niche

niche

Egy olimpiai bajnok a Jobbik tökéletes jelöltje

2017. szeptember 02. - nicheblog

A Jobbik feltalálta a meleg vizet: bármennyire meglepő, választást nyerni jó jelöltekkel lehet (ezzel nem azt mondom, hogy a Jobbik választást fog nyerni). Az ellenzék baloldali felének is lehetősége lenne arra, hogy jó jelölteket állítson, de ennél már 7 éve sokkal fontosabb dolga akad: saját magát kinyírni. Eközben a Jobbik Somogy megyében olyat csinált, ami több mint előremutató. Az eredmény: bár utálom a Jobbikot, és nem vagyok hajlandó elfelejteni, honnan jöttek, milyen eszméket képviselnek, de mégis Dr. Steinmetz Ádámra, az olimpiai bajnok vízilabdázóra szavaznék Somogy megye 3-as választókerületében, ha kötelező lenne szavazni (szerencsére nem az). A cikk végére kiderül, miért mondom ezt.

A jelölthelyzet

Egy korábbi posztomban bővebben írtam arról, hogy bár a jelenlegi választási rendszerben még inkább felértékelődött az egyéni jelöltek szerepe, mégis krónikus jelölthiány van - már ami a minőségi jelölteket illeti. Ez persze a Fidesznél egyáltalán nem probléma, elindíthatnának egy tehenet is, az is hozná a szavazatokat, ha megy a gépezet. Az ellenzéknek viszont kulcskérdés lenne a legjobb jelöltek megtalálása, de ma a politikába nem lehet minőségi szereplőket bevonzani. Egyrészt mert ciki lett politizálni (mármint a normális emberek számára), másrészt meg mert nettó veszélyes.

Mi lehet a megoldás? Hát az ún. demokratikus ellenzék térfelén nagyjából már semmi. 106 (najó, mondjuk 70) esélyes, helyben ismert jelöltet kiállítani csak egy olyan politikai szereplő tud, amelyik erőt és perspektívát mutat. Erőt, hogy megvédi jelöltjeit, és perspektívát, hogy nem megy kukába 1-1,5 év kampánymunkája. Erre a megosztott baloldal nem képes. 

A nagy kérdés így már csak az lett, hogy a Jobbik képes lesz-e erre...Nem ismerem az országos felhozatalukat, mert őszintén szólva nincs gusztusom jobbikos belső híreket olvasgatni. De egy nagyon érdekes sztori mellett nem szeretnék elmenni: az előző kormányok áldásos tevékenysége révén a középkorba pusztuló Belső-Somogy egyik választókerületében lesz egy jobbikos jelölt, aki nem csak erős, hanem zavarba ejtően vállalható is.

Hiteles a története, a személyisége, tud bánni a médiával, van karizmája, és hangyaszorgalommal dolgozik. Ja, és a legvállalhatatlanabb személy, akivel parolázik, az Vona Gábor pártelnök.  

A Steinmetz sztori

Vidéken nem szeretik az importált jelölteket. Halva született ötlet leküldeni Vecsésre a ligetvédő külsejű Szabó Rebekát, hogy hadd próbáljon meg eligazodni a helyi DK-s nénik és a feudalista viszonyok között, nagyjából 1,5 millás kampánykerettel. A méltán híres Összefogás 2014 stratégiái mégis megcsinálták ezt, és ne legyen kétségünk, 2018-ban is lesznek ilyen jelöltek.

screenshot_8.png

Steinmetz sem egy somogyi gyerek. De zseniális sztori épült köré: az egész országban ismert, olimpiai bajnok legendaként leköltözött Kéthelyre (vigyázat, ez a falu neve, nem egy elírás), elkezdett földeket vásárolni, majd még több földet vásárolni, és gazdálkodni, a helyiekkel ismerkedni, munkát adni nekik - ez a megvalósult magyar álom, nem? Emellett 2 méter magas, fel tud öltözni, és meg tud szólalni, ja és még doktor is. 

A faluban már odaköltözése idején szájról szájra járt a híre, hogy A Steinmetz ide költözik (nem, nem a Barnabás, hanem az Ádám, a szőke.)

Mivel a jobbikos forrásaim száma pontosan nulla, ezért nem tudom, hogyan keveredett Steinmetz a Jobbik közelébe, de a lényeg, hogy ott van. Felkérték, ő pedig elkezdte a munkát. 

Láttunk már volt híres sportolókat politizálni...De őszintén, engem Hegedűs Csabán kívül mindegyik marhára idegesített, sőt, kifejezetten utálom, amikor egy akkora legenda, mint mondjuk Mocsai Lajos, elkezdi magát összepolitizálni, és rohadtul nem áll jól neki. De egyelőre Steinmetz nagyon érzi ezt a pályát, nézzük miért....

Miben más?

Versenyelőny

Képzeld el, hogy MSZP-s politikus vagy, és képviselő akarsz lenni, ezért végig akarod járni a választókerület összes vezetőjét és véleményvezérét! Na...? Megvan? Igen, szerintem is nagyon frusztráló lehet az a sok udvarias visszautasítás. Bezzeg, ha az elmúlt 30 év legnépszerűbb csapatának tagja lennél...az ajtók könnyebben nyílnának még a somogyzsitfai polgármesteri hivatalban is.

Új generáció

Észrevetted, hogy Magyarországon elfelejtődött kitermelődni az új politikus generáció? Annyi történt, hogy fiatalabb emberek vették fel az öregek kádárista szokásait, divatosnak gondolt öltönyöket húztak és  kinevezték magukat új generációnak. És elvárták, hogy csak azért mert a 70-es vagy 80-as években születtek, modernnek tartsák őket, és elvárták, hogy helyük legyen a politikai életben. 

Sajnos volt alkalmam megismerni ezt a csodás új generációt. És arra jutottam, hogy akkor már inkább a régi. Mert bármennyire avíttak is az öregek, ők legalább (többnyire) releváns tudással a fejükben kerültek erre a pályára. Kiábrándító és elkeserítő felismerések egész sora vezetett oda, hogy ezeket a mondatokat megfogalmazzam. A magyar politika fiataljai egy bizarr kontraprodukció eredményei - új generáció? Ugyan már....

Steinmetzet nem ismerem, nem tudom, milyen ember. Azt látom csak, amit mutat magáról, amit és ahogy kommunikál, és ez alapján azt gondolom: ha másban nem, de külsőségekben biztosan jól hozza az új generációtól elvárt formagyakorlatokat. Ez persze még semmire sem garancia.

Dolgozni, dolgozni, dolgozni

Kétfajta fiatal politikus van. A legendásan lusta és az őrült módjára pedálozó félidióta - mindkét út elvezethet valahova. Olyannal ritkábban találkozni, aki láthatóan dolgozik, és mégsem a szervilis idiotizmus hajtja faluról falura. 

Egy idézet Steimetz Facebook oldaláról:
"Négy hét telt el a bejelentő sajtótájékoztatóm óta. Ezen idő alatt a választókerület 72 településének már több mint 40 polgármesterénél jártam, akiket az általuk vezetett településen látogattam meg. Többen közülük megjegyezték, nagyon jól esik nekik, hogy nem Marcaliba hívtam őket „tizenötösével”."

Az idézetből azért látszik, hogy a szorgalom mellé észt, és diplomáciai érzéket is osztottak Steinmetznek. Az utolsó mondat az a gesztus, amire a vidéki vezetők igazán várnak, és amivel igazán hatni lehet rájuk. Ebben a világban az idők kezdete óta csak leereszkedő uraságok vannak, és ezt már egyre többen unják - joggal.

Amúgy Steinmetz FB oldalán szépen látszik, hogy folyamatosan járja a körzetet, és napi szinten kommunikálni sem rest. 

EU kompatibilis nacionalizmus

Végigpörgetve Steinmetz Facebook oldalát meglepően szalonképes, korrekt, a problémákra és az emberi kapcsolatokra fókuszáló posztok vannak. Ahogy írtam, a legnagyobb gyökér, akivel a vízilabdázó parolázik, az a saját pártelnöke. Semmi betyárkodás, semmi túltolt magyarkodás, semmi bántó és semmi EU ellenes. Sőt: egyik posztjában Steinmetz felhívja a figyelmet arra, hogy nem túl elegáns Brüsszelt szidni a plakátokon, miközben például a somogyi nihilben az életben maradás egyik feltétele a mocskosbrüsszel által utalt mezőgazdasági támogatás. Hoppá...egy jobbikus oldalon ilyen érvelést... 

Ütemérzék és a megvalósítás képessége

Ha a Nemzeti Sport újságírója lennék akkor lelőném magam, akkor úgy fogalmaznék: ahogyan a medencében, úgy az életben is jó ütemérzék jellemzi a kisebbik Steinmetzet. 

Ígérem, nem lesz több medencés hasonlat, de a hitelesség kialakítását remek ütemérzékkel kezdte megvalósítani. Szóval marha fontos dolog a hitelesség. Egy jó politikus azzal kezdi, hogy kialakítja a bizalmat és a hitelességet. A bizalom kialakításáról már fentebb írtam, a hitelesség kialakítására pedig íme egy újabb remek példa:

"Több, mint 160 alkalommal szerepeltem a nemzeti csapatban, és nemcsak az Olimpián, hanem Európa bajnokságokon és Világbajnokságokon is kiemelkedő eredményeket értem el. A 14 éves korom óta félretett keresetemet, az eredményességi prémiumokat, illetőleg az egyéni szponzori jövedelmeimet 2009 óta kéthelyi és somogyszentpáli termőföldingatlanokba fektettem. Pár évvel ezelőtt az Adóhatóság vagyonosodási vizsgálatot rendelt el velem szemben, mely során megállapította, hogy rendelkeztem annyi jövedelemmel, amiből futotta a földek megvásárlására. A tárgyi időszakban több, mint 250 adásvételi szerződést kötöttem, melyek nyilvánosak voltak azáltal, hogy a jogszabályoknak megfelelően kifüggesztésre kerültek az érintett községek hirdetőtábláira. Ezeket akár Önök is láthatták. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy ezeket a területeket az itt élőktől vásároltam, akik sok esetben lakóingatlanuk felújítására, családtagjaik hiteltörlesztésére, vagy az életük megkönnyítésére használták fel ezeket az összegeket. Ha nem én vásárolom meg ezeket a földeket, nagy valószínűséggel külföldi kézbe kerültek volna. "

Mit látunk a fenti posztban? Szépen felvázolt önmárka, aztán arra mindjárt rátolja, hogy engem, hát engem az olimpiai bajnokot csesztet a NAV, és aztán elmondja, miből van a pénze, és azt is, hogy ő bizony úgy költi el, hogy a népnek is jó legyen, majd egy kis külföldizés (ami belefér). És még egy dolog: a Fidesz elleni indulók egyik legnagyobb feladata lesz, hogy transzparensen és őszintén elmondják, honnan van a pénzük a kampányra, mert ezzel fogják támadni őket. Nem vagyok naiv, és nem gondolom, hogy a hózentrógeres főnök nem tolja meg a somogyi kampányt, de ezek után ezt az embert ezzel támadni...minimum öngól lenne.

A zavarba ejtően tomboló kognitív disszonancia

Itt van tehát egy szuper jelölt. Egy baja van, hogy a támogató pártja...jaj, hadd ne kelljen a Jobbikot minősítgetnem. Szóval a pártja akármit csinál politikai kommunikációilag, akkor is az marad, ami. Jó lenne, ha egy gárdamellényes barom neve díszelegne a Jobbik neve mellett a szavazólapon, vagy ha lenne Steinmetznek egy minimálisan is komolyan vehető ellenfele - így nem lenne akkora zavar az ember fejében.

Viszont mutatnám a két legnagyobb várható ellenfelét:

Hello, én vagyok a Fideszes!

1392462093-moringjozsefattilasom03port.jpg

Hello, én meg az MSZP-s

232.jpg

Hello, én meg marhára örülök, hogy nem kell köztetek választanom. De szegény Somogy 3-as oevk lakóinak majd kell. És nagyon nem lesz könnyű válaszolni arra a kérdésre, hogy:

Mi van, ha egyszerűen TUDOD, hogy a legjobb jelölt jobbikos? 

Ez a kérdés nem új keletű. Már korábban is lehetett hallani olyan önkormányzatokról, ahol ül egy csomó fideszes, néhány megvett mszp-s, és pár másik, amelyik csak simán örült a kis pozíciójának, és a felsorolt bandából egyiknek sem jutott eszébe a település releváns problémáira használható, szakmai és nem politikai válaszokat adni. De sokszor a jobbikos kollégák eljutottak idáig. 

Nem is tudom miért nem írtam még arról, mennyire irritál a baloldali politikusok Jobbikkal szembeni attitűdje. Az ún. "nácikkal nem állunk szóba" hozzáállás, meg az, hogy "nem szabad őket vitával legitimálni".

A Jobbik már legitimálta magát, és aki erről nem vesz tudomást, az illegitimálja saját magát. Ez a nagyképű, pökhendi magatartás pedig éppen arra jó, hogy még megtolja a Jobbik szekerét. 

A Jobbik jelöltjei ellen már nem elég az ördögűzés, az erkölcsi előny fegyvere ugyanis már náluk van, mert ők még nem égették meg magukat a hatalomban. Komolyan kéne ezt venni, és tisztességesen harcolni ellenük. 

És mit tehetünk mi választók, amíg ez nem történik meg? Hát, nem tudom. Erre nincs jó megoldás jelenleg. 

Az esélyek

2014-ben Somogy 3-ban a fideszes jelölt nyert 47,51 %-al, az Összefogás és a Jobbik jelöltjei szinte darabra ugyanannyi (22, 91 és 22,93 %) szavazatot kaptak. 

2018-ban a Fidesz várhatóan ismét Móring Józsefet indítja, aki elkövette azt a bravúrt, hogy elköltözött a választókerületből, és jó fideszes szokás szerint semmit nem tett a választókörzetért, csak hozta a szokásos feudalista agyzsibbasztó őrületet (Soros, Soros, migráncs, Soros - komoly bajok ám ezek Somogyban, ahol lassan minden 2. ház összedől)

Az MSZP talán újra Harján Dávidot indítja, akinek a győzelmében hinni...hagyjuk.

Most ünnepélyesen fogadok arra, hogy Steinmetz megveri az összeset, és 2018-tól OGY képviselő lesz.

Konklúzió

A Jobbik már nem zárható be a "nácipárt" skatulyába, ettől függetlenül tudni kell, hogy milyen erők lakoznak mögötte. Nincs az a szép nyakkendő, kedves cica, vagy daliás olimpiai bajnok, aki elfeledtetheti velünk, hogy ez a párt alapvetően a gyűlöletre épült. Viszont: felesleges ezzel támadni őket, hiszen már ott tartunk, hogy a kormány ezerszer direktebb gyűlöletkampányt tol. 

Steinmetz pedig...a 2018-as választási vereség után a Jobbiknak döntenie kell: vagy folytatja a néppártosodást, vagy örökre ellenzékben marad. A néppártosodás egyik feltétele, hogy a gárdamellények emlékét is el kell távolítani a vezetésből. A Fidesz annyira jobbra tolta a saját állásait, hogy felesleges ugyanott, vagy attól jobbra próbálkozni. A nem létező ellenzék és a folyamatosan jobbra csúszó Fidesz között viszont óriási a hely. De a megújulás nem megy régi szimbólumokkal, a legegyértelműbb szimbólum pedig maga a pártvezető (ezért tudott pl. olyan jól megújulni az MSZP Molnár Gyulával, haha) Steinmetz éppen a nagypolitikai belépőszintet készül megugrani, a sikeres ugrás (nem, nem dobás) esetén én azért elgondolkoznék Lajos bácsi helyében... 

Ebből nem lesz néppárt Gábor:

screenshot_7_4.png

A bejegyzés trackback címe:

https://niche.blog.hu/api/trackback/id/tr9712797192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

api99 2017.10.04. 12:05:16

RItka madár ez a bejegyzés.
Mert nem csak a pártok, de a blog.hu -s beírogatók kompletten is úgy tesznek, mintha nem léteznek a jobbik, sem pedig olyan 1,2-1,5milla szavazója.
Fanyaloghatsz blogíró, de a jobbiknak minden választásra vállalható programja volt. Azokat nem ártott volna elolvasni, vagy átlapozni, akkor nem döbbennél meg azon, hogy a jobbik húsbavágó problémákat dob föl és javasol megoldásokat is...
süti beállítások módosítása