ennek semmi hírérértéke nincs már régóta, mert az egész társadalom bele van törve a NER-be. Kitörési pont nincs, mert a népnek a parlamenti leszerepelt mutyi meg puhapöcs ellenzékre meg még hányni sincs kedve.

Ezenkívül a legfontosabb: a milliónyi Átlaghülyemagyarja teljesen tömeghiszterizálva van a migráns a Soros meg a brüsszel ellen. A szerencsétlen hülyéje azt se érti hogy mik ezek, de Orbaneszku remekül kihoztra a magyar genetika alapelmeit, a mindekire és mindenre végtelenül irigy magyarját, az üresfejü "Demajdén megaszondom, nem más!" magyarparasztját. Oszt jelenleg ez az ostoba csőcselék páholyban van, értük szól az M1. A csőcselék felismerte, hogy Orbaneszku alatt ő a főnök az országban.
Oszt majd hülye lenne ebből a kellemes állapotból elzavarni Orbaneszkut, mert az illúzió, hogy ő, a csőcselék most az értelmiség felett uralkodik, Európát menit (miközben éppen szabaccságharcol ellne!) há bammeg ez mindennél faszább érzés!

Oszt ezért Orbaneszku csak akkor győzhető le, ha valaki ezt a sok milliós behiszterizált csőcseléket az Orbaneszku elleni hisztériába tudja belehajszolni. Ehhez meg jelenleg hiányzik a tudás mindenkinél.

FOLYTASSUK!

Skankhunt42 2017.10.10. 11:05:44

@BALTAZÁR: jajjaj, mennyi mindent, és annak az ellenkezőjét is mondta már a feri, amikor az érdeke éppen mit kívánt..

konrada 2017.10.10. 11:06:43

@Duplaxiii:
Az álom - független jelölteket a parlamentbe - szép.
...csak nem működik. A 7 választáson összesen nem jött össze egy régi frakciónyi, és gyakorlatilag választásról választásra kevesebb jutott be egészen a 0-ig.

...s ennek az oka az, hogy a választáshoz pénz kell - s most, hogy közel duplaakkorák lettek a körzetek, még több, hogy megismerjék azt a kiválóságot az emberek, aki az egyik kisvárosban mindenki ismer, de a többi - akár 30 km-es távolságú városkákban még a nevét sem.

Így ha kerít is egy független olyan szponzort, aki ezt neki megelőlegezi, az azzal jár, hogy nem lesz független, legfeljebb nem párt-delegáltként, hanem XY nagyvállalkozó lobbistájaként.
...az meg még rosszabb opció...

nemecsekerno_007 2017.10.10. 11:07:48

"A kormány legyőzhető, ha mindenki úgy akarja..."

- egyelőre úgy tűnik, hogy nem mindenki akarja úgy. (már a választók közül)
- és mi lesz ha győztünk?

high up! 2017.10.10. 11:12:37

@Nemfajtalan srác: "Vannak a jó fasiszták, ugye, akik a mi fasisztáink"

A fideszmaffiádban meg különösen regényt lehet írni a minden szart felzabáló fajtátokról:
Vannak a jó komcsik, ugye, akik a mi komcsink
Vannak a jó 3/3-asok, ugye, akik a mi 3/3-aink
Vannak a jó ruszki diktátorok, ugye, akik a mi ruszki diktátoraink
Vannak a jó offshore lovagok, ugye, akik a mi offshore lovagjaink
Vannak a jó népnyúzó multik, ugye, akik a mi népnyúzó multijaink
Vannak a jó zsidók, ugye, akik a mi zsidóink
Vannak a jó terrorista arabok, ugye, akik a mi szomszéd telkünkre telepített terrorista arabjaink
Vannak a jó sok milliós fizetésü bankárok, ugye, akik a mi sok milliós fizetésü bankáraink

FOLYTASSUK!

Skankhunt42 2017.10.10. 11:13:17

@high up!: peti, milyen vállalkozásod van? a facebook adatlapod szerint. hogy érzed magad itthon? vagy visszamentél már?

Ready2 2017.10.10. 11:31:34

A teljes osszefogas lehetetlen. Feri megmondta, hogy o nem fog ossze Vonaval, Vonanak sztem eszebe se jut baloldallal osszefogni (a szavazataikra persze hajt, de az mas kerdse), az MSZP meg megmondta: Horn Gyula partja nem allhat ossze fasisztakkal. A legtobb ami lehet, hogy a baloldal osszefog es lesz 3 jelolt minden korzetben, ami a fidesznek kedvez. Ennyi.

postumus mumus 2017.10.10. 11:55:37

"Egy baloldali összefogásban lehetnek nem kívánatos személyek"
Ott a bökkenő hogy ez nem baloldali összefogás lenne, hanem egy ellenzéki kerekasztal, mint 1989-ben. Vagyis minden ellenzéki összefogna azért, hogy elhajtsa a jelenlegi tolvajokat. Aztán az ellentéteket feloldanák azzal, hogy mindenki vállalna a másik felé kompromisszumot. Mondjuk a Jobbik nem zsidózna és kommunistázna, a többiek meg nem neveznék antiszemitának a Jobbikot. A menekültkérdésben is meg lehetne állapodni: az 1200 fő menekültet be kéne fogadni, amit az EU szeretne, ha többet akar azt meg csak teljes parlamenti összefogással (akár még a fidesz bevonásával is) tehesse csak meg. A kerítést meg meg kell hagyni, ha már ennyi pénzt beleöltek, legalább az is véd valamennyire. Orr bánt és korrupt haverjait meg el kell számoltatni a milliárdos sikkasztásaikért.

postumus mumus 2017.10.10. 12:00:55

@Ready2: Szerintem Vona a kisebbik rossz. Ha választanom kéne orr bán és vona között, inkább vonát választanám, mert az még nem lopott(aztán ha ő is lop, őt is elhajtanám). A közös ellenség összekovácsol. Aki jelenleg orr bán. Fel kell adni az ellentéteket, mert orr bán maradása sokkal rosszabb, antidemokratikus jövőt hoz. A jobbik bevonásával meg lehet állítani ezt az esztelen, autokrata diktátort, aki most már attól sem riad vissza, hogy az ügyészséget küldje a pártokra. Holnap meg mit csinál? Börtönbe csukja koholt vádak alapján a politikai ellenfeleit?

GyMasa 2017.10.10. 12:05:03

@ben2:
...
Na pont ezért még csak ötleszinten sem vetődik fel egy össz-ellenzéki minimálprogram és az általad javasolt pontok megtárgyalása. ..
Tudom, nincsenek is illuzioim...
Mondjuk, ha van esze barmelyik partnak, akkor hagyja csudaba 18-at, es elkezdi felepiteni magat kesobbre.
TUdom, hogy megprobaljak majd kinyirni oket, de ha sikerul, akkor sajnos nem voltak elegge meltoak a posztra, es egyszer jon majd egy formacio, aki talan az lesz.

morph on deer 2017.10.10. 12:10:22

@Nemfajtalan srác:
“Ez mindent elárul az egész álszent műbalhéról”

Valamit nem értesz, de azt legalább nagyon.

Egyrészt nem ‘összefogásról’, hanem ‘együttműködésről’ beszéltem.
Másrészt arról sehol nincs szó, hogy a Jobbik mostantól - frissen festve - bekerül az úgynevezett ‘demokrstikus’ pártok közé!

Arról van szó, hogy találni KELL 5-10 olyan kardinális pontot, amelyek megváltoztatására való törekvésben igenis egyet lehet érteni, és ezt világnézettől függetlenül kell tudni kezelni - addig az ideig mindenesetre, míg ezeket a vérszívó tetveket el lehet távolítani a hatalom közeléből is!

Ehhez semmi szükség a “jó náci - rossz náci” szemléletre, pontosan elég tisztázni, hogy esetleg egyikük sem akar ebben a mocsokban élni!

Tavaszi nagytakarítás kell, mindenkivel, aki ezt a trágyadombot el akarja tüntetni az ország éléről! A takarító brigádban pedig bárki részt vehet!

ben2 2017.10.10. 12:41:24

@postumus mumus:

"elhajtsa a jelenlegi tolvajokat"

És régiekre cserélje?
Mert talán az LMP vagy a Jobbik még elmondhatja magáról, hogy legalább a vezetésben nincsenek lebukott tolvajok, de a DK élén ugye ott ül maga Gyurcsány Ferenc, az MSZP élén meg Molnár Gyula, hogy csak a legfeltűnőbbeket említsem. De még az LMP vagy a Jobbik esetében is ott a kérdés, hogy mi lesz az őket hátulról toló "vállalkozókkal"? A Jobbik mögött ott áll Simicska, aki Orbánnal való szakításáig ugye maga volt az első számú közellenség az ellenzéki médiában, és az LMP-sem tagdíjakból fizeti Ron Werbert.

Ami az ellenzéki kerekasztalt illet:

Nem az ellenzéki pártoknak kellene kiegyezniük, hanem a szavazóiknak. Egy dolog, hogy az MSZP választmánya könnyedén túltenné magát a Jobbik zsidózásán, elvégre Orbán lecigányozása miatt sem vonultak utcára, és az MSZP káderei közül is jópár lebukott már zsidózással, de mit szólna hozzá a "szárszói" értelmiség?
Az EU által abszurd módon ránkerőszakolt 1200 menekült sem okozna gondot Vonáéknak, de mit szólnának hozzá a vidéki jobbikos szavazók, hogy nekik még lövegtornyokat ígértek a déli határra, ma meg az arabokkal haveroznak.

Aztán az elszámolás kérdése:

Ha az összellenzéki koalíciónak nem lesz meg a kétharmada - márpedig egy stabil 2 milliós fidesztábor mellett nem lesz meg -, akkor mégis hogyan tervezik Orbánék elszámoltatását?
A politikai korrupcióban pont az a lényeg, hogy a törvény betüje szerint nem történik bűncselekmény, így a politikai mutyikat vagy visszamenőleges jogalkotással, vagy koncepciós perekkel lehetne csak végigvinni, ami alapból ütközne minden jogállami normával. És nem jogfilozófiai alapon vagy "szellemiségét illetően", amit manapság oly szívesen kérnek számon Orbánékon, hanem kézzel fogható, gyakorlati esetek alapján, így a perek garantáltan elvéreznének minden EU-s feljebbviteli fórumon.

ben2 2017.10.10. 12:44:29

@postumus mumus:

"A jobbik bevonásával meg lehet állítani ezt az esztelen, autokrata diktátort, aki most már attól sem riad vissza, hogy az ügyészséget küldje a pártokra. Holnap meg mit csinál? Börtönbe csukja koholt vádak alapján a politikai ellenfeleit? "

És erre az lenne a megoldás, hogy az ellenzék hatalomra kerülve börtönbe csukja koholt vádak alapján a politikai ellenfeleit?
Ha meg már Orbánnal leszámoltak, akkor egymást?

ben2 2017.10.10. 12:59:27

@GyMasa:

"Mondjuk, ha van esze barmelyik partnak, akkor hagyja csudaba 18-at, es elkezdi felepiteni magat kesobbre."

Amelyik pártnak van esze, az pont ezt csinálja.
Az LMP Szél Bernadettet építi fel, a Momentum saját magát. A Jobbik is 2018 utánra készül, hiába hirdet kormányváltást, arra játszik, hogy minél többet csaklizzon el a balos szavazókból, hogy a következő ciklusban a balos pártoknak már ne legyen opcionális a kiegyezés a Jobbikkal.
Még Botka is a 2018 utáni MSZP-t próbálta helyzetbe hozni programhirdetéssel, árnyékkormánnyal, de az MSZP-nek ugyebár nincs esze és idő előtt kicsinálták.
Egyedül a DK nem görcsöl a 2018 utáni időkre, mert nekik már 2010 óta ugyanaz a stratégiájuk: fröcsögésben megelőzni mindenkit az ellenzékben és vágni a cetlit. Aztán ha eljön az idő, amikor Orbánt többen utálják, mint szeretik, akkor az emberek majd bosszúból úgyis arra szavaznak, akit Orbán ellenpólusának vélnek és az ki lenne más, mint Gyurcsány Ferenc. (Mondjuk ez a statégia már Torgyánnak és Csurkának sem jött be, de a szekták nem feltétlenül működnek racionális alapon.)

A gond megint csak ott van, hogy ha túl sokan "építik fel magukat" akkor 2022-re ugyanott lesz az ellenzék, ahol a part szakad.
Az ellenzéki szavazók tehát akkor járnának a legjobban, ha a ballibek csúnyán behasalnának a 2018-as választásokon és a protest szavazók begyűlnének a Jobbik alá. Ezzel gyakorlatilag a lengyel modell alakulna ki nálunk is. Így megoldódna a széttagozódás problémája, a ballibek pedig nyugiban újragondolhatnák az életüket, nem kellene kampánymódban a napi túlélésre koncentrálniuk.

nicheblog 2017.10.10. 13:04:34

@morph on deer: köszönöm, hogy valaki megértette a cikket :) és ezzel nem a többiek értelmi képességeit vonom kétségbe, ez nem erről szól, hanem arról, hogy meg akarja-e érteni valaki a leírtakat.

a korábbi cikkeim majd mindegyikében ekéztem pl. Gyurcsányt, és minden politikai összefogásra alkalmatlan tartom, de ez a cikk valóban nem erről szól. hanem egy konstruktív együttműködésről, ami konkrét, mindenki számára azonosulható célok mentén történik. a kettő közti különbség megértése tényleg nehéz nekünk magyaroknak, mert mi talán egyszer sem láttunk ilyen jó értelemben vett pragmatikus együttműködést.

a kommentekből az jön le, hogy nem is vágynak erre az emberek - de azért megnézném mi lenne, ha létrejönne...

morph on deer 2017.10.10. 13:07:50

@ben2:
“És erre az lenne a megoldás, hogy az ellenzék hatalomra kerülve börtönbe csukja koholt vádak alapján a politikai ellenfeleit?”

Mihez kéne koholt vád, szerinted?
Ha csak abból indulsz ki, amit a legfelsőbb poltra rakott hivatal rendszeresen elkaszál - “nem olvasnak újságot” - akkor az már épp elég, nyugodj meg!

Tehát szerinted minden így jó, ahogy van?
Vagy a feltörekvő tizenévesekre kéne bízni a jövőnket, mert azok ugye még nem loptak, meg majd nem is lesz mit, mire oda kerülnek, ahol - elméletben - lehetne?

Vagy mi a megoldás?
Mert azt már elmondtad, hogy mi nem...

GyMasa 2017.10.10. 13:19:05

@nicheblog:
...mindenki számára azonosulható célok mentén történik. a kettő közti különbség megértése tényleg nehéz nekünk magyaroknak, mert mi talán egyszer sem láttunk ilyen jó értelemben vett pragmatikus együttműködést. ..
Konyorgom, lassuk mar azokat a celokat vegre!!!!
Mert a "kormanyvaltast!" mar megvolt.
Az 2014-ben sem valt be.
Tehat?

nicheblog 2017.10.10. 13:24:58

@GyMasa: ha ezt magyarázni kell valakinek, az már régen rossz.

GyMasa 2017.10.10. 13:33:35

@nicheblog:
Mar nem azert, de nekem nem kell semmit elmagyarazni, mert en ertem a lenyeget.
Nekem arra lenne szuksegem, hogy legyen egy - barmilyen - alternativa, aki el tudja hitetni vele, meg a passziv 5+ millio emberrel azt, hogy ra kell szavazni.
De, ahogy latom, ebben az ugyben egy lepest sem tett semelyik formacio.
Pedig a passziv 5 millio ember 20%-a az 1 millio. Azzal mar lehetne valasztast nyerni.
De, erdekes modon az ellenzeki oldalon SEMMI lepes nem tortenik az orszag lakossaganak 50%-at kitevo bizonytalanok fele.
Es, ennek nincs tul jo uzenete.
Ahogy irtam!
Jovokep, es program, a leheto legreszletesebben kidolgozva, hogy az emberek, akiket az ellenzek csak gyalazni tud, tudjak, hogy mire adjak a voksukat.

GyMasa 2017.10.10. 13:34:48

@nicheblog:
Azt hiszem, ami regen rossz, az az empatia ilyen merteku hianya a "progressziv" baloldalon.

Nemfajtalan srác 2017.10.10. 13:38:55

@morph on deer:
"nem ‘összefogásról’, hanem ‘együttműködésről’ beszéltem. "

Tök mindegy milyen nevet adsz neki, egy Magyargárdás párttal való összefogás a libsik részéről mindent elárul az Orbántól való műrettegés valódi céljáról. Semmi egyébről nincs itt szó, mint vegytiszta hatalomvágyról, amihez hozzátartozik az aktuális politikai ellenfél, Orbán lejáratása

Ha úgy hozza a (meglehetősen rövidlátó) taktikai érdeke, akkor a libsi még Röhmmel is hajlandó összefogni, miközben nácizza mondjuk a kereszténydemokratákat. A szoci műmedve meg az orrába fűzött karikával engedelmesen követi őt

Nemfajtalan srác 2017.10.10. 13:51:00

@high up!:
A Fidesz mindig is gyűjtőpárt volt, sok mindenki elfért benne. Éppen ezért lehetett megcsinálni még annak idején a fordulatot, és néhány bedurrant agyú libsi kilépésével néppártkénnt folytatni.

A szocik és a túlnyomóan libsi abrakon élő többi pártok a viszont a saját ideológiájuk foglyai. Emiatt folyton szembe kell köpjék magukat, amit aztán megpróbáltok szépen kimagyarázni. A kommunizmus harcos hirdetőiből kapitalisták, vagy legalábbis a tőkés rend seggnyalói lettek. Még egy önszembeköpés meg se kottyan nekik

konrada 2017.10.10. 14:02:35

Hülye dolog ez a politika. Egy pártnak csak úgy van esélye bekerülni a nagypolitikába, ha minél több - lehetőleg az összes - körzetben jelen van, rendezvényeket szervez, és így olyan helyben személyesen is megismert emberekhez köthető, akikre hajlandóak az ott lakók szavazni.
Azaz: személyes választókerületi jelenlét nélkül még a parlamenti küszöb is nehéz.

Ezek az emberek meg azért dolgoznak, mert jobb esetben küldetésesek, általánosságban meg politikusok a szó rossz értelmében: azaz tudják, nagyobb ismertség jobb poszt, több pénz.
Ezeknek elmagyarázni megmérettetés nélkül, hogy rosszabbak a konkurens x párt embereinél, de azért teljes erőbedobással kampányoljon, hogy a várható szavazói mást támogassanak, hát "khm" több mint nehéz.
...bármennyire is pejorativ szóvá vált a politika, azt azért nem szabad elfelejteni: embereknek, emberekről szól, és emberek csinálják....

morph on deer 2017.10.10. 14:07:00

@Nemfajtalan srác:
Műrettegés?
Az “utálat” jobb szó.

Arról nem beszélve, hogy az “orbanizmus” az, ami a valódi gond.

Ugyanakkor figyelmedbe ajánlom, hogy Vona legalább normális, ami a focibuzi főgeciről igen nagy jóindulattal is bajosan állítható.
Addig is kellemes szórakozást:
youtu.be/xxU4GH5U-QE

Andráska8 2017.10.10. 14:24:18

nevetséges ez, amikor a Jobbik a Fidesszel kötne koalíciót. szóval nem közösködne a demokrata oldallal.

Nemfajtalan srác 2017.10.10. 15:26:47

@morph on deer:
Aki egyszer szembeköpi saját magát, az még sok mindenre kész a jövőben. Sokat kell még bizonyítania Vonának, hogy újra elnyerje a nemzetért aggódók bizalmát. Nem való neki a Soros félék plüssálatkájának szerepe

morph on deer 2017.10.10. 16:40:34

@Nemfajtalan srác:
Ebben teljesen igazad van.
Ilyen szempontból viszont az a lehetőség marad(na), hogy válasszon az állampolgár azok közül, aki magát köpte szemen, meg aki magát is számtalanszor, meg az állampolgárokat is!

Ez azért még laikusok számára sem lehet túl bonyolult...

Nameg nem érdemes elfelejteni azt sem, hogy jelenleg egy egyszeri és ideiglenes megoldásról lenne csak szó, - ahogy ezzel minden érdekelt tisztában kell, hogy legyen.
Szóval semmi veszély, nem kell aggódni amiatt, hogy “holtomiglan-holtodiglan” összeborulás lesz, egyik(ek) között sem!

Nemfajtalan srác 2017.10.10. 18:00:34

@morph on deer:
A választás nem egyszeri és ideiglenes, hanem egy olyan döntés, ami 4 évre meghatározza a magyar parlament működőképességét

Tudod, mint egy 4 éves futamidejű hitelnél. Csak itt írja alá, semmive ne foglalkozzon - bolond aki ezt elhiszi

morph on deer 2017.10.10. 19:42:07

@Nemfajtalan srác:
Feltéve, ha nem azt az “500 napos programot” akarják meglépni, amelyik elsődlegesen az orbáni mocsok eltakarítására jönne létre, egyfajta “nemzeti minimum” alapján.
Tudod, a szakértői kormányzás, aztán feloszlatott parlament és egy új választás a határidő lejártával.

Ebben az esetben ugyanis szó sem lenne a hagyományos ‘koalíciós kormányzásról’ - a pártok nem is igazán kéne, hogy abban vegyenek részt. Az ő dolguk lenne az alkotmány helyreállítása, az oktatás, szociális rendszer, egészségügy rendbetételére vonatkozó tervek kidolgozása, na meg a maffia felelősségre vonásának megkezdése, meg ilyenek.

Aztán amikor eljön az ideje az “igazi” választásnak, akkorra legalább már azt is lehet látni, hogy kire érdemes bízni a további kormányzást.

Na ehhez kell - akár behunyt szemmel - de meglépni a TELJES együttműködést az orbánmentes oldalon, és akkor ez egyáltalán nem lehetetlen!

Mit gondolsz, miért öntik a pénzt a határon túliaknak? Hát azért, mert csak az országban élő szavazókkal egy ilyen változatot nem lenne képes kivédeni az orbanista szekta önmagában, azért!

De - ahogy elnéztem a parlamentben - a vezérnél eléggé fogytán a cérna, előbb-utóbb kimutatja a foga fehérjét, amitől elgondolkodhatnak a saját szavazói is!

Nem irigylem viktorkát a ‘nyugodalmas’ éjszakái miatt, az már biztos..:)

Skankhunt42 2017.10.10. 21:35:06

@morph on deer: a nemzeti minimum az, h el lesztek jövőre is hajtva. aztán szépen lassan, agonizálva röhögünk a halálhörgéseteken. ez a nemzeti minimum, nem pedig holmi hagymázas ballib álmok

Nemfajtalan srác 2017.10.10. 22:10:05

@morph on deer:
"az oktatás, szociális rendszer, egészségügy rendbetételére vonatkozó tervek kidolgozása"

Ezzel akkor lényegében elismered, hogy az ellenzék külön-külön se foglalkozott a kormányzás - egyébként saját maguk által legfontosabbnak megjelölt kérdéseivel. Arra meg nagyon kíváncsi lennék, hogyan lehet a teljesen eltérő felfogású pártok számára közös nevezőt találni például az egészségügyben?

Fizetős vagy nem fizetős? És ez még csak a legelső kérdés. De még itt se tartotok, csak a "válcsukleazorbánt" mantránál

Eszelősek vagytok, olyasfajta megszállottak, amivel a kommer hatalomátvétel óta legfeljebb csak ellenzéki szélsőségként lehet találkozni. Addig jó mindenkinek, amíg a hatalom közelébe se kerültök a puccsista elképzeléseitekkel

postumus mumus 2017.10.11. 08:24:03

Nincsenek közölt vádak, csak a tények. Mészaroska, matolcsy klán és bűnbandája gyorsabban gazdagszik állami pénzből mint facebook-zuckerberg. Ezek tények, amik pár plakát felragasztásánál azért ütősebbek lesznek majd egy független bíróság előtt. És aki lehetővé tette az állami pénzek elherdálását, az sem fogja megúszni.

morph on deer 2017.10.11. 10:40:05

@Nemfajtalan srác:
“Addig jó mindenkinek, amíg a hatalom közelébe se kerültök a puccsista elképzeléseitekkel”

Te is kábé annyira ismered ezeket a fránya külföldi szavakat, mint az az orbán nevű suttyó, úgy látszik!

A “puccs” olyasmi, mint amivel 2006-ban próbálkozott a viktorka, amiről én írtam az minden tekintetben teljesen törvényes választás.
Ráadásul megvalósítható, ha komolyan gondolják az érdekeltek!

Nem csoda, hogy egyre vadabb dolgokat dob be népünk bölcs vezére, ami legalább ideig-óráig tematizálja a választókat, mert retteg attól, hogy egyszer csak kicsúsznak az ellenőrzése alól az agymosott hívek, ha enyhül rajtuk a nyomás!
Tisztán látszik, nem kell magyarázni! :))

api99 2017.10.16. 21:21:13

Uram atyám.
Egy újabb ballibantifa.. agymenés.
Felejtsétek már el a jobbikot.
Ha bármi ballibantifa.. szagú dologba belenyúlnának, elveszítenék a szavazóik nagy részét.

Hogy mi lenne ezekkel a jobbikos szavazókkal?
1.nem mennének el szavazni
2.fideszre szavaznának (mert még mindig jobb, mint egy ballibantifatököm valaki)

Nem is véletlen, hogy ilyen hosszan kellett magyarázni ezt a sok sületlenséget.

api99 2017.10.17. 00:40:20

A pártokról és vezetőikről, politikusokról beszéltek állandón, engem a a szavazók érdekelnek.

A választási matekban három dolgot állítok a szavazókról (axiómaként kezelem):
1. fideszre megy 2 millió szavazat
2. jobbikra mehet 1 millió olyan szavazat (az 1,2-1,5-ből), ami nem tűri el (vagyis elveszne) bármiféle pártszintű mszpdkliberális... kapcsolódás esetén.
3. össz szavazószám max. 5 millió lesz
Na ebből állítsatok fel egyenletet.
Arról lehet spekulálni, hogy mi van, ha ez a 3 állítás nem így van. De az meg a vágyak birodalma. Fixen állítom, hogy ez a 3 axióma megállja a helyét.

A fenti axiómákból a következtetéseim:
Valami kis esélye csak a jobbiknak van leváltani a fideszt. Az ÖSSZES többinek 0, sőt 0,0% az esélye.

A szavazóknak kell rádöbbenniük, hogy a jobbik az egyetlen váltópárt. Kb. + 600 ezer átszavazás a ballibantifatököm oldalról már leválthatná a fideszt.

A többi párt és a mindenféle bolond agymenések róluk azért nem érdekelnek, mert az önérdekük a parlamentbe kerülés, amiért mindent meg fognak tenni. Terelnek, félrevezetik a választóikat. Ugyanis ők is pontosan tisztában vannak ezzel a választói matekkal.

Tehát a következtetések:
Ha a fideszre szavazol = az újabb ov-kormányt támogatod
Ha mszpdkpmegyütt... pártokra szavazol = az újabb ov-kormányt támogatod
Ha lmpmome.... pártokra szavazol = az újabb ov-kormányt támogatod
Ha érvénytelenül szavazol = az újabb ov-kormányt támogatod
Ha nem mész el szavazni = az újabb ov-kormányt támogatod
ÉS
csak akkor támogatod a fityesz leváltását, ha a jobbikra húzod az X-et.

Tudom, hogy ez nagyon kellemetlen a blog.hu íróinak és olvasóinak. Pedig itt író-olvasni tudó emberek vannak (mit is várhatunk a többi honfitársunktól??).
De BŰN nem tisztában lenni azzal, hogy a szavazófülkében mit okozunk az X-ünkkel.
A fülek és szemek befogása sosem vezetett sehová.
süti beállítások módosítása