niche

niche

Egy optimista cikk Botka bukásáról - innen már csak jobb lehet

2017. október 02. - nicheblog

Az ellenzék berkeiben most valami furcsa depresszió-hullám söpör végig. Amit két okból sem értek. Az egyik, hogy pontosan látni lehetett Botka végét, abban a pillanatban, hogy jelölt lett. A másik, - ennél fontosabb - hogy a mai történések a jó irányba vezetnek, hosszútávon. Mi abban a jó, hogy az ellenzék megint kinyírt egy miniszterelnök-jelöltet? Hát...valahogy úgy mondanám, hogy a megtisztuláshoz vezető út hosszú, sok stációja van, és el kell érni a szakadék legaljára, hogy onnan egyszer fel lehessen jönni.

Az ellenzéknek először magával van dolga 

2014 óta értetlenül nézem a különböző ellenzéki politikusokat, akik kormányváltásról beszélnek. Nyilván nekik az az érdekük, hogy az a 17 ember legalább komolyan vegye őket, akik előtt éppen beszélnek. De az igazság komor és rideg, ahogy szokott: addig nem kéne a bajnokság megnyeréséről beszélni, amíg a csapat fel sem jutott az első osztályba. A Fidesznek ma nincs kihívója a tőle balra eső térfélen, szomorú, tudom, de ez a matek ez már csak ilyen kegyetlen természetű tudomány. 

Az ellenzék első dolga az lenne, hogy kitermelje a saját vezérét. A saját történetét, ami a NER antisztorija, a saját hőseit, a NER ezerszer lejáratódott figuráival szemben, a saját ügyeit a kormány hazug ál-ügyeivel szemben, és a saját valóságértelmezését, aminek a középpontjában az emberek valós világa áll. És a saját technikáit, amikkel legyőzhető a nyomasztó médiatúlsúly (2017. van, minden lehetséges)

Maradva pozitív hangulatban: lehet, hogy ez marha nehéznek és nagyon messzinek tűnik. De csodák vannak. Mert ma minden sokkal gyorsabb mint régen (mint 10 éve), ma egyszerűen gyorsabban történnek a dolgok, és erősebben ütnek a jó szimbólumok, gyorsabban terjednek a hullámok. És még egy fontos dolog: ez a kormány nagyon rossz. Tovább megyek: gonosz (legalábbis simán lehet a gonoszt látni benne). És egy ilyen erő ellen igenis össze lehet fogni. Milyen alapon? Mint minden heroikus sztoriban, a jó nevében - erről szól a történelem, az irodalom és filmtörténet jelentős része. 

A jó és a rossz csatájának van egy fontos feltétele: a rosszal szemben tényleg jók, legalább csak egy kicsit jók álljanak. És ne a gyurcsányferi, aki a baloldal nevében nyírta ki a baloldalt. Ez az ellenzék dolga magával: állítsák fel végre a "jó a rossz ellen" sztorit. Ha ez megtörtént, az az origó, onnan érdemes kormányváltásról beszélni. Politikai tengelyekről, jobb és baloldalról is felesleges beszélni már. Az nem jobb-baloldali kérdés, hogy saját kórházaink romjain rohadunk meg, és az sem, hogy egy disznófejű gázszerelő birtokolja az országot. Ez jó és rossz kérdése.

Botka fontos üzenetekkel távozott

Botka bukásának egyik pozitív hozadéka, hogy senki nem tartja már vissza attól, hogy kimondjon fontos dolgokat. Például azt, hogy ma minden ellenzéki pártban, és a pártok közötti zavaros térben ott ülnek a Fidesz ügynökei. 

Azt gondolod, hogy csak sértődött és vagdalkozik és másra fogja a vereséget? Nem. Sajnos igaza van. Én csak azt nem értem, miért akart miniszterelnök lenni egy ilyen társaság élén, de ez legyen az ő gondja...Szóval a Botka által leírt emberek léteznek. Én is találkoztam velük már 2013-ban. De ez egy névtelen blog, így nem kezdek névsort és sztorikat írni. Persze, névtelen blog...bármit összehordhatok én is. De az események azt hiszem a leírt teóriát erősítik.

Ugyanazt a cselt harmadszor már senki nem eszi meg

Lehet, hogy hülye vagyok, de például Szél Bernadettben látok potenciált. Azt hiszem, ilyet hosszú évek óta nem gondoltam senkiről. Szélnek 18-ban kell megnyernie a csatát, hogy eséllyel elindulhasson 22-ben. Nem lesz könnyű, de azt biztosan megtanulta, hogy a Bajnai és Botka-féle utat messze el kell kerülnie. 

Mi is ez az út? Nehéz pontosan megfogalmazni, a lényege az, hogy mindkettejük vesszőfutását az okozta, hogy érintkeztek a szarkeverésben legendásan legendás balos háttéremberekkel és azok bábjaival.

Ezt a világot örökre ignorálni kell, mármint ignorálni, és támadni. A jövő győztes jelöltje ugyanabba a sötét és gonosz skatulyába kell dobja Molnár Zsoltot és Gyurcsány Ferencet, mint Rogán Antalt. 

A MSZP-nek pusztulnia kell

Azt hiszem ennek a sztorinak itt a vége. Ez a párt már évek óta nem tudott semmilyen ideológiai, tartalmi, szakmai, emberi közösséget alkotni, a puszta túlélési evickélés jelentette a létének értelmét. Szükségünk van nekünk, jobb jövőt kívánó magyar állampolgároknak egy ilyen pártra? Amelyik egyszer már csődbe vitte az országot, aztán 2/3-hoz segítette a Fideszt, majd azóta folyamatosan arra lép és olyat, ami a kormánynak a legjobb?

Na ugye. Botka kálváriája talán-talán olyan folyamatokat indíthat el, ami egészen a pusztulásig vezet. Minél előbb, annál jobb.

A szakadék legalja még messze van...

Nyilván valahol április körül. Szerintem most ember nem tudná megtippelni, hogy kik, hogyan, kivel, hol indulnak. De az biztos, hogy ez a tény önmagában arra enged következtetni, hogy csúnya bukás lesz. Szomorú, de megérdemelt eredményt ér el az ellenzék. 

Ha szerencsénk van, akkor az MSZP és a DK is megsemmisítő vereséget szenved. A többi ellenzéki erőnek most ebben van felelőssége, hogy senki ne nyújtson a kamu összefogás-kényszertől vezérelve segítő kezet egyik posztkommunista pártnak se. 

Aki a leggyorsabban és a legvállalhatóbb arccal mászik ki 2018 szakadékából, annak kell drukkolnunk, hogy végre izomból nekiessen a NER-nek, mert elég szomorú lenne egy fél életet leélni ebben a sehova nem tartó, kiüresedett rendszerben. 

A bejegyzés trackback címe:

https://niche.blog.hu/api/trackback/id/tr5712918379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morph on deer 2017.10.02. 21:38:09

“... annak kell drukkolnunk, hogy végre izomból nekiessen a NER-nek, mert elég szomorú lenne egy fél életet leélni ebben a sehova nem tartó, kiüresedett rendszerben.“

Felesleges.
Mármint drukkolni.
Itt ugyanis 2022-re hírmondója sem marad sem a demokráciának, sem a lehetőségnek, hogy akár valamennyire is helyrehozható lehessen az ország.

Persze, lehet ábrándozni az ‘ideális’ helyzetről, amikor hirtelen minden negyvennél idősebb személy eltünik a politikából, és helyüket csupa rátermett, felkészült profi veszi át, de a Husvéti Nyuszi előbb ér ide személyesen, attól tartok.

Ha ez a tolvaj bagázs nem tűnik el a színről a legközelebbi választáson, akkor már soha nem fog. Ahhoz pedig, hogy ez megtörténhessen mindenkire szükség van aki él és mozog, kivétel nélkül!

Persze, ez csak akkor látszik tisztán, ha az ember már ébren van :))

Brix 2017.10.03. 08:18:55

Eldőlt, hogy az Mszp soha többet nem lesz vàltópàrt...De, a Jobbik sem lesz ...

nick papagiorgo 2017.10.03. 08:24:15

@morph on deer:
de mégis, mit vársz a jövő évi választásoktól?

Botka ugye most vérzett el. Az "ellenzék vezető erejének" (ahogy magát az MSZP nevezi) nincs miniszterelnök-jelöltje, ha lesz is időközben, az is ilyen "Lópici Gáspár" lesz, akit senki se ismer.
Ki van még? Szél Bernadett, de ő nem fog egyedül választást nyerni. Ezenkívül? Karácsony, Fütyülős Peti, meg ezek? Ezek fognak választást nyerni? Ezek mögé fognak az emberek tömött sorokban beállni, hogy leváltsák Orbánt? Mert olyan karizmatikus fickók, netán hihető, és a választók számára népszerű programjuk van? Mit tudnak ezek fütyülésen, plakáttépkedésen, meg az alapjövedelem hangoztatásán kívül? Ezekre kéne szavazni?

Nem, igaza van a cikkírónak: szükség van egy hiteles jelöltre, aki mögé be lehet állni. Ha nincs ilyen, Orbán nem lesz leváltva. Hiába mondogatod, hogy mindenkire szükség van, aki él és mozog, ha a seregnek nincs "vezető tábornoka", hanem úgy mennek csatába, mint egy gyülevész horda, akkor csúnyán meg lesznek verve. És jelen pillanatban ennek van a legnagyobb valószínűsége.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2017.10.03. 08:31:49

A szocik az öntisztulást kezdhetnék azzal, hogy végre elmondják honnan volt a Simon pénze.

nick papagiorgo 2017.10.03. 08:42:21

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
mi jelentősége van ennek most már?

Szerintem tűnjenek a fenébe, a Simon pénzét elvihetik bánatpénznek. Semmi szükség nincs rájuk.
A szoci vonalat továbbviszi Gyurcsány, a maradék választóikon meg a többiek osztozkodnak, így legalább esélyük van egyáltalán bejutni a parlamentbe.

Mégis mivel több az MSZP kb 10-20 kiüresedett ún "politikusnál", akiknek egy célja van, hogy nehogy vissza kelljen menni a lapát mellé dolgozni? Kit képviselnek? Mi a céljuk? Szüksége van rájuk bárkinek is? Nemigen hiszem... rég megérettek arra a sorsra, mint az MDF meg az SZDSZ.

CM2131 2017.10.03. 08:58:08

Szerintem korai még örülni, ez a Botka sztori csak egy színjáték volt, arra szolgált hogy a választóik orrát beleverjék a ténybe: aki Gyurcsány ellen van az nem boldogulhat. Levitték őket egy olyan szintre ahol már minden mindegy, jöhet akár Gyurcsány is. Most előhúznak valakit a kalapból aki már feltétel nélkül összefog a DK-val is - az első szoci nyilatkozatok már ezt készítették elő- hirtelen ez már jó lesz a többi ellenzéki pártnak is, megcsinálják a közös listát és megnyerik a választást. Magyarországnak meg vége lesz. Na jó ez talán túlzás, de hogy újabb 10 elvesztegetett év jön az biztos.

Haloperidol 2017.10.03. 09:07:12

Szél nekem is szimpi, egy ideje már az LMP-re szavazok...

Zoltán Lukács 2017.10.03. 09:33:08

"Az ellenzék első dolga az lenne, hogy kitermelje a saját vezérét. "
Nem. Az ellenzék első dolga az lenne, hogy kitermelje a saját politikai közösségét. A (demokratikus) politikai közösségben egy egészséges versenyben kitermelődnek a helyi vezetők, és a folyamat végén pedig megjelenik az a két-három nagy tekintályű vezető a szervezet tetején, akikből a teljesítmények alapján kiválasztódik a Vezér - ha egyáltalán szükség van rá.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.10.03. 09:38:40

Magam is csodálkozom rajta, de a blog minden szavábal egyetértek.

Magas is azt mondom cirka 10 éve hogy a FIdesz az elkúrás után csak akkor bukhat, ha nem Gyurcsány és az MSZP az alternaítva.

Az emberek nem hülyék.
Emlékeznek a 140 bruttó feletti második kulcsra, a kétszámjegyű inflációra, banki kamatra, devizahitelekre, eladósodottságra, határontúliak megtagadására, 2006.10.23-ára...

És mindez nem azt jelenti, hogy a Fidesztől ne lehetne jobb kormány, mert lehet. MIazhogy nagyonis.
De az MSZP-től, Gyurcsánytól szarabb nincs.

nicheblog 2017.10.03. 09:52:01

@Ballib cenzúrázók réme 25: meglepően sok közös keresztmetszete lehet olyan emberek gondolkodásának, akiket 20-30 éve egymással szembe állít a politika. ezt régóta gondolom, de a tiedéhez hasonló kommentek csak megerősítenek ebben. pl. amit felsoroltál, azok közül nekem csak a 2. adókulcs, ami nem vágja ki a biztosítékot, pedig 2010-ben lelkes GYF szavazó voltam.

nicheblog 2017.10.03. 09:53:49

@Zoltán Lukács: lehet, hogy ez a jó sorrend, de a lényeg, hogy vezér(ek) nélkül esélytelen. tudom, ez közhelyes okosság, de mégis...mintha mégsem nem lenne nyilvánvaló

nicheblog 2017.10.03. 09:55:23

@CM2131: hát jó kérdés, hogy mi lesz. én veled ellentétben úgy érzem, hogy sokkal kevesebb a tudatosság az események folyásában. legalábbis az MSZP vezetői részéről.

nicheblog 2017.10.03. 09:59:17

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: azt hiszem ezt nagyjából tudni lehet. de mi ennek a jelentősége?
bocs, de a világon minden jelentős párt mögött mozognak táskás háttéremberek, naivitás lenne azt hinni, hogy nem. ez valahogy egyáltalán nem foglalkoztat engem. mindig minden párt mögött mozogtak a pénzek. az MSZP mögött meg aztán rendesen, de mégsem volt az egész volumene mérhető a mostani helyzetben elfolyt pénzek nagyságrendjéhez. ezt nem az MSZP védelmében mondom - meggyőződése, hogy ők simán csak bénábban és szégyellősebben, és ami fontosabb, kevésbé fegyelmezetten szervezeték a saját korrupciójukat.

nicheblog 2017.10.03. 10:02:22

@Brix: a Jobbik miért nem? úgy szeretnék erre egy megnyugtató választ kapni :)

ha nem, akkor szerintem 2 dolog miatt nem: 1. mert elég megkérdőjelezhető minőségű és egységességű az emberállományuk 2. ők mindig szélsőségesek maradnak, és a szélsőségeknek van egy korlátossága a választásokon, van velük szemben egy elutasítottság (kivéve ha valami nagyon nagy baj van, pl. válság stb.)
de nem tudom, hogy ezek elég erős indokok-e :/

nick papagiorgo 2017.10.03. 10:23:26

@Zoltán Lukács:
ez egy "mi volt előbb tyúk vagy tojás" probléma.
A mai helyzetben a politikai közösség megvan szerintem. Kellene egy integráló típusú ember, aki a hasonló, de mégis némileg eltérő nézeteket (és pártokat) összefogja, és pl. megmondja, hogy "ti meg ne károgjatok alapjövedelemről, mert az úgyse lesz" - csak nem olyan agresszív és nagy arcú, mint Botka volt, hanem inkább simulékony és kompromisszumképes. Nem "üzenget", hanem leül tárgyalni.
És akkor azt követnék.
Amíg nincs ilyen (ill. a legfőbb "megmondóember" pl. Gyurcsány), illetve, amíg a pártok maguk is lelkesen darálják le egymás vezéreit (meg a sajátjukét is), addig az lesz, ami most is van.

nick papagiorgo 2017.10.03. 10:36:33

@nicheblog:
a Jobbik azért nem, mert a Jobbik tulajdonképp egy "kis Fidesz". Annyi a különbség, hogy állandóan hangoztatják, hogy ők majd nem fognak lopni, de ehhez képest a plakátügyeik, meg a Simicskával való összefonódásuk egész mást sugall. Ha meg ugyanúgy lopnak/ügyeskednek, akkor mi a különbség?

Pluszban még ott van az általad is említett megkérdőjelezhető minőségű és egységességű emberállományuk, ill. a tagságuk sokak számára vállalhatatlan része (szittyák, betyárok stb).

Aki eddig is a Jobbikra szavazott, annak ez persze oké, de nem hiszem, hogy a Fideszben csalódottak tömegesen áramlanának át hozzájuk, mi okuk lenne rá?

kgaba82 2017.10.03. 11:43:54

@nick papagiorgo:
"Mégis mivel több az MSZP kb 10-20 kiüresedett ún "politikusnál", akiknek egy célja van, hogy nehogy vissza kelljen menni a lapát mellé dolgozni?"

Teljesen elvagy tévedve.
Nem lapátolni, hanem autót fényezni nem akarnak visszamenni.

:)
(Ezt mondta legalábbis Gyurcsány az öszödi beszédben.)

api99 2017.10.04. 01:48:49

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
"Most már biztos: Sorosék pártja a Jobbik."
Ez azért lehet, mert anno a jobbik követelte a kerítést, amit pár hónap múlva ov lenyúlt és túltolt.
Vagy azért, mert a jobbik még gazdag migránst sem szeretne beengedni
Ja, NEM !
Esetleg azért, mert nem is létezik az a soros-terv, talán már soros is támogatja a kerítést a határok megvédését és a migráció teljes leállítását?
El tudod dönteni?

api99 2017.10.04. 01:51:28

@nick papagiorgo:
Ezzel a véleményeddel és észjárásoddal okozod a fidesz újabb győzelmét.
Ugye tisztában vagy vele? Bármilyen pártra szavazol, ami nem jobbik, az a fidesznek jó.
Persze, ha azt mondod, hogy inkább fidesz, mint jobbik, akkor teljesen logikus, amit kommentelsz.
süti beállítások módosítása