niche

niche

Magyarországon újra bevezetik a kötelező sorválogatottságot

Magyarországot meg kell védeni!

2017. június 12. - olajszőkítés

A magyar társadalom és az ország közös érdeke, hogy minden 17. életévét betöltött férfi állampolgár rendelkezzen a szakmája mellett egy a válogatottban bevethető poszttal is. A munka alapú társadalom kiterjesztése a munka és labdarúgás alapúra indokolt és szükséges lépés. Magyarországot meg kell védeni! Ezért a korábban megszüntetett kötelező sorválogatottságot vissza kell állítani!

 

A sorválogatott szolgálat egy adott állam részéről az állampolgáraitól megkövetelt, kötelező jellegű, határozott ideig tartó labdarúgóválogatott szolgálat, illetve az ehhez kapcsolódó intézmények, eljárások és rendszerek gyűjtőfogalma.

A hosszas szakmai és társadalmi viták és egyeztetések kezdetben a sorválogatott szolgálat terheinek (időtartam, kötöttségek stb.) enyhülését, illetve alternatív (kispályás, strand) szolgálat lehetőségét eredményezték; később a parlament határozata értelmében 2004. november 3-án, 135 éves hagyomány után, megszűnt a sorválogatott szolgálat intézménye. A Magyar Labdarúgó Szövetség ezután megkezdte a labdarúgás önkéntes, hivatásos, szerződéses alapon történő átalakítását.

A megváltozott nemzetközi és sportszakmai környezet azonban ezen intézkedés felülvizsgálatát követelte meg és a közelmúlt eseményei rávilágítottak, hogy szükséges a sorválogatottszolgálat újbóli bevezetése, hogy az amúgy civilben dolgozó állampolgárok szükség esetén védőként, csatárként esetleg a középpályán védjék az országot, ahogy ezt más országok esetében is látjuk.

 img_5718.JPG

A sorválogatott szolgálati kötelezettség alá eső állampolgárok számára a kötelezettség az alábbi, jól elkülöníthető szakaszokra oszlik

  • A sorköteles (17 év feletti) férfiak beválogatása (válogatott nyilvántartásba vétel, egészségügyi vizsgálat), az MLSZ  területi szervezeteinek szervezésében. Ennek idejét utcai plakátokon is hirdetik, a válogatottköteles korosztály tagjai pedig személyre szólóan is megkapják a beválogatásra szóló idézést. Ez egy 1, ritkábban 2 napos elfoglaltságot jelentett, a helyszíne valamelyik lakhelyhez közel eső nagyobb focipálya, ritkábban más nyilvános hely (művelődési ház stb.). A beválogatáson való részvétel elmulasztása viszonylag súlyos pénzbírsággal sújtott szabálysértésnek minősül. A beválogatáson az adatokat, szakmai végzettségeket egyeztetik, ezt rövid és felszínes (valójában csak jelképes) orvosi vizsgálat követi. Ezek után a besorozott személy válogatott alkalmassági kategória minősítést kapott, ami az esetek többségében „A” (korlátozás nélkül alkalmas) volt; a „B” és „C” (korlátozásokkal alkalmas) és a „D” (csak saját posztján történő játékra alkalmas) minősítést még a jogosultak közül is igen kevesen kapják meg, a sokak által vágyott, felmentést adó „E” (válogatott játékra végleg alkalmatlan) vagy „I” (ideiglenesen alkalmatlan) kategóriát pedig a súlyos, krónikus egészségügyi problémákkal rendelkezőkön kívül szinte senki. A válogatott fiataloknak számolniuk kell azzal, hogy a beválogatást követő 1-2 éven belül be is hívják őket sorválogatott szolgálatra.
  • A 18. életévüket betöltött, sorozott férfiak ütemterv szerinti behívása: Ez a sorválogatott szolgálat töltésére felszólító, kötelező érvényű idézés (behívó) kézbesítésével kezdődik. A behívó megjelöli a jelentkezés idejét és helyét, utóbbi rendszerint a lakóhelyhez közelebb eső, nagy befogadó képességű intézményt (iskola, művelődési ház, sporttelep stb.) jelentett. A behívó tartalmazza a kötelező jellegre és a behívás megtagadásának (meg nem jelenésnek) jogi következményeire való figyelmeztetést is, mert a sorválogatott szolgálat alóli kibúvásnak még a kísérlete is bűncselekménynek számít.A behívottaknak a helyszínen korán (rendszerint reggel 6 órakor) kell megjelenni és a kísérő hozzátartozóiktól elbúcsúzni, majd adataik egyeztetése, személyi okmányaik elvétele és rendszerint igen hosszú, több órás várakozás után, az esetleges szökéseket megakadályozni képes rendőri biztosítás mellett, megkezdődik a behívottak csoportjainak elszállítása az egyes alakulatokhoz. Ez különbuszokkal, illetve távolabbi célállomások esetén különgépekkel történik.
  • A bevonulás és tényleges sorválogatott szolgálat megkezdése az MLSZ-nél: A válogatott alakulatok nem kapnak túl nagy nyilvánosságot és eldugott, távoli helyeken, jellemzően Tatán táboroznak.
  • A tartalékosállományba kerülés: a tényleges szolgálatukat letöltött válogatottakat az MLSZ továbbra is nyilvántartja. Egészen 55 éves korukig bármikor számíthatnak rá, hogy tartaléknak, vagy cserének esetleg harmadik számú kapusnak, rövidebb időre ismét behívják őket a válogatottba Bizonyos posztokon a válogatottól való visszavonulást követő években is behívhatnak néhány hetes vagy hónapos továbbképzésre, ők rendszerint meg is kapják az otthon őrizendő válogatott felszerelést.

A bejegyzés trackback címe:

https://niche.blog.hu/api/trackback/id/tr4212587017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása