niche

niche

Miért csap be minket a magyar ellenzék?

2017. június 05. - nicheblog

Megvan az a jelenet a Blöffből, amikor Vinnie Jonesra rátámad 3 ütődött gengszter MÁSOLAT feliratú pisztollyal? Majd a kőkemény Vinnie a maga sajátos stílusában kiosztja őket, hogy mégis miben gondolkodnak két ilyen játékfegyverrel a kezükben, miközben az övére az van írva: Desert Eagle 0.50?

Karácsony miniszterelnöki kampánya hasít, az Együtt és a Liberálisok pedig bemutatták egyéni jelöltjeiket. Csak azt mondanák meg, hogy mit várnak ettől a nyilvánvaló színészkedéstől? Miért nem értik meg, hogy az egész országot hülyének nézni jelenleg csak a Fidesz privilégiuma? És miért kell játékfegyverekkel hadonászva idiótát csinálni magukból olyan rendezvényeken, ahol 3 ember lézeng, és a stábtagok alkotják a biodíszletet? 

screenshot_5_1.pngscreenshot_9.png

Nem elég hitelesnek lenni, annak is kell látszani

A politikában ez a mondás úgy módosult, hogy egyrészt nem kell hitelesnek lenned, másrészt nem is kell mindenki előtt annak látszanod. De érteni kell, hogy a nyilvánvalóan éjjel-nappal hazudozó kormány is tud hitelesnek látszani éppen annyi ember előtt, amennyi a választási győzelemhez kell. (Ha egy kicsit kevesebb előtt, akkor majd vesznek szavazatokat).

Viszont az ellenzéknek nincs más útja, mint hiteles alternatívát kínálni, hiteles köntösben. Ennek ellenére mit látunk: minipártok miniszterelnök jelölteket mutatnak be, és olyan országos egyéni választókerületi jelölteket, akik vagy el sem akarnak indulni, vagy a biztos vereség tudatában indulnának. Na meg annak a tudatában, hogy minden rájuk leadott szavazat a Fideszt segíti. Tehát minél jobban szerepelnek, annál inkább megkönnyítik a kormánypárt dolgát.

Ez mennyire hiteles? Ez mennyire komolyan vehető? 

Ez nem Összefogás mantra

2013 óta konzekvensen azt gondolom, hogy egy rossz összefogásnál nincs rosszabb ellenzéki konstrukció. De azt nem mondom, hogy megengedhető olyan egyéni körzetekben elindítani több ellenzéki jelöltet, ahol minimális esély is van a győzelemre. Ez már erősebb dolog, mint a politika, ez matematika.

Tehát a kis pártok Gyurcsány-undora vagy erődemonstrációs szándéka indokolhatná a nevetséges vergődésüket a jelöltállítással, de egyszerűen nem értem, miért abba ölnek pénzt, energiát, szervezeti erőforrást, hogy egy nyilvánvalóan értelmetlen és kamuszagú jelöltállító sztorit adnak elő?

Három megfejtés van

Az első megfejtés, hogy vannak olyan pártok, amiket netto megvett a Fidesz, ezek kiválasztanak egy remélhetőleg 1-2%-os kis politikai célcsoportot, és megpróbálják eladni nekik a lejárt szavatosságú, Horn Gábor 2004-es noteszéből kimásolt jelszavakat, és remélik, hogy leesik némi állami támogatás, meg egy-két bizottsági hely. 

A második megfejtés, hogy vannak olyan pártok, akik tudják, hogy összefogás lesz, de nagyon cselesen folyton az összefogás ellen beszélnek. Ők kifelé azt mondják, hogy jaj de jó lenne az előválasztás, befelé, a szervezeten belül pedig azt, hogy mindenhol legyen egy jelöltünk, és ha elég erősnek látszunk, akkor majd a sötét szobákban megalkudunk úgy a szocikkal, hogy legyen 5-10 esélyes jelöltünk a koordinált induláskor. Ez valamennyire racionális hozzáállás, de azért én inkább kiábrándítónak nevezném.

A harmadik megfejtés, hogy vannak olyan pártok, akik komolyan gondolják, hogy ők annyira de annyira fejlett igazságérzettel bírnak, hogy ők akkor is elindulnak egyedül, ha ezzel a fideszes 2/3, vagy akár a Jobbik győzelem felé tolják a dolgot. Önérzetes pesti gyerekek, és ők úgy vannak vele, hogy ez tökös politika. Pedig nem az. Valójában csak eltolják a problémát 2022-re, amikor is ugyanezt előadva áttolják 2026-ra.

Mindenki a maga fantáziája szerint helyezze el az 5% alatti pártokat a fenti 3 halmaz valamelyikében!

Pedig lenne megoldás, és ezt mindenki tudja

Az egyszerűen nem igaz, hogy ebben a választási rendszerben nincs optimális megoldás. Kész Zoltán időközi választáson nyerni tudott Veszprémben, egy olyan körzetben, ami az utóbbi két választáson rendere 50% körüli Fidesz győzelmet hozott. Ok, akkor Navrasics volt a jelölt, később éppen az ő megüresedett mandátumát nyerte el Kész, de mindenki láthatta: hazai pályán is meg lehet verni a Fideszt, ha van egy kicsit is értelmesnek tűnő jelölt, aki nem avítt pártkatona, és beáll mögé az ellenzék, és mondjuk tisztességesen kampányol. 

Lát bárki bárhol körvonalazódni olyan megoldást, ami erre az optimumra törekedve terelgetné az ellenzéki stratégiát? Pedig ez egy kipróbált, és bizonyított megoldás. A 2014-es önkormányzati választásokon is látszott, hogy legyőzhetőek a Fideszes jelöltek, ha értelmes és helyben ismert jelölt indul ellenük a helyi szervezetek teljes támogatásával. Így lett Budaörsön, Nagyatádon, Marcaliban, Siófokon vagy éppen Gödöllőn ellenzéki polgármester. Külön vicces, hogy a legtöbb említett polgármester régi MSZP-s, Szadis, vagy MDF-es pártkatona, de hát, át lettek festve...

Az ideális megoldás az egyéni körzetekben tehát az lenne, ha helyi szervezetek indítanának helyi szinten ismert arcokat, és a pártok csak támogató szervezetek lennének. Na ezt mondjuk pont lehetetlenné teszi a választási rendszer, azzal a szabállyal, hogy csak olyan jelöltállító szervezet lehet egy jelölt neve mellett, amelyiknek a listáján maga a jelölt is szerepel, és a listaállításnak pedig komoly, országos szintű kritériumai vannak.

Egyébként ez a szabály, amellett, hogy jó a Fidesznek, nem feltétlenül hülyeség...

Egyszerűen összefoglalva: bármilyen meglepő is, akkor van a legnagyobb esély az egyéni körzetekben, ha jó jelöltet indít az ellenzék. De nem fog jó jelöltet indítani a körzetek többségében, mert nem erre koncentrál. Hanem taktikázik, időt húz (hova???), hazudozik, színészkedik és a háttérben alkudozik.

Így pont annyira komolyan vehetőek, mint a 3 hülye a Blöffben, és pont olyan eredményt is fognak elérni.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://niche.blog.hu/api/trackback/id/tr4312566001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nicheblog 2017.06.07. 11:14:59

@Zsuzsa Szecsenyi: szerinted hány forint jár egy blog cikk megírásáért? segítek: 0.
és bocs, hogy leírtam a véleményem egy blogon, ami azért van, hogy leírjam a véleményem.

+ ha értenék ezek a pártok, mit kéne csinálniuk, akkor is masszívan 0 és 3% között lennének?

2017.06.07. 11:15:28

Hát itt számos hülyeség elhangzott.

Ezt írod: "az ellenzéknek nincs más útja, mint hiteles alternatívát kínálni, hiteles köntösben." Na most vazze, ezek a pártok, mint a Párbeszéd és az Együtt, pontosan ezt csinálják, alternatívát kínálnak.

Karácsony elmondta, többször is, hogy azért indította el a miniszterelnökjelölti kampányát, mert

a) az egyik legnépszerűbb ellenzéki politikus, bizony hogy van esélye annak, hogy ő legyen a közös ellenzéki jelölt

b) ennek kapcsán el tudja mondani a Párbeszéd ajánlatát, ismertetni tudja a programját

A 3 megfejtésből egy se jó, mindegyik duzzad a rosszindulattól. A valóságban ezek a pártok tudják, hogy majd szükség lesz közös ellenzéki jelöltekre, de addig nem akarnak ülni a fenekükön és malmozni. Ezzel deklarálják a "nagy" pártoknak, hogy ha erre kényszerítik őket, akkor képesek ők is jelölteket indítani, országos listát állítani. Ráadásul pont ezek a jelöltek azok, akikből majd ki lehet választani a legjobbat, az ugyanis nemcsak úgy a semmiből terem elő.

Akik pedig állandóan törpepártoznak és 1%-ot emlegetnek, azoknak üzenem, hogy hajrá, indítsanak saját pártot és próbálják utánuk csinálni. A törpepártokra nagyon egyszerű megoldás van, rájuk kell szavazni és máris nem lesznek törpepártok. Egyébként pedig legalább 20%-.nyi szavazó van, aki most még bizonytalan de valüszínűleg részt vesz a szavazáson, tehát elvileg bármi megtörténhet.

Az meg nagyon vicces, hogy a szerző az utolsó bekezdésben rájön, hogy a zseniális javaslata nem megvalósítható :DDD

2017.06.07. 11:16:53

@nicheblog: Marhaság. Semmi alapja nincs ennek a kijelentésnek.

nicheblog 2017.06.07. 11:18:56

@iii: csodálom az optimizmusod.

azt még megérteném, ha 2013-ban írnád ezt, de hogy még ma sem érted a kis pártok mechanizmusát, az aggasztó. 18 nyarán beszéljük meg újra.

és a cikk vége nem az, hogy megvalósíthatatlan a javaslat. a végső javaslat pedig szándékosan ék egyszerűségű, éppen azért, hogy próbáljam érzékeltetni, hogy a vajúdó ellenzéknek marhára nem kéne semmi bonyolult dolgot csinálnia, csak mondjuk oda kéne állítani egy jelöltet Szombathelyen meg Nyírbátorban. De erre 7 éve képtelenek. Most erre mit mondjak?

2017.06.07. 11:20:52

@Kampfer: Most miért kellene erre a Fidesz-propagandára válaszolni? Ja, hogy esetleg Jobbikos vagy? Nincs nagy különbség. Ők még nem loptak, ennyi.

Nyilvánvaló, hogy nem homofóboknak és az antihumánusságal megfertőzött menekültellenes gyűlölködőknek szólnak ezek a programpontok.

rasztaszív 2017.06.07. 11:26:06

@legyetek5ó6éú2: milyen építkezést?bocs,de én nem látom...

évenkénti választások mellett pár év alatt lezajlódhatna egy teljes elitváltás,lényegében fel lehetne számolni a politikai korrupciót (hiszen senki nem vállalhatná már be...),pár év alatt lezajlódhatnának olyan folyamatok,amikhez egyébként pár ciklus kellene.
továbbá nem halogathatná senki tovább azt,hogy nekiálljon a több cikluson átívelő reformoknak,mert ha közben van,aki azzal kampányol,egy éven belül tuti a bukta.nyilvánvaló lesz,hogy a közös feladatokat közösen,és nem egy pártnak kell megoldania - és persze nem egy pártnak kell learatnia a babérokat sem érte.

nicheblog 2017.06.07. 11:33:59

@iii: oda fognak igen, de milyen esélyekkel? június 7. van...egy esélyes jelöltnek már látszódnia kéne.

nem jajveszékelek, csak így látom.

és értem a pártok logikáját, de nem tudom hitelesnek tartani, hogy megint megy ez a háttérben ügyeskedős bénázás.

mojszipupi 2017.06.07. 11:34:00

@iii: @Zsuzsa Szecsenyi: Maximálisan egyet értek. Fiatal értelmes okos emberek szívük lelkük kiteszik a fidesz maffia által köznevetség tárgyává silányított parlamentben és azon kívül is, hogy harcoljanak az önkény ellen. Csak egy maffia ellen nem könnyű. Egér elefánt játék. És ezt ők is tudják pontosan, mégis csinálják. A PM et különösen undoírító felhozni. Náluk értelmesebb, szociálisabb csapat nincs jelenleg. Az ország tragédiája, hogy nincs mögöttük bázis, de ez nem az ő hibájuk. Az ország ilyen önző, félrenéző, lekezelő. Aztán jön egy ilyen blogger, aki megmondja a tutit. Fel kéne végre fogni, hogy a fidesz maffia által uralt állami és magán média nullára nyomja el a lehetőséget mindenki elől.
De hozhatnán az lmp t, együttet is, náluk is számos támogatandó, nagyon okos, lekes fiatal van. És akkor nem beszéltünk a momentumról.....Döbbenet, hogy a magyar az mindent fikáz. A

Zsuzsa Szecsenyi 2017.06.07. 11:36:53

látom, tengernyi híve van itt a csuti tolvaj patkánynak. merthogy aki, aki botka ellen ágál, mint ti itt kórusban, az acsuti patkány maradásért kampányol. vagyis ti, piszkos kis patkányok, valamennyien a hasbarugdosós takony árpi trolljai vagytok.

hacsak nem olyan ostoba valaki is közületek, hogy felismerje: az egyedüli alternatíva - vagy botka, vagy orbán. nincs más és a következő 10 hónapban már nem is lesz, kis faszfejek

Kampfer 2017.06.07. 11:37:39

@iii: "Most miért kellene erre a Fidesz-propagandára válaszolni?"

Egyrészt, ki a franc kért rá pont téged, hogy válaszolj? Másrészt, hogy te mit és hogyan értelmezel fidesz propagandának, az a te bajod, engem nem kell, hogy érdekeljen. Simán magánvéleményt írtam le, ami egyes pontokban konvergál a fidesz és jobbik programjainak néhány elemével.

"Ja, hogy esetleg Jobbikos vagy? Nincs nagy különbség. Ők még nem loptak, ennyi."

Csak az előbbieket tudom idézni. Hogy mit gondolsz, az a te dolgod, nem érdekel!

"Nyilvánvaló, hogy nem homofóboknak és az antihumánusságal megfertőzött menekültellenes gyűlölködőknek szólnak ezek a programpontok."

Mondjuk inkább antihumánumnak. És inkább migránsellenesnek, mivel menekült egy darab nem volt a határokon! Migráns viszont rengeteg! Ostoba vagy, ha azt hiszed, hogy ahhoz feltétlen pártpropagandára van szükség, hogy véleményt lehessen alkotni a migránsokról! A személyes tapasztalat is csodákra képes ám! A homofóbia kérdése hasonlóan kezelendő. Értelmezd!

"Akik pedig állandóan törpepártoznak és 1%-ot emlegetnek, azoknak üzenem, hogy hajrá, indítsanak saját pártot és próbálják utánuk csinálni."

Ennél nagyobb ostobaságot leírni nehéz! Miért kellene ahhoz bárkinek pártot alapítania, hogy megítélje a szavazatának esetleges értelmetlen elvesztését (annak gondolatát)??? Ezzel azt is mondhattad volna, hogy 5%-osnál nagyobb támogatottságú pártra csak az szavazhat, aki már maga is indított pártot! Bárki gondolhatja azt, hogy nem fog egy 2%-os támogatottságú pártra szavazatot vesztegetni (hacsak nem valami nagyon pozitív, előremutató és értelmes politikát visz, de ezek egyike sem ilyen)!

"A törpepártokra nagyon egyszerű megoldás van, rájuk kell szavazni és máris nem lesznek törpepártok."

Fordítva ülsz a lovon! Olyan politikát kell hirdetni, hogy bőven 5%-nál több szavazó számára jelentsen elfogadható alternatívát és olyan politikusokat kell felmutatni, hogy 5%-nál bőven több szavazó gondolja őket hitelesnek és elfogadhatónak! Neeem, nem kell rájuk szavazni csak azért, hogy ne legyenek 'törpepártok'! Azért törpepártok, mert a programjuk és/vagy a politikusaik a nagy többség számára vállalhatatlanok! Ez ilyen egyszerű.
Kamp.

konrada 2017.06.07. 11:44:14

@nicheblog:
Nem elég csak lemenni, és szervezkedni, de olyan helyi embereket kell a programjukhoz megtalálni, akikről el is hiszik, hogy képesek változtatni, mert ha csak ismerik - könnyen járhatnak úgy a pártok, mint a választásokon egyébként nagyon agilis - minden helyi választáson jelöltet állító Munkáspárt:
Amelynél nem ritka, hogy a jelöltre leadott szavazat 1 db, mert még a saját rokonai se - ha már haverjai nincsenek...

konrada 2017.06.07. 11:47:43

@Zsuzsa Szecsenyi:
Kedves Zsuzsika! ...hát gondolhatod, hogy milyen lehet az emberek véleménye olyanokról, aki neked jó lenne...
...mert ha még csak-csak, de hogy valaki bevállalja, hogy veled egyetért? ...hát milyen égő lenne annak!;))

Wiktor Benkő 2017.06.07. 11:52:42

Bocsánat, egyetlen embert sem akadályoz meg senki sem hogy a szavazófülke magányában más pártra tegye az X-et.

Miért nem teszi, mert a kínált alternatíva annyira szar, hogy inkább százszor Orbán.
A másik. A magyar néplélek zegzugos útjait egyszerűen nem tudja megtanulni, megismerni a balliberális ellenzék. Ezért bukik. Orbán viszont jól ismeri, mert okos.

Ilyen egyszerű ez, nem kell itt sírni-ríni. Ez van :)

nick papagiorgo 2017.06.07. 11:54:54

@iii: @nicheblog:
jelenleg az látszik, hogy
- aki nem Botkával van az a Fideszt támogatja vagy
-aki nem Gyurcsánnyal van az a Fideszt támogatja vagy
- aki nem az Együttel, PM-el, stb van, az a Fideszt támogatja
(ez nézőpont kérdése, de mindenki azt mondja, hogy aki nem "mi" az mind a Fideszt támogatja).

Hát így 2014 tényleg nem fog megismétlődni.
Lesz egy Fideszes jelölt, egy Jobbikos, egy MSZPs (és esetleg DK-s), egy Együtt/PM/egyebes (ők nem is akarnak összefogni az MSZP/DK-val, mert ők a "múlt"), továbbá jelezte a Momentum hogy külön indul, meg az LMP hogy külön indul.
Ez eddig 6 db jelölt.
Kétfarkú kutyáról, Pukli úr mozgalmáról, esetleg még időközben felbukkanókról nem is beszélve.

konrada 2017.06.07. 11:56:01

@rasztaszív:
Naív vagy. Te komolyan azt hiszed,
hogy a hivatásos politikusokat csakis és kizárólag a jobbítás szándéka vezeti, az igényükről meg Assisi: Szent Ferenc-i?;)

...a lényeg: jönnének sorban a kurzus-lovagok, akik tudnák, hogy vagy villámgyorsan kell kipakolni a kincstárt, vagy kicsit lassítva választási költségvetésekkel, hogy a következő évben is az ő lobbijuk kapja a megrendeléseket...

konrada 2017.06.07. 11:57:19

@iii: Na ja. Kergetik őket a szerb rendőrök, pedig alig tudtak megmenekülni a görögöktől is...

Kampfer 2017.06.07. 12:02:10

@iii: "Ott kezdődik, hogy nem migránsok, hanem menekültek."

Hazugság! Migránsok, illegális határsértők! A jogászblogon (is) szét lett szedve a dolog, hogy a vonatkozó menekültügyi egyezmény szövegei szerint SEM menekültek! Az egyezmény szerint menekültek ma Magyarországra egyedül Ukrajnából érkezhetnének! Egy bangladesi, szír, paki, afgán, szomáli vagy marokkói a szerb-magyar határon NEM LEHET menekült! Ennyi.

"Arról van szó, hogy vagy beszopod a Fidesz-propagandát (amely ugye szembemegy olyan libsikkel is, mint Ferenc pápa)..."

Arról van szó, hogy beszopod a 'libsi' és 'ngo' agitprop dumát (mely ugye szembemegy egy menekültügyi egyezmény szövegével és egy rakat jogász szakértővel is)!

"...vagy éppenhogy te vagy az a törzsközönség, aki vevő a "migránsellenes" gyűlölködésre."

Vagy talán éppen te vagy az a törzsközönség, aki vevő a migrisimogató, széllibbant ostobaságokra is!

Csak kérdem: ha ezek a migrik akkora menekülők, miért akarják az ep-ben a ballib és sötétzöld képviselők 'kiterjeszteni' a menekülők fogalmát??? Miért akarják kiterjeszteni és átértelmezni az erről szóló egyezmények szövegét???

"Aztán a blogok márcsak ilyenek, a kommenteket azért írja be az ember általában, hogy arra válaszoljanak."

Ezzel nincs semmi gond. Csak szállj le a magas lóról és ne írj hülyeségeket! Vagy legalább ne hidd azt, hogy a te véleményed vagy érveid olyan kivételesek volnának!

"Ha téged ez nem érdekel, ezzel csak magadról állítasz ki bizonyítványt."

Az arcoskodásod nem érdekel. Ennyi.
Kamp.

konrada 2017.06.07. 12:03:58

@nick papagiorgo:
Aminek a végeredménye az lesz, hogy a Jobbik a sikeres cukisági kampányával leküzdi magát 10% alá, az MSZP meg kinyomja a kispártokat, és így ők lesznek a kihívók 2022-re megint.
...hogy ez kinek jó? Első sorban a fidesznek, másodsorban az utódpártnak, a többiek meg csak néznek ki a fejükön, hogy bepalizták őket.

Ha a kisebb pártoknak lenne egy csöpp eszük, összeállnának egy tömbbe, és úgy próbálnák meg elérni a 10%-ot - ami tán nem is volna lehetetlen - és onnan megcélozni 2022-t.
...de túl sok közöttük a megélhetési....

Netuddki. 2017.06.07. 12:08:48

@nick papagiorgo: De kit érdekel a Karácsony és az Együtt? Nemcsak ezek vannak.

nick papagiorgo 2017.06.07. 12:09:29

@konrada:
azért nem megy ez nekik, mert 1 pártnál 5 % a küszöb, 2-nél 10%, 3 vagy annál többnél meg 15%.
Na most, ha kihagyjuk az MSZP/DK-t, egyáltalán nem létezne olyan tömörülés, ami 15%-ot összeszed.

Ez a gondjuk nekik :)
(Csak épp szemérmesen hallgatnak róla)

nick papagiorgo 2017.06.07. 12:12:57

@iii:
százmilliárdos nagyságrendben még a Fidesz alatt se kaszált senki :)
Vagy ha igen, akkor meg a szadeszosok is a metróval pl.

Egyébként meg én a párttagok száma/ellopott pénz -ről beszéltem, tehát az SZDSZ ahhoz képest sokkal többet lopott, mint ahány párttagja volt, vagy amennyire a választók rájuk szavaztak, vagy bármi.

Netuddki. 2017.06.07. 12:13:59

@dorian gray: A teljes fidesz vezérkarnak a börtönben a helye. Pont.
Az úgynevezett baloldali ellenzék meg elmehet a sunyiba, hogy hagyták a fideszeseknek szétlopni az országot!

Netuddki. 2017.06.07. 12:16:33

@nick papagiorgo: A tolvaj az tolvaj, pártállástól függetlenül, és le kell csukni!

Netuddki. 2017.06.07. 12:25:28

@Zsuzsa Szecsenyi: Ostobaság. Magyarország nem az USA ahol elnököt választanak. Ezért is tartom elhibázott lépésnek ilyen korán, hogy miniszterelnöknek jelöljenek valakit, vagy éppen valaki magát jelölje.
A maszop fordítva ül a lovon. Nem egy embert kell birka módra követni. Sőt, inkább azon kéne gondolkozni, hogy hogyan lehet megakadályozni, hogy egy embernek akkora hatalom legyen a kezében, mint amit a csuti törpe "kapott" ajándékba!

nick papagiorgo 2017.06.07. 12:31:47

@Netuddki.:
hát igen.
Csak elég keveset csuktak le, legyen az bármilyen pártbéli.
Na most ugye, tegyük fel, én egy tolvaj vagyok, és azt látom, hogy kb 1% az elfogási arány - most ezt érdemes inkább csinálni, vagy maradjak meg a kocsifeltörésnél és egyéb piti bűnöknél ? :)

Szóval így megy ez. Ezért vannak ennyien, és ezért lopnak egyre többet. Ne legyenek kétségeid, hogy ha majd jön egy "következő", az majd nem fog lopni, vagy megelégszik kevéssel :)

Netuddki. 2017.06.07. 12:35:34

@nick papagiorgo: Mondtam már, hogy a tolvajfideszes "mindenki tolvaj" dumával nálam ne próbálkozz!
Most éppen nem csukják le a tolvajokat, de ez nem lesz mindig így.

nick papagiorgo 2017.06.07. 12:46:20

@Netuddki.:
nézd azért legyen már egy kis történelmi rálátásod. Ha azt gondolod, hogy csakis és kizárólag a fideszesek lopnak, és senki más, akkor eléggé csőlátó vagy.

Én pont azt mondom, hogy azért tartunk ott, ahol, mert ebben az országban eddig mindenki szépen eltette a pénzt, aztán hogy ez mennyire volt legális vagy illegális, az nézőpont, meg törvények kérdése. De ez megvolt MSZP-nél, SZDSZ-nél, most a Fidesznél, és a helyzet az, hogy viszonylag elég kevés ember került börtönbe, Polt Pétertől teljesen függetlenül (mert amikor nem ő volt ott, ahol, akkor se kerültek börtönbe). Már az MSZP is vadászott a Fideszesekre 2002 után, mégis alig tudtak előkaparni valamit, és akkor ők voltak a hatalmon, Polt Péter meg sehol.

Úgyhogy nyugodj csak meg, ha ez a trend (ami kb a rendszerváltás óta tart) folytatódik, akkor a jövőben is lopni fognak és a jövőben se csukják le őket. Ez egy szomorú dolog, de így lesz. Én legalábbis nem nagyok látok bármit, ami ezt a trendet megfordítaná - a "mi majd nem lopunk" jellegű ígértekben meg nem hiszek, mert ezt mindenki addig mondja, amíg ellenzékben van. Az MSZP szerint is pl. amikor ők nincsenek hatalmon, akkor a korrupció "ménkű nagy", amikor meg hatalmon vannak, akkor "elenyésző, szinte nincs is". Mert ez ettől függ, ugyebár. Haha.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2017.06.07. 13:12:44

@nick papagiorgo: " a falun vagy kisvárosban élő, középkorú vagy öregebb, jellemzően középiskolai vagy kisebb végzettségű emberekről beszélek"

Ilyen is van, ez igaz, azt én se állítottam, hogy ott van az Együtt mind a 3600 településen. De nem beszélhetsz az összes vidéki nevében, hisz nem ismered mindet. Ahol tettek is valamit (és sok ilyen van), ott mást is beszélnek róluk, és nem csak azt a torz képet ismerik, amit a az állami vezérlésű média közvetít.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2017.06.07. 13:13:46

@Kivlov: Te soha nem szavaznál nem jobboldali pártra, bárki is legyen benne, szóval a te véleményed eléggé irreleváns ebben a kérdésben.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2017.06.07. 13:15:28

@Kampfer: Terjeszd csak nyugodtan, örülni fognak neki, mert az olyan szavazók közül, akik nem olyan mélyen korlátoltak, mint te, egyre többen felismerhetik legalább, hogy ez nem csak egy balhés csapat.

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2017.06.07. 13:28:59

@Netuddki.: Te én nem akarlak megbántani, de te funkcionális analfabéta vagy? Csak mert ennek, amit irtal válasznak nem.tul sok köze van az irasomhoz. Mondjuk nem lep meg, hogy aki kb annyit tud mondogatni hogy a fidesz így meg a fidesz úgy, az normális logikus gondolatok kifejtésére alkalmatlan. Tehát akkor újra kérdezem. Ha az egész ország kormányváltást akar, akkor hol a támogatottságuk ehhez? Mert baromira nem látszik.

nick papagiorgo 2017.06.07. 13:35:52

@Fedor:
nézd, engem érdekel a politika, és úgy hobbiszinten foglalkozok vele.

Egyfelől arra rájöttem, hogy a "vidéki magyarság" (gondolok itt a falvakban és kisvárosokban élők) nélkül nem lehet választást nyerni, de még (a kisebbeknek) bejutni se nagyon.

Másfelől azt látom, hogy a kis/új pártok ott követik el a hibát, hogy nincsenek ott folyamatosan. Kampány idején (négyévente) esetleg kiraknak egy-két plakátot, amit aztán a "másikok" felülragasztanak, tehát max 1-2 napig látszik. Ez édeskevés. Emiatt van az is, hogy ha megkérdezed, hogy ki az Együtt, vagy a PM, vagy bármelyik másik párt elnöke, fogalmuk sincs, meg se tudják nevezni.

A kis/új pártok nem tudnak, de nem is akarnak nagyon versenyezni se a Fidesszel, se a Jobbikkal, akik viszont ott vannak - vannak képviselőik, vagy legalábbis egy-két szimpatizáns, akivel lehet "azonosítani a pártot", elmondja a legújabb "szólamokat", beszámol programokról stb. stb. Ezek a pártok figyelnek arra, hogy mindenhol legyen legalább egy-két ilyen emberük, aki (úgymond) közvetíti a párt véleményét az emberek felé, meg a pártnak elmondja, hogy mik az emberek véleménye stb. Ez egy nagyon fontos dolog, folyamatos jelenlétet biztosít.

Ezért is van az, hogy vidéken a Fidesz a legnépszerűbb, illetve a Jobbik is majdnem olyan népszerű, mint a baloldal vezető pártjai együttvéve. Ez egy kemény, szívós meló eredménye, rá kell szánni az időt meg a pénzt, és akkor "beérik a gyümölcs".

Magam részéről minden kisebb pártnak is csak javasolni tudom, hogy tegyék ugyanezt. Ott kell lenni , minél több helyen, folyamatosan. Egy évenkénti országjárással, évente egy-két helyi üggyel meg kampányidőszakban való plakátolással ezt a hátrányt nem lehet behozni, mert az emberek ezeket vagy meg se jegyzik, vagy elfelejtik, az országjárás meg nem is érdekli őket, "na megjöttek a pesti b**ik észt osztani, én inkább a kocsmába megyek" felkiáltással. Sokkal keményebb "vidéki munka" kell, ha egy párt tényleg akar valamit.

Ma Baker 2017.06.07. 13:43:25

Miért is alakulna ki értelmes ellenzék, amikor mindegyik párt multimilliárdos érdekkörök markában van. A gazdasági köröknek akkora ráhatása lett a politikára, hogy lehetetlenné teszi az értelmes politizálást. Amikor véletlenül egy jobb társadalom felé mutató intézkedés történik, valamelyik tőkés érdekkör azonnal riadót fúj, hogy ez piactorzító, kirekesztő, populista akármilyen intézkedés. Szükség lenne már egy újabb New Deal-re, mert így a világ csak szétforgácsolódik Soros Györgyök, Angela Merkelek, Orbán Viktorok és Donald Trump-ok között
És el kéne dönteni, hogy globális korporatokráciában akarunk-e élni, nemzetállamokban, vagy ki tudja miben, mert amég ez nincs eldöntve, addig ugyanez csak folytatódni fog.

metax 2017.06.07. 13:49:33

"Miért csap be minket a magyar ellenzék?"

Mert szerencsétlen választóikkal elhitetik, hogy Orbán választási szisztémájában akár ők is győztesként kerülhetnek ki. Pedig nem. Hazug módon becsapják, átverik őket. Cél a parlamenti kifizetőhelyek és a sokmilliós állami párttámogatás megszerzése. Magasról tesznek az országra, a jogállamiságra Ha nem így lenne, bojkottot hirdetve távol tartanál magukat a választási cirkusztól ezzel jelezvén országnak-világnak milyen állapotok mennek itt.

Kampfer 2017.06.07. 13:51:36

@Fedor: Korlátoltságról furcsa épp tőled olvasni, hiszen konkrétumok és érvek helyett általában kitiltósdit játszol, illetve szerinted mindenki szimplán hülye és korlátolt, aki nem osztja a saját kis egyszerű világképed! Tőlem úgy ajnározod azt a gittegyletet, ahogy akarod, attól még számomra egy vállalhatatlan bagázs! Igen! A sz*rváriviktorral, a juhászpéterrel együtt!
Mély meggyőződéssel úgy osztják az észt, mintha bármely mérés során akár csak hibahatáron is mérték volna őket! Ha akkora bölcsek és okoskák, ahogy beállítod őket, akkor a nép a hülye, hogy ennyire nem értékeli és nem érti a talentumot???
Ami pedig a korlátoltságodat illeti, ha sikerült volna elolvasnod és értelmezned is, amit a legelején írtam, észrevehetted volna, hogy a fidesz korrupcióját éppen annyira tartom szalonképesnek, mint a csótányferenc hungarofóbiáját! Ami nagyon nem mindegy, az az, hogy melyik politikai erő programja közvetlenül milyen módon és mértékben hat az életünkre! Se migrihordát, se európai egybesült államokat, se 'cigánytenyésztést', se erőltetett integrációt, se szolgalelkű hajbókolást nem óhajtok! És ha nem lennél annyira korlátolt és ostoba, különbséget tudnál tenni azok között, ami az Orbán-kormány regnálása IDEJÉN és annak KÖVETKEZTÉBEN történt/történik! Mert a kettő NEM azonos halmaz (bár van közös halmaz)! De nem erőlködöm, hogy 'x' ezredik alkalommal is megpróbáljam ezt neked elmagyarázni, sokaknak sem sikerült ez még adatokkal és észérvekkel sem!
Kamp.

Conchobar 2017.06.07. 14:06:55

@nick papagiorgo: "Egyfelől arra rájöttem, hogy a 'vidéki magyarság' (gondolok itt a falvakban és kisvárosokban élők) nélkül nem lehet választást nyerni" - Így igaz. Annyival pontosítani kellene, hogy aki nem vállalja föl a vidéki magyarság érdekeinek képviseletét, annak nem sok esélye lesz a kormányra kerülése. A vidéki magyarságnak nem a Fidesz úgymond tolvajkodása fáj legjobban. Úgymond tolvajkodás, mert egy részt ugyan valós korrupcióról van szó, másrészt viszont csak kormányellenes propagandáról. Ugyanis a világon mindenütt avval támadják a kormánypártokat, hogy korrumpálható, hogy lopnak, hogy a maga zsebére dolgozik. Hozzátartozik a mindenkori ellenzék etikettjéhez, hogy ilyesféle vádakkal próbálja mószerolni a mindenkori kormánypártot. Korrupció, közpénz-lenyúlás ide, vagy oda, onnantól kezdve, hogy a választó adója beérkezik a NAV-hoz, onnantól kezdve már mások rendelkeznek felette, onnantól kezdve a választónak már semmi beleszólása (noha próbálják azért uszítgatni az úgymond korrupt kormánypártra), hogy a befizetett adója mire fordítódjék, cigány-emancipációra, vagy stadion-építésekre, vagy az épp aktuális kormány csókosai zsebének kitömésére, vagy mire. És ezt nevezik demokráciának

Kivlov 2017.06.07. 14:20:34

@Fedor:
Nem is engem kell meggyőzni, hanem azt a pár millió bizonytalant.
No, ez az ami orbánozással, meg putyinozással nem fog menni...

nick papagiorgo 2017.06.07. 14:22:20

@Conchobar:
ahogy én látom, a vidékieket nem igazán érdekli a korrupció.
Megszokták. Ez a szocializmus nagy átka, hogy akkor vált intézményessé, hogy a téesz gépeit használod magáncélra, a közös gabonából eteted a saját állataidat, "ügyeskedni" kell, a téeszelnök mindig gazdag, stb.

Biztos korábban is volt ez, de a szockóban vált intézményessé. És ezek az emberek ebben élnek.

Úgyhogy nekik egyáltalán nem éri el az ingerküszöbüket a korrupció, pláne, hogy ők sem vakok, látják, hogy mindenki lop, aki épp hatalmon van. Őket kb az érdekli, hogy nekik "jó" legyen, hogy nekik is jusson, legyen nyugdíjuk, stb. stb. Továbbá ilyenekkel, hogy olimpia, meg Paks, meg CEU, meg se lehet szólítani őket, ezeket leszarják. Max a kocsmában lehet ezekről vitatkozni.

Ezt az ún. baloldali média úgy interpretálja, hogy a kormánymédia túlsúlya nem juttatja el hozzájuk az igazságot - amiben lehet valami, viszont az is tény, hogy ezek a témák nem is érdeklik őket. Tehát egy Makkoshetyke típusú helyen kb 0 db embert tudnál utcára vinni azzal, hogy veszélyben a CEU, vagy ne legyen olimpia, vagy zárják be Paksot. Ugyanígy vannak a korrupcióval is :) Olyan témákat kell(ene) találni, ami őket érdekli, nem pedig fennkölt, emberijogi meg ilyen dolgokat.

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2017.06.07. 14:28:14

@metax: Mi lenne, ha lennének szavazóik? Szekeres Imre volt az egyetlen értelmes szoci 2014-ben a választás után, amikor kimondta, hogy lehet csurni-csavarni, hogy mi nem jó a választási rendszerben, de egy dolog tény, ennyivel kevesebb szavazattal nem lehet sehol nyerni. De játszunk el a gondolattal, hogy a baloldal kap annyi szavazatot mint a fidesz, akkor ők lennének kétharmados kormanypart? Megeshet? Akkor jó lenne a választási rendszer? Azonnal a világ legjobbja lenne. Nem.eppen aranyos a mostani ez tény, ellenben ez vissza is uthetne a fideszre, ha valóban az a fene nagy kormányváltó hangulat lenne az országban, mint amiről a ballib oldal harsog. Még a végére azt elmondanám, hogy érdemes megnézni a régi rendszerben történt 94-es mszp győzelmét. Picit jobban arányokkal arattak kb ugyanekkora győzelmet. Szóval messze nincs akkora különbség, mint amennyire a két hatalmas pofon miatti sértődöttségükben habzó szajjal nyomják a bal oldalon.

amjamayna 2017.06.07. 14:55:21

@Netuddki.:
"zokra kell szavazni akik még nem bizonyították az alkalmatlanságukat, és komoly biztosítékokat adnak a programjukban, hogy megszüntetik a közpénzek ellopását."

Cukivonagabikáról lenne nagybaszó?
A "melegedő néppártró"?:)

rasztaszív 2017.06.07. 15:11:50

@konrada: nem tudom,ezt miből vetted le...:)pont azt gondolom,hogy az egész mostani garnitúrát ki kell baszni,mint a macskát szarni.
évenkénti választásoknál pedig nincs több ígérgetés,ott teljesíteni kell.aki pedig lop,az villámgyorsan el lesz számoltatva.

nick papagiorgo 2017.06.07. 15:20:49

@rasztaszív:
...és a büdös életben nem tud megvalósítani semmit, mert csak egy évnyi távlatra tud tervezni max.

Szerinted miért nem vezették még be az évenkénti választást soha sehol? :)

konrada 2017.06.07. 15:22:41

@rasztaszív:
Én meg erre írtam, hogy a gyors elszámoltatás veszélye arra ösztönzi a delikvenseket, minél hamarabb, gyorsabban vegyék ki a pénzt, és nem pedig arra, hogy ezek után átengedjék a szenteknek ezt a mocskos pályát...

Magyarán: káosz lenne szerencselovagokkal, és mindent felülmúló mocsokparádéval...

rasztaszív 2017.06.07. 15:25:43

@konrada: azok lennének hatalmon,akiket megválasztunk.azért ne nézd le nagyon a magyarokat.biztosan lennének szerencselovagok is,de sokkal könnyebb lenne tőlük megszabadulni is.

nicheblog 2017.06.07. 15:30:16

@konrada: persze, ezt mondom én is, sőt ez a lényege a cikknek. jó jelölt kell, ami iszonyú nehéz, nagyon nagyon nehéz, de nincs más út. és mondjuk 4 év elég lehetett volna, legalább arra, hogy megpróbálják.

és a Gulyás Marci -éle választási rendszer hiszti is éppen azt mutatja, hogy az ellenzék beismerte, hogy elvesztette a harcot, ezért a választási rendszert hibáztatja. sajnos, hiába rossz a választási rendszer, de az alap igazság alap igazság marad: aki több szavazatot szerez, az nyer. (ok, van olyan scenario, amiben kevesebb szavazattal is lehet nyerni, és persze a szavazatok 50%-val is lehet 2/3, de ettől még ez nem menti fel az ellenzéket, hogy mondjuk jó jelölteket állítson)

rasztaszív 2017.06.07. 15:31:04

@nick papagiorgo: akit megválasztanak,kénytelen lenne lépni,hiszen közel az elszámoltatás lehetősége.több évre pedig eleve közösen kell tervezni.most van az,hogy aki hatalomra kerül,baszik a hosszútávú dolgokra,mert úgysem ő aratja le a babérokat.nézd csak az egészségügyet!évenkénti választások mellett valaki már kénytelen lett volna nekiállni!majd tíz éve buktak bele a szocik,és azóta sem történt semmi!

rasztaszív 2017.06.07. 15:33:04

@nick papagiorgo: ja,és hogy miért nem vezettzék be sehol?szerintem te is sejted : akik megtehetnék(és akik mögöttük állnak...),azoknak nem érdeke.

Ad Dio 2017.06.07. 15:35:41

@rasztaszív:

OmdG...

Francokat! 4 helyett 6 év kellene... éééés mellé közvetlen demokráciagyakorlás online töredékszavazatokkal.

Ad Dio 2017.06.07. 15:37:06

A Fidesz nagyjából azt csinál amit akar amíg ilyen ellenzéke van.

nick papagiorgo 2017.06.07. 15:38:54

@rasztaszív:
"most van az,hogy aki hatalomra kerül,baszik a hosszútávú dolgokra,mert úgysem ő aratja le a babérokat."

oké, de te azt javaslod, hogy ezt is rövidítsük még jobban le. Szerinted akkor mi lenne? Elárulom: egészségüggyel, oktatással, stb. stb, égvilágon nem foglalkozna senki soha, csak a lóvét nem 4 hanem csak 1 év alatt kell lenyúlni. Kb ez lenne :)

rasztaszív 2017.06.07. 15:39:15

@Ad Dio: a közvetlen demokrácia valódi alternatíva.úgy akkor lehetne mellette egy hosszabb időre,közvetlenül megválasztott,nagyobb hatáskörű elnök.

nick papagiorgo 2017.06.07. 15:40:20

@rasztaszív:
mondom SEHOL.
Nem Magyarországon, hanem az egész világon az egész történelem során.

Mindenki ilyen kis kapzsi lenne, hogy "nem érdeke"? Soha senkinek nem sikerült még ez?
De ha meg így van, akkor miből gondolod, hogy neked sikerül? :)

rasztaszív 2017.06.07. 15:41:05

@nick papagiorgo: te figyu,nem csak olyanokat lehet ám megválasztani...rajtad múlna

2017.06.07. 15:42:58

Orbán az új Kádár Jancsi.
A plebsz, proli, tanulatlan söpredék benne találta meg az idolját.
Bebizonyították az embereknek, hogy szart sem érnek és ők elfogadták, e szerint élnek.

rasztaszív 2017.06.07. 15:46:33

@nick papagiorgo: nem mindenki - csak aki épp ott van.úgy egyébként,te tudod,hogy alakult ki a négyéves rendszer?kinek az érdeke ez,végiggondoltad?megfordítanám a kérdést : tényleg,hogy lehet,hogy SOHA,SEHOL nem bír eljutni a megvalósulásig a dolog?

és még egyet fordítanék a dolgon : mire emlékszel belőle,honnan ezek a tudattartalmak benned,amitől úgy érzed,küzdened kell ez ellen a dolog ellen...?

nick papagiorgo 2017.06.07. 15:51:50

@rasztaszív:
nem mindenhol van négyéves rendszer, van ahol ötéves, stb.
Egyébként úgy alakult ki, hogy kb ez az az időtartam, ami alatt középtávú programokat kb meg lehet valósítani.
Egy év alatt nem lehet megvalósítani semmit, ezt Te is tudod. Tíz év meg túl hosszú.

A dolognak nem az a lényege, hogy "minél kevesebb időt hagyjunk nekik, mert akkor kevesebbet tudnak lopni", mert akkor lehetnének akár hetente is választások. Vagy naponta :)

rasztaszív 2017.06.07. 15:59:10

@nick papagiorgo: ha napi szinten nyiváníthatsz véleményt,azt hívják közvetlen demokráciának.ma már simán megvalósítható lenne.
úgy alakult ki,hogy ez az az időtartam,ami már lényegében kizárja az új kezdeményezések betörését.nem véletlenül tudott mindenütt stabilizálódni egy mostanra már lényegében mindenütt ugyanúgy utált pátelit mindenhol.
ez pedig annak a nagytőkének az érdeke,aki egy stabil,és stabilan korrumpálható pártelittel él együtt szívesebben...

Conchobar 2017.06.07. 16:14:58

@rasztaszív: "évenkénti választásoknál pedig nincs több ígérgetés,ott teljesíteni kell.aki pedig lop,az villámgyorsan el lesz számoltatva." - Hiába választanánk évenként, attól még a pártjának (illetve a pártján keresztül valami társadalmi, gazdasági, vagy etnikai kisebbségnek) maradna az alárendeltje. A választók nagy része amúgyis a pártállása szerint választja az egyéni képviselőjét. Sokkal beljebb lennénk, ha a képviselők visszahívásának lehetőségét teremtenénk meg, evvel lehetne elérni azt, hogy a képviselő valóban a választóinak tartozzon felelősséggel és ne a pártjának. A korrupciót is ez segítene visszaszorítani, mert így a korrupcióba keveredő képviselőt a pártja nem tudná megvédeni (a visszahívástól), a képviselő kénytelen lenbne kerülni a korrupciós csapdákat

rasztaszív 2017.06.07. 16:22:21

@Conchobar: a pártjukkal együtt tűnnének el a hitványak.pont ez a lényeg.
a visszahívhatóságnak viszont nem vagyok ellene.

Conchobar 2017.06.07. 16:25:44

@nick papagiorgo: "Egyébként úgy alakult ki, hogy kb ez az az időtartam, ami alatt középtávú programokat kb meg lehet valósítani." - Ez nem lehet kifogás, hiszen nemcsak 'ötéves tervek' léteznek. Például itt van ez a paksi erőmű dolog, a Fidesz utáni kormányok is folytatni kényszerülnek majd. Mintahogy a Fidesz-kormány is folytatni kényszerült a 4-es metró építését. Az nagy gond, ha olyan ötleteket/programokat próbálnak megvalósítani a pártok, amelyet a riválisaik kormányra kerülve 1-2, 4-5 év múlva leállítani kényszerülnek az elhibázottságuk miatt

Conchobar 2017.06.07. 16:29:50

@rasztaszív: " a pártjukkal együtt tűnnének el a hitványak" - Az nem igaz, hogy a 'senatori boni viri senatus autem mala bestia'. Nem a pártokkal van a baj, hanem a hitványakkal, akikből a pártokat állnak. Ha a hitványakat kiszűrjük, attól a pártok automatikusan jobbá válnak

rasztaszív 2017.06.07. 16:35:58

@Conchobar: legyen úgy.azzal semmi bajom nem lenne,ha korrekt versenyben megméretve,nem bűnözve maradna,aki képes teljesíteni.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.06.07. 18:11:10

@Duplaxiii:

Mik a valóságos pártpreferenciák Magyarországon?

Van először is 40 %, akit semmilyen politika, semmilyen választás nem érdekel. Ezek nem számítanak, mert sose szavaznak senkire.

Van még 10 %-nyi fanatikus “baloldali” – a valóságban liberális -, s van 10 %-nyi fanatikus “jobboldali” – a valóságban nacionalista.

S van 40 % semleges választó, aki a kisebbik rosszra szavaz, választásról választásra eldöntve, hogy kire szavazzon.

Jelenleg a ballibek maximuma 25 %. Van 10 % biztos szavazójuk, továbbá képesek jó kampánnyal esetleg még 15 %-ot meggyőzni a semlegesek közül, hogy ők a kisebbik rossz.

Jelenleg a Fidesz maximuma 45 %. Van 10 % biztos szavazójuk, továbbá képesek jó kampánnyal esetleg még 35 %-ot meggyőzni a semlegesek közül, hogy ők a kisebbik rossz.

A Jobbik nem számít, mert nem önálló erő. A direkt egyik oldalt se választó kicsik – elsősorban ez az LMP, esetleg ez lehet a Momentum is – pedig csak a semleges táborból képesek lecsípni morzsákat.

Ad Dio 2017.06.07. 21:05:54

@rasztaszív:

A közvetlen demokrácia magában valószínűleg működésképtelen, de egy vegyes rendszer simán működhet. A parlament működik ahogy eddig, de a szavazók bizonyos kérdésekben online leadhatják a szavazataikat. Ezeket arányosítva hozzászámolják a parlament szavazataihoz.
Ezáltal csökkenne a pártok mostani hatalma/megosztó ereje és a politika értékelvű irányba tolódhatna el.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2017.06.07. 22:11:28

@nick papagiorgo: "a kis/új pártok ott követik el a hibát, hogy nincsenek ott folyamatosan"

De pont ezt mondom, hogy az Együtt ott van, és nem csak kampány idején, hanem folyamatosan. Nyilván nem mindenhol, de egyre több helyen, és a pártvezetés is rendszeresen járja a vidéket.

Ja, és az egyik alelnök, Berkecz Balázs amúgy szigetvári.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2017.06.07. 22:14:06

@Kampfer: " konkrétumok és érvek helyett általában kitiltósdit játszol"

Ami természetesen hazugság, SOHA nem tiltottam még ki senkit a véleménye miatt. Véleményem van arról, aki hülyeséget beszél, és ezt le is írom, de mindig hagyok lehetőséget arra, hogy válaszoljanak rá, és ha értelmes a válasz, azzal vitázni is tudok.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2017.06.07. 22:15:17

@Kivlov: Egyrészt ne legyél abban olyan biztos, másrészt meg az Együttnek van programja is. És itt körbeértünk.

Pop40 2017.06.08. 02:33:36

"Ennek ellenére mit látunk: minipártok miniszterelnök jelölteket mutatnak be, és olyan országos egyéni választókerületi jelölteket, akik vagy el sem akarnak indulni, vagy a biztos vereség tudatában indulnának. Na meg annak a tudatában, hogy minden rájuk leadott szavazat a Fideszt segíti. Tehát minél jobban szerepelnek, annál inkább megkönnyítik a kormánypárt dolgát."

Szentigaz.

A mocskos tolvaj Orbán meg a maffiája a kezüket dörzsölik minden új tizedszázalékos párt megjelenése után.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2017.06.08. 07:50:36

@nicheblog: sikerült leokéznod, MaxVal-t a Fidesz top bérkommentelőjét, ami azért ciki rád nézve. Egyrészt ennyire nem ismered a kommentelőket.
Miféle 80%? Miféle balliberális? Liberálisként elmondhatom, hogy még a liberális világ is nagyon heterogén, én pl. Fodor Gábortól rosszul vagyok, mert bizonyítottan képtelen érdemi teljesítményt nyújtani. (De azért én túl tudom tenni ezen magam.) Azt hogy az MSZP-t és a liberálisokat összemossák, az egy fideszes üzenet. Bármilyen normálisabb jobboldali párt jobb és természetesebb szövetséges lenne mint az MSZP. És azért erősen fedi azt a fontos indokot, hogy a Fidesz annyira szar, hogy ahhoz képest még az MSZP is relatív vállalhatóbb. Én pl. a Jobbikkal is simán technikai koalícióznék, hiába nagyon gáz a múltjuk. Ha az MSZP-vel lehet technikai koalíció, akkor velük is.

Amúgy ha kell kétmondatos üzenet.
Már csak egy igazi nemzeti ügy maradt, a Fidesz-bűnözők leváltása. Az emberek többsége utalja a korrupt Fideszt és még saját szavazóik fele is csak a fideszes propaganda gépezetnek dől be, mert átverik és azt se tudja mi történik a saját országában.

Aztán szükség esetén lehet ezt tovább is kifejteni: A fideszes a hazugság és propaganda gépezet évi 100-150 milliárdos állami pénzből működik, és csak fideszes pártállami üzeneteket tolnak, ellenzéki véleményt ritkán és akkor is csak kétszer akkora fideszes magyarázattal, vagy kiforgatva mutatnak be. Csak összehasonlításként, Soros alapítványai évi 5 milliárdot se költenek és azt se az oktatásból vagy az egészségügyből vonják el.

Kivlov 2017.06.08. 09:57:58

@Fedor:
harmadrészt a kutyát nem érdekli az együtt? 5%-ot elérik egyáltalán??? kis ZS-párt...

rasztaszív 2017.06.08. 18:18:21

@Kivlov: 5% az 400000 magyar ember.tudod te egyáltalán,hogy mit beszélsz?

nicheblog 2017.06.08. 19:13:00

@naphegyi vince: szerintem rád nézve para, hogy attól teszed függővé egy álláspont igazságtartalmát, hogy ki mondja. ok, megszoktam ezt, erről szól a magyar közélet, meg is van az eredménye.

és direkt odaírtam, hogy nem gondolom, hogy egy platformon vagyunk, de ebben egyetértünk. veled meg lehet, hogy egy platformon vagyunk, de ebben nem értünk egyet, ilyen ez :)

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2017.06.09. 07:12:38

@nicheblog: Ok, ellőttél egy frázist. Ami persze igaz általában, de konkrétan melyik fenti állításainkra vonatkoznak? maxWalnak elég hosszú rekordja van, nem véletlenül nevezem top bérkommentelőnek. nézz be tetszőleges politikai blogba, amit kikerül a blog.hu boxba. A balliberálisozása egyik állandó panelje és munkálkodásának egyik központi témája. Egy tisztességes ember nem építget szitokszavakat, bélyegeket (történelmi előkép: zsidók, kulákok). De ki is fejtettem, hogy az inkább jobbunista mintsem polgári jobboldali a Fidesz új osztályharcának lényege, hogy az ideológiák közötti vitát, gyűlölködésé degradálja, ezekkel bélyegekkel. Ez klasszikus propaganda technika, és MaxWal is ezét lapátol szorgalmasan.

Kivlov 2017.06.09. 10:54:47

@rasztaszív:
Tévedés.
nem a választásra jogosultak 5%-a kell, hanem a leadott szavazatoké.
Az meg épphogy több, mint 200e. Ami szemben áll a a kb 2 millióval...

rasztaszív 2017.06.09. 19:12:24

@Kivlov: tök mindegy,hogy hány százezer.magyar emberek,akiket semmibe vennél.ráadásul tudnod kell,hogy nem csak egyszer pár százezerről van szó valójában.

Kivlov 2017.06.12. 08:12:27

@rasztaszív:
tökmindegy bizony.
Hogy kis gittegylet 1-10% közötti pártocskából mennyi van. Ha van mellettük egy akinek 40%+ szavazata van...

rasztaszív 2017.06.12. 12:25:44

@Kivlov: akkor a 40% már semmibe veheti a többit?

Kivlov 2017.06.12. 13:25:06

@rasztaszív:
senki nem beszélt semmibevevésről.
de a demokáré lényege, hogy többség dönt... ha még nem esett volna le lassan 30 év alatt...

rasztaszív 2017.06.12. 14:51:07

@Kivlov: a "kutyát nem érdekli" fordulat elég egyértelmű.

de egyébként is tévedésben élsz.demokráciáról akkor beszélhetünk,ha a kisebbségek is ugyanolyan feltételek,esélyek mellett vehetnek részt a politikában.egy nagy tömb nem próbálja elnyomni őket.ha ez történik,az bolsevizmus,ha baloldali,akkor hagyományosan kommunizmusnak nevezik,ha jobboldali,akkor fasizmusnak.

Kivlov 2017.06.12. 15:02:32

@rasztaszív:
óriási tévedésben vagy.
Ki és kit nyom el? max a szavazók maszopékat a nagy elqrás miatt. teljes joggal.
Egyébként meg csak több szavazatot kéne összeszedni, mint a fityisz. Ilyen egyszerű a képlet.

rasztaszív 2017.06.12. 17:25:15

@Kivlov: hát nézz már ki a fejedből.ez a rendszer pont arra lett kitalálva,hogy egy nagy tömb elnyomhasson mindenkit,akár kevesebb szavazattal,az esélyek,a feltételek pedig messze nem azonosak.
ennek ellenére is bukni fogtok,de a stöveged ezért aljas.

Kivlov 2017.06.13. 08:22:10

@rasztaszív:
Ezt nevezik vegyes választási rendszernek, cimbora.
Azaz abszurd esetben úgyis nyerhetne egy párt, ha az összes egyéni körzetet megnyeri míg listán 0, azaz NULLA darab szavazatot kap.
De a lényeg, hogy ugyanúgy sz*ptok jövőre is, mint '14ben...

rasztaszív 2017.06.13. 13:13:03

@Kivlov:tényleg?:)szerinted ezt nevezik annak...?ha egy párt magára szab mindent?ha közpénzből elfoglalja a médiát,és nonstop kampányol? ha még egy kicsit kevesebb tudással szólnál hozzá,már csak bőgnél,vagy bégetnél.demokráciákban ugyanis a vegyes rendszerekre is igaz az egyenlő esélyek,feltételek elve.

Kivlov 2017.06.13. 13:53:57

@rasztaszív:
megvan.
tessék szavazókat gyűjteni. ja, hogy az nem megy és hőbörögtök?
hőbörögtök ha nem csak népszabi, hvg, szektATV, retekklub meg tel-aviv2 van? muhahahaha

rasztaszív 2017.06.13. 14:09:20

@Kivlov:már szinte gyűjteni sem kell,a gusztustalanságotok nekünk dolgozik...:)

Kivlov 2017.06.13. 14:31:50

@rasztaszív:
jaja, lassan eléritek a 20%-ot :D :D :D

rasztaszív 2017.06.13. 15:17:00

@Kivlov: a hit a te asztalod.az adatok pedig azt mutatják,hogy az ellenzék együtt már erősebb.a továbbiakkal fordulj inkább az óvónénihez.

Kivlov 2017.06.13. 15:20:06

@rasztaszív:
mivan, a "nácikat" is bevettétek a demokratikus ellenzékbe? :D :D :D

rasztaszív 2017.06.13. 15:38:56

@Kivlov: már bőven nem kellenek.de,mondom,fordulj az óvónénihez,majd felvilágosít.

Kivlov 2017.06.13. 15:39:54

@rasztaszív:
jaja. ezért cumiztatok 7végén is. meg legutóbb debrecenben is.

rasztaszív 2017.06.13. 15:52:47

@Kivlov: talán egy szakember sem ártana...

Kivlov 2017.06.13. 16:10:52

@rasztaszív:
nektek.
hogy túl lássatok az ilyen "fizessenek a gazdagok" kaliberű nevetséges gondolatokon...

rasztaszív 2017.06.13. 16:20:12

@Kivlov: vagy csak egy vödör víz kellene neked...:)toporzékoló hülyegyerekeknek azt ajánlják

Kivlov 2017.06.13. 16:23:24

@rasztaszív:
toporzékolni ti szoktatok 7 éve, amióta nem sikerült felfognotok, hogy miért vert orrba az ország...

rasztaszív 2017.06.13. 16:42:45

@Kivlov: nem fogtok jól járni a nonstop aljaskodással,inkább játszd az infantilist...:)csak egy tanács...

Kivlov 2017.06.14. 08:42:51

@rasztaszív:
Na, látod itt a baj. Hogy még most sem fogjátok az igazságot és annak okait, számotokra ez mind csak "aljaskodás." Ezért vagytok képtelenek 7-10 éve érdemi alternatívát felmutatni.

rasztaszív 2017.06.14. 18:21:40

@Kivlov: tölem aljaskodhatsz.magatok alatt vágjátok a fát.húzz bele...:)
süti beállítások módosítása