niche

niche

Ellenzék - a katona, aki rossz harctérre ment harcolni

2017. május 20. - nicheblog

Van egy alapvető probléma az ellenzék kormány ellenes harcával: nem lehet megnyerni. Elég könnyű ilyet állítani, hiszen épeszű ember nem reménykedik a 2018-as kormányváltásban, szóval ez eddig egy elég olcsó cikk, de ennél azért tovább mennék: szeretnék rávilágítani, hogy az ellenzék ott harcolt, ahol a kormány szeretné, és ezek a harcok vagy eleve reménytelenek, vagy pürrhoszi győzelmeket szülnek. Nagy erőfeszítések, szerény eredményekkel, nézzük hol harcol a magyar ellenzék, és milyen eredményekkel:

Budapesti tömegtüntetések

A budapesti tömegtüntetések témáját már egy külön cikkben taglaltam, így most csak röviden. Nyilván fontos demokratikus eszköz a tüntetés, de amíg nincs átgondolva, hogy mit várunk tőle, addig semmit nem ér. Ezt írtam, és sajnos igazam lett. Semmit nem ért. Ez egy tudatosan kijelölt holtág az ellenzék indulatainak kieresztésére. És mint tudjuk, a holtágak nem igazán érik el a tengert. 

Törpepártok ígéretei

Csak nekem kell röhögnöm azon, amikor az Együtt kijelenti, hogy ingyenessé teszi az első diplomát? Mikor?! Hogyan?! Tegyük fel, hogy csoda történik, és nyer az ellenzék, az Együttnek ekkor is maximum egy 10-15 fős frakciója lesz, hogyan fog ebből a pozícióból bármit is diktálni? Másképp teszem fel a kérdést: hogyan várja el egy párt elnöke, hogy komolyan vegyem, hitelesnek tekintsem, ha olyat ígér, amit nem hogy nem tud betartani, hanem tudvalevő, hogy soha nem is kerül olyan pozícióba, hogy betartsa - ls ezt is tudja.

Jogosan merül fel az olvasóban a kérdés, hogy ok, hát mindenki úgy indul, hogy esélyesnek akarja magát mutatni, egy politikai pártnak értékei vannak, ezeket képviselni kell értékek formájában stb - mi ezzel baj?

Én erre azt mondanám, hogy ok, akár még igaz is lehet ez az okfejtés, de minek ez a színház? Miért ígérnek olyat, ami nyilvánvalóan nem teljesül? Válasz: mert az égvilágon semmi elképzelésük nincs arról, mit kéne tenniük a kormányváltás érdekében. Erről szólnak az ígéretek, nem az elvekről. 

A választási rendszer támadása

Talán többször is írtam róla, hogy én is elképesztően aránytalannak, és amúgy egy zseniálisan megalkotott rendszernek tartom a magyar választási rendszert, ami komoly problémák elé állítja az ellenzéket.

Az ellenzék meg ennek megfelelően nem is tudja ezt a kérdést megoldani, évek óta fogalmuk sincs, miképpen optimalizáljanak a választásokra. Nem tudom, amúgy mi más dolguk van, mint a választásukra optimalizálni...

A rendszer kritikája tehát jogos. De ha a meccsen jogtalanul kiállítanak egy játékost, akkor nem sírni kell, hanem kettőzött erővel nekimenni az ellenfélnek, és legrosszabb esetben szimpatikus vesztesként távozni begörcsölt lábbal és lehorzsolt térddel. Az ellenzék inkább a dupla lúzer megoldást választja: az ellenszenves vesztes szerepét játssza. 

Csak halkan jelzem, hogy a választási rendszer ellen nem úgy kell küzdeni, hogy a VI. kerületi kávézókban húsz embernek kifejtjük, hogy ez milyen borzalmas, hanem úgy, hogy minden politikai és kampány cselekvést ennek megfelelően csinálunk. Ja, igen, ez nehezebb. 

És még halkabban mondom: ez a választási rendszer egy közös ellenzéki jelölő szervezettel komoly bajba tudja hozni a Fideszt, hiszen a Jobbik a Fidesz és egy esetlegesen megerősödő ellenzék jelöltje 30-30-30% körüli eredményeket tud hozni az egyéni körzetekben. Így előfordulhat simán, hogy van 65% jobbos szavazó egy körzetben, mégis ellenzéki jelölt nyer. 

Gulyás Marci választási rendszeres mozgalmas izéjét meg komolyan nem értettem. Amit meg nem értek, az bocsánat, de pont annyit is ér. Én fogok szavazni, legalább értsem, mit akarnak. Vagy nem ez a cél?

Sajnos ennek a problémának egy megoldása van: megnyerni így, és aztán megváltoztatni. De nem a saját kedvünkre ám!

Rossz ügyek

A Ligetre gondolok például. Egy percig nem vitatnám, hogy igaza van a projektet ellenzőknek. De ez nem az a téma, amit ilyen erővel lovagolni kell. Ez megint egy holtág, de ez aztán tényleg nagyon holt.

A választásokat eldöntő szavazópolgárok szemszögéből nézve ez egy indokolatlanul heves kiállás egy nehezen érthető ügy mellett. Politológia, első lecke: azoknak beszélj, akiktől a hatalmad várod, és arról, ami őket érdekli. Ha Zuglóban akarsz nyerni, és ennyi az összes célod, akkor beszélj Zuglóról. Végül is, ez is egy döntés.

Miniszterelnökjelöltek 

Nem tudom mennyibe kerülnek ezek a miniszterelnök jelöltes kis kampányok, de ennél hülyébb célra nem is égethetnék a pénzt a közepes, kis és törpepártok. Lesz majd 5 esélytelen miniszterelnökjelölt? Mit üzen ez a szavazóknak? Esetleg azt, hogy van 5 párt, amelyik nem akar mást, mint állami támogatással kampányolni? Ha erre gondol a tisztelt szavazópolgár, akkor nem jár messze a valóságtól, de a szavazófülkéktől biztos messze fog járni azon a vasárnapon.

Előválasztás

Az ideális világ és a valóság kapcsolata - különösen hazánkban - elég ellentmondásos. Így lehet, hogy hiába az előválasztás a választási koalíció kialakításának legjobb, legdemokratikusabb és leginkább optimalizált módja, ha Magyarországon ezt most nem lehet kivitelezni.

Mindenre azt mondom, hogy nem lehet, nem lehet? Igen, sok dologra. Jobb, mint tudni, hogy nem lehet, de pótcselekvésképpen erőltetni, csak hogy úgy látszódjon, hogy jót akarok. 

Tényleg király lenne, ha ennyire kulturáltan ki lehetne választani minden választókerületben a legjobb jelöltet, és végül a miniszterelnök jelöltet is. De könyörgöm...mennyi pénz lenne egy ilyen rendszer csalásmentes lebonyolítása? Mennyi pénz lenne ennek a kampánya? Hogyan állapítanák meg a szavazásra jogosultak körét anélkül, hogy a Fidesz - magát amúgy szénné röhögve - minden körzetben belenyúljon az eredményekbe? Mikor lenne ez, hogyan lenne? Senki semmit nem tud erre mondani, de kétségtelenül marha jól hangzik ezt mantrázni 3 éve. 

Egymás győzködése/hergelése

Nagyon szórakoztató volt, amikor a CEU-ügy kapcsán láttam a Facebook falamon, ahogy mindenki leírja, miért rossz ez az egész, hosszasan sorolva az érveket. Mikor egy nap kb. a huszadik ilyen tartalmú posztot, cikket olvastam, eszembe jutott, hogy teljesen rossz csatamezőn harcol az ellenzék. Akkor határoztam el, hogy írok erről, de vártam, hátha történik valami csoda. Nem történt. A mi buborékunkban a mi hangadóink hergeltek, az övékben az ő hangadóik, és végül mindenki ott maradt, ahol volt, csak egyel dühösebben és egyel frusztráltabban. 

Nem, nem azt mondom, hogy nem kell kőkeményen kiállni az elvek mellett, védeni az igazunkat, egymással párbeszédet folytatni, stb. De nekünk nem egymással van dolgunk. Illetve dehogynem, de nem így. 

Elgondolkozott valaki azon, hogyan lehetne interpretálni ezt az ügyet mondjuk a CEU-t egyáltalán nem ismerőknek? És azon, hogy hogyan lehetne egy szélesebb egységet teremteni, az jobb-bal logikát elfelejtve, és a jobboshoz hasonlóan avítt és semmibevivő balos reflexek elhagyásával? 

Hogy kicsit érthetőbben mondjam: engem nem az fog meggyőzni, aki engem meggyőz CEU-ügyben (már csak azért sem, mert eleve meg vagyok győződve, kár rám és a hozzám hasonlóan gondolkodókra pazarolni az energiát), hanem az, aki másokat is meg tud győzni, azokat, akik még nem értik, akiket még nem érdekel. Ez egy politikai teljesítmény lenne, jó lenne ilyet látni. Dózsa drukkereket a Fradi ellen hangolni 8 általánossal is lehet, sőt...

Gumicsont zabálás

Az őrkutya és a sima idióta kutya között az a különbség, hogy ha egy őrkutyának bedobsz egy gumicsontot, akkor nem kezd el farokcsóválva azzal foglalkozni, hanem marad a céljánál, mondhatni a küldetésénél. 

A hasonlatnál maradva: ne akarja már egyik ellenzéki politikus sem eljátszani a demokrácia őrkutyája szerepet, miközben kilóg a szájából a gumicsont. 

Olcsó húzás, azt hittem csak a hülye vígjátékokban van ilyen, hogy a doberman majd elkezdi a jutalomfalatot rágni, a boltot meg kirabolják - de hát látod, működik. 

A kormány propaganda gépezete minden kritikusnak tűnő helyzetben bedob egy ilyet csontot, és a magyar ellenzéki politikusok nagy része is tudja, hogy ez egy kommunikációs trükk, de mégis, tudod mit mondanak? Rá kell repülni, mert nem engedhetjük meg magunknak, hogy mi nem megyünk rá, a többiek meg igen. Érett magatartás, meg főleg tudatos, áh...

A korrupció ellenes harc

A korrupció ellenes harc alapvető kötelesség. Széll Bernadett, Hadházy Ákos, Juhász Péter és társaik jól teszik a dolgukat, és ez tényleg bátorságra vall. Egy baj van: ez a népet most egyáltalán nem értékeli.

Talán megérne egy külön bejegyzést, hogy miért nem, de most csak maradjunk annyiban, hogy nem elég. Önmagában nem elég. A 2014-es választások előtt az egyik nagy ellenzéki stratéga azt mondta: az a kormány, amelyiket ellepik a korrupciós ügyek, megbukik. Sajnos ez ma már így nem igaz.

Van potenciál ezekben az ügyekben, sőt, alapvető erkölcsi kötelesség menni ezek ellen, de be kell látni, hogy ez így nem működik. Ez a többi felsorolttal ellentétben nem egy eleve vesztes harctér, itt talán csak a technika rossz, vagy csak simán erősebb az ellenfél, fene tudja - szomorú dolog ez.

Összegzés

Fentebb már írtam: nem értem, ha egy ellenzéki politikus/párt nem a választásokra optimalizál, akkor mire. El kell ismerni, elképesztően nehéz helyzetben vannak. De én, a választó, erre azt mondom, hogy én meg még nehezebben, mert nekem nem lesz jövőm, ha ezek nem csinálnak valamit, szóval joggal várom el, hogy csináljanak.

A politikai kommunikációs eszköztár teljesen átalakult, leginkább oly módon, hogy mindent a kormány ural, minden eszköz az ő kezükben van, ráadásul a leggusztustalanabb módon használja ezeket. Na várjunk, igaz ez a mondat? A 20. vagy a 21. században élünk? Az óriásplakátok vagy a kommunikációs és technikai forradalom korában? Biztos, hogy csak ezek az eszközök vannak?

Biztos, hogy egy május elseji légvár bérlésénél nem lehet jobban elkölteni az állami támogatást? Biztos, hogy a benzinköltség a kérdéses, az az emberek elérésének szűk keresztmetszete, vagy inkább egy virális poszt megírásához szükséges szellemi tőke?

Nem magyarázom tovább. 

A bejegyzés trackback címe:

https://niche.blog.hu/api/trackback/id/tr3012528273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.21. 07:57:39

A valóság evgyszerűbb: az ellenzék népellenes, így képtelen megnyerni anépet. Ehhez az kellene, hogy a kormányzat hatalmasat hibázzon, de ez meg nem történik meg.

6.Lenin 2017.05.21. 09:52:35

Jól indul...

" És mint tudjuk, a holtágak nem igazán érik el a tengert. "

Azt hittem, na végre valami, de aztán mégsem...

Szerintem, ha értenék a választási rendszer lényegét, talán a főágban is úszhatnának. Nem értik, és ezen bukik minden. A többi rizsa.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.21. 12:29:52

@iii:

Nem nyalok senkit, független civil vagyok.

A nép majd dönt jvőre, várd ki!

torró 2017.05.21. 12:32:17

Nyugdíjasoknak, újra 13. Ingyenes diploma, első. Számonkérés,(amit kezdhetnének magukon is). És még számtalan ígéret, amit tutira nem lehet megadni. Eltelt 25 év ígéretekkel tűzdelve. És komolyan azt hiszik a pártok, hogy még mindig megkajáljuk? Én biztos nem! Komolyan elhiszi valaki, hogyha leváltják a fideszt egy összeborulással akkor megoldanak mindent? Az első héten összemarakodnak a pozíciókon. Bárkivel fogadni merek, hogy egy év alatt káoszba fulladunk.Miért nem tudja valamelyik párt rendesen kiépíteni egy ütőképes garnitúrát, kidolgozni egy normális, nem ígérgetésekre épülő programot, hogy nyerés esetén ne káosz legyen, és úgy megverni a fideszt! Nem értem a kapkodást!

Sir Galahad 2017.05.21. 13:21:24

Sok szempontból találó az elemzés, nekem tetszik. Azt nem értem, hogy nem képes az ellenzék úgy ráérezni arra, hogy mit akarnak a zemberek, mint a Fidesz? Jó, ők se tökéletesen, meg nem mindenben, de azért elég jó találati aránnyal. Szerintem ma, amikor annyi eszköz létezik a közvélemény szondázására, ez nem lehet olyan rettentő nagy mutatvány.

Mondok egy példát. A migrációs válság kezelésében a kormány nagyjából azt teszi, amit az emberek nagyon jelentős többsége helyesel. Ez bizony egy fontos kérdés. Az ellenzék ehhez képest - dacból, vagy nem tudom miért - direkt szembehelyezkedik a többségi véleménnyel. Így aztán hiába van igazuk más, szintén fontos kérdésekben, az emberek bizalmatlanok velük szemben. És még lehetne sorolni a példákat...

6.Lenin 2017.05.21. 13:37:40

@Sir Galahad:

" Azt nem értem, hogy nem képes az ellenzék úgy ráérezni arra, hogy mit akarnak a zemberek, "

Miért, miért?

Mert azt hiszik, hogy a választás értük van, róluk szól. Ha értenék, a megoldás is meglenne. Főleg most, amikor a nyertesnek kedvez a rendszer. A Fidesz (Orbán) tudja, hogy mitől döglik a légy.
Szerintem.
(a posztban vannak látszólag jó meglátások, de valamiért mindig visszakanyarodik a holtágba. Valószínűleg a meggyőződés a ludas benne. Mindig ezen bukik minden, nehéz rajta túllépni-de hiszen ezért meggyőződés)

Nietzsche__ 2017.05.21. 14:49:14

Amíg nem lesz egy nagyon erős, kiemelkedő párt, ami vagy képes megosztani a 2,5 millió Fidesz-hívőt, vagy mozgósítani tudja a ma még passzív 3 millió balfaszt, aki nem hajlandó szavazni, addig mindig nyerni fog őfelsége I. Orbán.

6.Lenin 2017.05.21. 15:02:35

@Iván Rábaszov:

Nem ez a lényeg Rábasszov polgártárs, mert akkor is sokan Rábasszikovok lesznek. Csak estleg mások, mint most.
Nem a nagyság a lényeg. Mit akar, és kinek lesz az jó.
A választók-ha van mit-meg eldöntik, hogy az nekik jó, vagy rossz, ha rosszul döntenek, legközelebb elküldik őket a P-ba, választanak másokat.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.21. 17:00:52

@Sir Galahad:

Ha a ballibek elfogadnák, hogy az emberek mit akarnak, nem lennének többé ballibek.

nicheblog 2017.05.21. 18:04:21

@iii: nagyon rosszul értelmezed a cikket. éppen az ellenkezőjét mondom

nicheblog 2017.05.21. 18:05:10

@Sir Galahad: Igen, ez jó példa. Erről is akarok írni, de azt úgysem teszi ki az index, amit erről írnék :D

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.21. 19:53:00

@Venesz:

Államtól, párttól, politikai szervezettől, egyháztól, bármilyen más hatalmi vagy nyomásgyakorló szervezettől..
süti beállítások módosítása