niche

niche

A pótcselekvés apró körei

Magyarország problémái, ahogy a belvárosból látják

2017. augusztus 21. - olajszőkítés

Az A38-on megindította a Momentum a cselekvés látszatát. A mindenkori ellenzéki pártok cselekvés híján, valami cselekvéspótlékot keresnek, erre találták most ki az ország nagy panaszkönyvének szánt honlapját Momentumék.

A magyar panaszkultúrának pont még egy olyan felület hiányzott, ahol mindenki leírhatja, hogy mi nem tetszik neki az életben. #politikaiinnováció. Nyilván egy ilyen oldalt indítás előtt feltöltenek egy kicsit, hogy mégse tök üresen induljon, tehát a készítőknek van egy kis idejük, hogy jól kigondolják, milyen problémákkal akarnak indítani. Ha az embernek van mondjuk egy hete, hogy összegyűjtse az ország problémáit, akkor azért szerintem találna, főleg ha az ember politikusnak képzelni magát. Elég beszédesre sikerült ez az előtöltés. Az első dolog amivel a Momentum-oldalon találkozom, az ez:

Leharcolt állapotban a salgótarjáni Skatepark.

Kezdtem megörülni, hogy végre van olyan erő, ami felkarolja a deszkások ügyét és még több underground kalipunk buliért kíván harcolni a magyar közéletben. Ingyen festék a falakra, ingyen tetkó a bőr alá, Vans-utalvány a bizi mellé!! 

Erre egy ilyen nyelvezetű szöveget látok:

3 éve épült a Skatepark Salgótarjánban és már most annyira leharcolt állapotban van, hogy szinte alkalmatlan arra, hogy betöltse a funkcióját: hogy kellemes és biztonságos kikapcsolódási lehetőséget nyújtson a fiataloknak.

Kellemes. Biztonságos. Kikapcsolódás. WTF?! És ez ma Magyarországon az ultimate FIATALOS párt! A deszkázásra gondol úgy élő ember, hogy az "kellemes és biztonságos kikapcsolódási lehetőség"?

Legalább két oldalról iszonyú tragikus ez az egész. Az egyik, hogy a Momentum szerint ezek az ország problémái, a másik, meg, hogy egy fiatalos párt, hogy lehet ennyire nyugger...

A mellékelt képeken jól látszik, hogy kicsit nagy a fű a skatepark mellett, a rámpák alatt van két műanyagüveg, meg egy vélhetően sörös doboz, és egy felborult a kuka. Harmony Korine már megvette a repjegyét és a buszjegyet Tarjánba, annyira durva a nógrádi deszkás-helyzet.

mom.jpg

(Forrás: https://cselekveskorei.momentum.hu/bejelentesek/Y29kb2NiMjgybXEwMDAwMDAw)

 

Ha valóban a cselekvés és nem a rinyálás köreit keressük, akkor a bejelentő fotós mondjuk ugyanekkora erővel felállíthatta volna a kukát és beledobhatta volna azt három négy üres műanyagüveget, amit elszórva talál. Amúgy a skateparknak a képek tanulsága szerint semmi baja.

Persze, joggal merül fel az emberben, hogy milyen a nem leharcolt skatepark? Erre a Momentum-oldalra be lehet-e jelenteni, ha mondjuk valaki úgynevezett graffitiket (falfirkákat) talál egy skatepark körül? Vagy mondjuk ha valaki leharcoltnak ítél meg egy romkocsmát, akkor lehet-e ide írni? Esetleg egy próbaterem kiszakad kanapéhuzatáról készült fotó jöhet-e a fiatalos panaszkönyvbe?

 

De a skatepark, mint olyan mellékes. Ha látok egy szemetet a fűben, akkor fényképezzem be, töltsem föl és írjak róla, vagy menjek oda vegyem fel és dobjam el? Cselekvés vagy rinyálás?

A Momentum megpróbál nem a földtől elszakadt mini SZDSZ lenni, de nem nagyon sikerül.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://niche.blog.hu/api/trackback/id/tr7512769316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása