niche

niche

A politika felfalta saját értelmiségét - a Mandiner ügy tanulságai

2017. június 13. - nicheblog

Nincs semmi meglepő a Mandiner-ügyben, a részleteiről pedig ezen a blogon nem vekengenék. Nézzük inkább a nagy képet: megtörtént, ami megtörtént, mert meg kell történnie. Mert ez egy folyamat vége (vége?), méghozzá egy olyan folyamaté, ami valahol a sötét gyurcsányi időkben kezdődött, mikor is a politikai elit elkezdte szembeköpni, majd szép lassan kinyírni saját értelmiségét. 

Mert régen minden más volt...

Régen a politikusok tudták, hogy köztük és a nép között van egy csomó médium. Nem csak a médiára gondolok, de arra is, és rajta kívül még a szakszervezeti vezetőre, a jobbos-balos színészre, sportolóra, zenészre, tudósra stb. Ez az úgynevezett holdudvar, akire a politikának éppen azért volt szüksége, mert általuk exponálódott a képe a nép felé. A holdudvar nyalta a politikusok seggét, a politika hálás volt, és elvárta, hogy képviseljék az érdekeiket a Napkeltében, a rábakecöli falunapon, meg a paralimpiai bizottságban, a mazsihiszben, meg mittudomén hol. 

Ez a szimbiózis végül is mindenkinek hasznos volt, remek vacsorák kerekedtek budai éttermekben, baráti hátlapogatások vidéki kultúrokban, szívességek oda-vissza, pénzek szatyorban, ahogy kell...

Mindenkinek megvolt a maga cigánya, sportolója, humoristája, írója, tudósa - mert mindezek kellettek, mert nem lehetett 3 perc alatt elérni 2 millió embert, és nem lehetett a közvéleményt jelentősen befolyásolni ezen szereplők nélkül.

screenshot_7_1.png

...aztán valami megváltozott:

Holdudvarnak lenni külön kis identitás volt. Büszkén járt Fásy Ádám a 3 fejjel magasabb csajával a Köztársaság térre, ahol éppen talán Lagzi Lajosnak adta a kilincset eljövőben. 

Bocsánat, de ebben a cikkben össze fogom mosni a haknizenészt és az MTA professzort. Miért? Mert ugyanúgy jártak.

Jött ugyanis Gyurcsány és közölte, hogy éjjel-nappal hazudtak. Az király, gondolhatta a baloldali holdudvar, de akkor én hogyan adjam elő továbbra is azt a sok hülyeséget, amit már 10 éve tolok, ha maga a miniszterelnök mondja azt, hogy ez igazából csak néphülyítés?

Gyurcsány azt is elismerte, hogy nem igazán volt tekintettel az ország gondolkodó részére, nem nekik politizált, őket is csak felhasználta, amikor riogatott a románok betelepülésével, meghamisította az országjelentéseket, aztán náci-veszélyt kiáltott a 13. kerületben. 

A baloldali holdudvar így hát megzavarodott, Fásy átment a Lendvai utcába, és úgy tűnt, eljött a jobboldali holdudvar-Kánaán. 

...aztán minden megváltozott:

El is jött, hogy aztán véget is érjen. Kizárólag egy szelete maradt életben a jobboldali holdudvarnak: az a szelete, amelyik már-már orvosi értelemben is necces. Pataky Attila, meg Bogár László, meg a többi hibbant idióta. Rájuk sincs már szükség, ők csak úgy maradtak, hát elzavarni azért nem fogják őket. Közben a baloldalon Vágó István DK-s lett, az értelmesebbje meg vagy belefáradt, vagy meghalt, vagy nem tudom, de nincsenek túl jó állapotban.

Igen, a kérdés adja magát: miért nem kellenek a kutyának sem a (hold)udvari bolondok? A válasz egyszerű. A Habony-Rogán gépezet egyszerűen átugrotta ezt a lépést, ezt a szintet. Most komolyan, ki a fenének kell az, hogy Eperjes Károly lázálmai között értelmezzen egy-egy fideszes narratívát, amit maga Kósa Lajos sem képes helyesen kommunikálni? Mindig álljon egy politikai spin doctor Egerszegi Krisztina mellett, ha éppen Egérke nem tud kimondani egy értelmes mondatot? 

De lehet ennél is rosszabb: mi van, ha valakiben felmerül, hogy a kormány hazudik, esetleg rosszat tesz, na arra aztán végképp nincs szükség. Pedig minél értelmesebb valaki, annál nagyobb az esélye, hogy fellázadjon az értelme az értelmetlenség kormánya ellen. 

Hát lázadjon. Majd nem kap pénzt, aztán kész - így szól a kormányzati doktrína. A holdudvarra ugyanis semmi szükség nincs már. 1 bites üzenetek vannak, kézivezérelt média, korlátlan erőforrások, és korábban elképzelhetetlen információ áramlási sebesség. Ma a Fidesznek valójában többet ér egy szorgalmas troll (mint pl. az a srác, aki figyeld meg, az első kommentelő mindig a posztjaim alatt), mint egy kissé szenilitásba hajló, amúgy szép emlékű színész. 

A technika és a propaganda legyőzte a politikát körülvevő "elitet". 

...aztán ez lett a vége:

A kormány kizárólag azoknak politizál, akiket közvetlen anyagi függésben tart, és akik vevők a propagandára. Az ellenzék pedig annyira vállalhatatlan, hogy lehetetlenség egy ellenzéki holdudvar kialakulása. Illetve nem csak vállalhatatlan, hanem teljesen széttöredezett és érthetetlen. 

Ebben a helyzetben a Mandineres srácok elengedése nem meglepő. Nem áll már érdekében senkinek megszólítani a két tábor értelmesebbik részét. A Fidesz tudja, hogy választást nem a pesti szerkesztőségekben kell (már) nyerni, hanem azzal, hogy Tállai végigzúz a választókörzeten, és egy nap alatt begyűjti a kopogtatókat. Ez fegyver, a holdudvar már nem. Kubatov listája, az is fegyver, egy alkoholista színész a székely himnusszal már nem az. Túl drága, túl bizonytalan.

Nem egyenlő a politikai díszceleb és az újságíró? De, ebben a helyzetben az. Sajnos. A lomtárban nem nézed, hogy hajdanán mi ért többet, a 15 kilós számítógép, vagy a nagymama kredence, nem kell, és kész - a többi üres nosztalgia.

...és ennek mi lesz a vége?

Biztos a szép napsütés teszi, vagy a nyaralási idő megállíthatatlan közeledése, de úgy érzem, ezt a posztot pozitívan kell zárnom. 

Ugyanis régen sem volt ez rendben. Besodort az élet egy kasztba, sokszor véletlenül, aztán ott maradtál, és abban a kórusban énekelted a hazugságokat. Pedig a szemben álló táborok legértelmesebbjei között nagyobb volt a közös gondolati halmaz, mint az azonos táborok plebejusai és patríciusai között. Csak a közös dolgok közé éket vertek az értelmetlen politikai doktrínák, hiedelmek, sérelmek.

A CEU-ügyben ez már majdnem látszott. De a sok hülye balos még jól leoltotta Ürge Vorsatz Dianát, pedig...pedig a megoldás valahol itt kezdődik. 

A politikusok és a politikai kommunikáció egyre hülyül, az értelmiségnek meg észre kéne vennie, hogy becsapták. Észre kéne vennie, hogy a természetes szövetségese nem a nála sokkal hülyébb államtitkár úr, és nem a "szevasz államtitkár uram" a jövő, hanem az, hogy esetleg öntudatára ébred a még megmaradt értelmes tömeg. 

Mert az emberek sem hülyék ám, csak sajnos nem tudnak másból válogatni, mint ami eléjük kerül. 

A bejegyzés trackback címe:

https://niche.blog.hu/api/trackback/id/tr5212589953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FlybyWire 2017.06.14. 11:26:36

Túl kevés az értelmes ember. Itt is, máshol is.
May the Trump not Be with us....

Kampfer 2017.06.14. 11:45:38

Nagyon eltalált cikk szerintem! Egyetértek a poszter gondolataival.

A fideszt az ellenzéke tartja hatalomban. Lehet válogatni a korrupt és antiglobalista és a korrupt és globalista vonulatok mentén... Közben az értelmiség vagy a meglepetés miatt, vagy jól felfogott érdekei miatt hallgat vagy hülyézi az egyszeri választót. Hát tökjó!
Kamp.

várúrfi 2017.06.14. 12:28:07

Jót nevettem fenti eszmefuttatáson (ömlenyen).
A kormány nagyon is tekintettel van a saját értelmiségére, művészeire, stb. Máskülönben nem sivalkodna a ballib egy-egy vidéki színház d direktora, a jobbos "médiatúlsúly, az MMA puszta léte, a Századvég, és főképp a Habony nevű fantom miatt. Az emberek inkább a szemüknek, a mindennapi tapasztalataiknak hisznek, mint mondjuk Botkának, a temérdek politikai szakkör önjelöltjeinek, az eszelős tekintetű ifjaknak, Puklinak, a fekete ruhás nővérnek, Paprika Kingának, a zsebnyilas Huza-Vonának, és így tovább. A bérek, nyögdíjak nőnek, brutálisan csökkent a munkanélküliség, az infláció gyakorlatilag nulla. Az ellenzékről szót sem, mivel saját magát ellenzi. Furcsány egy szórakoztató jelenség, semmi több. Nem remélem, hogy a portál bárki ballib kommentelője akár csak fontolóra veszi a leírtakat, de nekik se kívánom, hogy hülyén haljanak meg. Végül kedvenc mantrájukról, a korrupcióról. Tudtommal EU-kezdeményezés alapján vizsgálódnak a négyes metró ügyében, épp most ítélték el a sukorói gigacsalás vádlottjait, Simon eeetárs pere még folyamatban van. Erre varrjon gombot a T. Szerző.

igazi hős 2017.06.14. 12:49:00

@várúrfi: Szóval te vagy a posztban emlegetett troll. Ha az emberek a szemüknek hisznek, akkor minek a végtelen mennyiségű kormánypropaganda? Minek vagy te itt?

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.06.14. 12:49:40

Józan paraszt tudja, mér' vet,
Ám nem ő adja a mérvet,
Se a mérnök, se a diák,
Hanem a közpénzmédiák.

várúrfi 2017.06.14. 12:54:47

Minek vagyok itt? Többek közt a te kedvedért kisember.
Hogy a ballibektől eltérő véleményt is olvashass.
De vigyázz... Meg ne üssön a guta ebben a melegben.

Jakab.gipsz 2017.06.14. 13:20:02

Ki a holdudvar hülyéje: Bogár László vagy Vágó István ? Ezt most ki dönti el?

Bogár László közgazdász egyetemi tanár, Vágó István pedig közismert média személyiség, vagy egy kicsivel több.

Két prominens értelmiségi csak ennyi lenne a hazai elit?
És most nézzük meg miért nem jók, nácik?, nem nácik! antiszemiták? nem antiszemiták! rasszisták? nem rasszisták! Demokraták? Igen demokraták!

Ezek szerint nem tudjuk mi a bajunk velük.

Telefonos segítség: kit kérdezzük meg Győzikét, vagy Soros Gyurit.

Amint látjátok, könnyű hülyeségeket beszélni, pedig olyan jól indult.

Fortress 2017.06.14. 13:20:45

Jó ez, jó ez, de a lényeg mégis csak ott van hogy 4 évente 2.5 millió "jó magyar" mindig fixre megszavazza a NER csapatot. És ha a 10% értelmiség mozgolódna (ahogy nem teszi) akkor is megszavaznák. Es ez igy fog menni addig míg egy új Fidesz generáció kerül legfelülre akik már nem olyan frankók a tömegek szemében. De az sem mostanában lesz.

Andy73 2017.06.14. 14:03:49

Amíg szoros volt a verseny a két nagy tábor között, addig fontos volt a holdudvar. 2010-ben a verseny hosszú időre eldőlt. Azóta a jobboldalnak (Fidesznek) már nincs rá szüksége, a baloldalon meg már nem segít.
Mindazonáltal a pártoknak továbbra is akadnak híresebb szimpatizánsai, akik a kampányidőszakban még előtérbe kerülhetnek., de a választást kimenetelét már nem befolyásolják döntő mértékben.

room_101 2017.06.14. 14:09:38

@várúrfi:
Csak kórház közelébe ne kerülj, mert nagy eséllyel lábbal előre jössz ki, ami sem az átkosban, sem a liberalizmusban, sem az illiberalizmusban nem jó ómen, legfeljebb ha bízol a reinkarnációban.

Andy73 2017.06.14. 14:09:39

Persze az is kérdés, hogy a blogger kit ért értelmiség alatt. Fásy Ádámot vagy Lagzi Lajcsit nem kellene ide sorolni. Vannak celebek és vannak értelmiségiek. Utóbbiak között vannak néhányan, akik aktívan is politizálnak, a médiában is megjelennek, de a többség a saját szakmájával van elfoglalva, és négyévente ugyanúgy elmegy szavazni, mint bárki más - vagy szavazni sem szavaz.

vajdasagi 2017.06.14. 14:10:32

@Kampfer: Amit itt leírtál, azzal maradéktalanul egyetértek. (Más kommentjeiddel általában nem szoktam egyetérteni.)

Talán annyit hozzátennék, hogy az értelmiség jól tenné, ha esélyt adna olyan pártoknak, amelyek még nem bizonyították be alkalmatlanságukat. Olyan alacsonyan van és volt eddig a léc, hogy nagyon kicsit kockaztatunk. Még ha a Kétfarkúakat helyezzük hatalomba, akkor is reménykedhetnénk javulásban.

room_101 2017.06.14. 14:21:32

Vannak a lúzerek (úgy 7-8 millióan) akikkel a fidesz nagy hatékonysággal hiteti el, hogy ők nem azok, nem kell változniuk, átmenetileg a zellenségek miatt ugyan csak kicsit jobb, de ha kitartóan harcolnak (munka helyett) akkor a sült galambnak muszáj a szájukba repülni belátható időn belül.

nicheblog 2017.06.14. 14:22:59

@Andy73: Fásyt nem tartom értelmiséginek, természetesen :)

azért írom többször, hogy össze kell mosnom őket a haknizenésztől a professzorig, mert az IQ-jától és képzettségétől függetlenül ugyanazzal a lendülettel kerültek partvonalon kívülre.

egyszerűen szükségtelenné vált a holdudvar, aminek egy részhalmaza az ún. értelmiség, ami meg ugye vajon mi? :)

konrada 2017.06.14. 14:23:28

@Andy73:
Na ja. ...és egy értelmiségnek - így negyedszázaddal a rendszer(jó: módszer)váltás után kell legyen annyi esze, hogy nem adja arcát egyik poltikiai vigécbandának sem. ...ha csak nem jött rá arra, hogy abban nagyobb pénz van, mint a szakmájában.

...az más kérdés, hogy hallgatnia sem szabad, ha látja, mi a rossz...
...de azt neki kell eldöntenie, akarja-e, hogy ezt kihasználja, felhasználja-e valamelyik poltikai erő.

...s amikor körülnéz, látva azt a sok sakállt, hogy tán szólni sem érdemes, mert aki nem lát, annak minek,
aki meg csak azt akarja látni, ami neki jó, annak meg miért legyen zászlaja vagy labdája...

nicheblog 2017.06.14. 14:23:53

@Jakab.gipsz: a példák amolyan tipizálások, ne vedd komolyan

nicheblog 2017.06.14. 14:27:59

@várúrfi: szeretem ha valaki ilyen hibátlanul megrajzolja saját paródiáját. köszi!

Naki vagyok kerdojel 2017.06.14. 20:11:38

@roooger: "elvárnám, hogy a kormány némi hátéranyagot adjon arról, hogy mit gondolnak, mi alapján döntenek"
Ez lehetetlen. Azt mégsem írhatják oda, mintegy beismerő vallomásként, hogy első helyen a mértéktelen lopás és hatalomvágy motivál minket, aztán az, hogy elüldözzük vagy kihalásra ítéljük az értelmeseket, minden más meg vastagon le van szarva. Mert erről szól a fidesz politikája, nem másról.

Kampfer 2017.06.14. 21:42:31

@vajdasagi: Üdv! Akkor valahol van némi közös pont! Már megérte!

"Talán annyit hozzátennék, hogy az értelmiség jól tenné, ha esélyt adna olyan pártoknak, amelyek még nem bizonyították be alkalmatlanságukat. Olyan alacsonyan van és volt eddig a léc, hogy nagyon kicsit kockaztatunk."

Igazad van, megfordult már bennem a gondolat. Ahogy látom, ezt az esélyt az értelmiségen kívül mintha maguk a választók sem akarnák megadni. Csak szépen nő a 'bizonytalanok' és a nemszavazók tábora! :-(
Kamp.

vajdasagi 2017.06.15. 19:59:24

@Kampfer: Igen, ebben is (sajnos) igazad van.

Egyébként - csak hogy lásd, mennyire komolyan gondolom: én vagy a Momentumra, vagy a Kétfarkúakra fogok szavazni, ha úgy látom, hogy esélyük lesz bejutni. Ha nem, akkor a Jobbikra fogok szavazni, mert ugyan sok mindenben nem értek egyet velük (másban meg igen), de én ott nem látok most olyan arcokat, akik ugyanolyan tolvaj senkiháziakká válhatnak mint akiket 20 évig "volt szerencsém" nézni. Elég volt!

A cikkre visszakanyarodva: az a szó, hogy "értelmiség" nem jó ám, mert magába foglalja azt is, aki műszaki értelmiségi, és nagy többségében a piacgazdaságból él, és azokat is, akiket inkább a társadalomtudományok terén "értenek", és akiket többnyire a mindenkori kormány "tart el". Nyilván az első könnyebben felszólalnak a kormány bűnös cselekedetei miatt, míg a másikak könnyebben "lapítanak", csak hogy megkapják a betevőjüket. Ismerek szép számmal ilyeneket is, meg olyanokat is.
Nyilván tudom én, hogy ezek a másodikak is fontosak: festők, írók, filozófusok is kellenek, tehát nem a haszontalanságukra utalok, hanem próbálom értelmezni, hogy ők miért kevésbé gerincesek.

Peace
Vajdasági
süti beállítások módosítása