niche

niche

Ki lesz a magyar Macron?

2017. május 08. - nicheblog

Ugye nem csak én mulattam jót, amikor berobbant legújabb megmentőnk, Karácsony Gergely, hogy legyőzze Orbán Viktort? KariGeri akkor lesz miniszterelnök, amikor én Grand Slam győztes, pont ugyanannyira megalapozott az ambíciója. De ha ő nem, akkor ki?

Azt is kérdezhetném: ki lesz a magyar Macron? A kérdés nem teljesen helytálló így, hiszen ő nem egy brutális túlerőben lévő, agresszív és gátlástalan, mindent uraló rendszer ellen indult harcba - így az ő példája nem lehet egy az egyben a mi reményünk. Ami mégis fontos: megmutatta, hogyan kell az illiberális tébollyal szembeszállni, progresszív, de mégis racionális politikát kínálni. Na de ki lesz a mi Macronunk? Erősen szubjektív sorok jönnek:
screenshot_5.png
Ismerjük ezt az embert?

Úgy értem, egy jól ismert korábbi politikus ő? Vagy elég ha egy "közepesen ismert" közszereplő? Esetleg az esélyesség éppen a semmiből jövőknek jár, hiszen ők frissek és nehezen támadhatóak?

Szerintem az esélyesség nem ezen múlik, az persze nem árt, ha valaki nem egy lejáratott komcsi mamut, vagy esetleg elítélt bűnöző, vagy bukott miniszterelnök, de:
mindegy ki lesz Orbán ellenfele, brutális rágalomözönt kap a nyakába. Nem a valósággal kell majd megküzdenie, hanem a percepcióval - így a saját valóságának milyensége is mindegy, az a lényeg, hogyan tudja formálni a magáról kialakuló képet. 

Ki fogja jelölni?

Na ez már érdekesebb kérdés. A választási rendszerből - meg amúgy is - az következik, hogy egy ellenzéki jelölt tud a legnagyobb eséllyel harcba indulni Orbán ellen. De ha csak egy jelölt van, akkor mindenki őt támogatja. Ha mindenki őt támogatja, akkor egy csomó olyan párt is támogatja, akik a többség kialakulásának komoly gátjai. Konkrétan: ha beáll Gyurcsány, beáll Fodor, beáll Bokros...akkor az magával ránt bárkit a bukásba.

Szóval a jelölő szervezetek kiléte nagy kérdés. A legjobb jelöltet is diszkvalifikálja a vállalhatatlan párttámogatás. 

Most spolierezem magam: hiszek abban, hogy lehet olyan ember, aki az összes többi pontnak megfelel. De ezt a feltételt szerintem most senki nem tudja megugrani. 

Hogyan fogja jelölni?

Jó, tegyük fel, hogy egy erős és vállalható szövetség indít egy jelöltet. Nagyon nem mindegy kik, nagyon nem mindegy kit, de az sem, hogy hogyan jelölnek valakit.
Képzeljünk egy skálát 1-10-ig: 1-es a Gyurcsány-válság utáni miniszterelnök casting, 3-as a Mesterházyt kiadó összefogós bénázás, 10-es Orbán egyértelmű jelölté válási folyamata. Na itt kéne legalább 8-ast produkálni. 
Szivárogtatások, nyilvános hercehurca. üzengetés nélkül, elegánsan és erőt mutatóan kell ezt megoldani. Nem könnyű, és nem elhanyagolható feltétel ez.

A jelölt maga sokat tehet ezért. Ha képes olyan ügyesen politizálni, hogy nem eleve elbénázott körülmények között válik jelöltté, akkor azzal már az esélyeit is jelentősen növeli.

Civil vagy politikus?

Tök mindegy. Mi az, hogy civil, mi az, hogy politikus? Mi értelme van ennek a különbségtételnek? Valamiért az ellenzék mágikus erejű szónak tartja a civilt. A kormány meg jó érzékkel rongálja a szó jelentését. Én pedig azt gondolom, ez egy értelmetlen kategória a politikában. Aki politizál, az politizál. Annak legyen célja a hatalom megszerzése és/vagy befolyásolása, különben ne kérje semmiben a támogatásom. 

Szóval: hagyjuk ezt a civil témát. Csak pártok nyerhetnek választást, csak politikus lehet miniszterelnök, ezt fel kell vállalni.

Jobbos vagy balos?

Ezt beugratós kérdésként tettem fel magamnak, de átláttam magamon, és nem ugrottam be!

Szóval az egész magyar politikai élet alapvető problémája a törésvonalak menti gondolkodás. Ezeket a törésvonalakat változtattuk évek alatt szakadékokká, és ezek bénítják meg az országot. A politikusok érdeke viszont az, hogy ezek fennmaradjanak, hiszen ők az egyes törésvonalak által határolt kis szigeteken ragadó emberekre, mint könnyen és jól meghatározható és befolyásolható célcsoportra - azaz saját politikai fennmaradásuk biztosítékaira -  gondolnak. Ez talán eddig működött is. Most viszont két baj van a törésvonalakkal:

A jobboldal megnyerte a törésvonal-háborút. 

A társadalom meg lassan beledöglik a következményeibe.

Tehát azt hiszem, Orbán Viktor lehetséges legyőzőjének másik nagy feladata az lesz, hogy felülemelkedjen a szakadékokon, kiegyezzen a legkülönbözőbb társadalmi és gazdasági csoportokkal, és örökre elfelejtse a jobb-bal felosztást, ami iszonyú károkat okozott ennek az országnak. 

Nő vagy férfi?

Orbán ellen több taktika létezhet. Van például a zseniális Mesterházy-féle semmi taktika. Amikor egy jelöltnek elfelejtettek karaktert építeni, mert azt hitték a szavazatok automatikusan járnak az orbántakaroggy után. Nem jártak.
De létezhet olyan taktika is, hogy egy ellenorbánt gyártanak: erőset, harcosat, aki természetesen férfi kell legyen.

És van az én kedven elméletem, miszerint Orbánt nem orbánizmusban kell megverni, hanem az ellenpontját kell megteremteni. Példák:
Elég a harcból, teremtsünk békét, legyen egy integratív, békés, mosolygós ellenfele. Vagy, hagyjuk egymás gyalázását, teremtsünk jövőképet, legyen egy erős víziót szuggesszív módon átadni képes ellenfele. Sorolhatnám, de gondolom nem meglepő a vége: Orbán férfi, az ellenorbán lehetne nő is.

Hogy nem tart még itt a magyar társadalom? Miért, hol tart? Tudja ezt most valaki? Bármi lehet, és annak van a legnagyobb esélye, aki a legváratlanabbat húzza. Például azt, hogy nőként nekimegy a macsó tuskóságot kimaxoló miniszterelnöknek.  

Fiatal vagy öreg?

Van egy aspektus, ami miatt a generációs téma szerintem nagyon fontos: Azt látom ugyanis, hogy az öregróka politikusok nyikhajozzák a fiatalokat, a fiatalok meg dinoszauruszozzák az öregeket. Én ismerek öreget, fiatalt is, és azt kell mondjam, ebben a vitában egyiknek sincs igaza, és mindegyiknek igaza van. De az közös hibájuk, hogy mindegyik a másik nélkül képzeli a megoldást. 

A fiatal vagy öreg témához még annyit tennék hozzá, hogy naivitás azt gondolni, hogy egy olyan formáció jelöltje lehet miniszterelnök, amelyik csak fiatalokból áll. Igen, a Momentumra gondolok. Jó amit csinálnak, de így erősen korlátos. 

Erős vagy gyenge?

Visszautalnék a férfi vagy nő kérdéshez: de nem azért ,mert ez ugyanaz pepitában, hanem mert ez pont nem olyan kérdés. Pontosabban, ez nem is kérdés: erős, hát persze, hogy erős. Ha nő, akkor is. 

A politika, ne szépítsük, a hatalom megszerzésének, megtartásának és gyakorlásának művészete. Aki le akarja győzni a mindenre polipként rátelepedő, izomból politizáló, ezerszeres túlerővel bíró kormányt és holdudvarát, az mutathat egy pillanatnyi gyengeséget is? Hát jó, hogy nem.

Az erő a politikában a legfontosabb. Nem értesz egyet? Biztos sok gyenge politikus véleményét hallottad a témáról, akik önnön gyengeségük alól felmentést adnak azzal, hogy ők jópofának, softnak, emberségesnek stb, hazudják magukat. Nem azok, csak reménytelenül tehetségtelenek. 

Ezt nem én mondom ám, ezt az ország mondja. Ezért nincs ellenfele Orbánnak. Mert csak és kizárólag olyan emberekre szavaznak tömegek, akikről elhiszik, hogy megcsinálják, amit mondanak, hogy megvédik az övéiket. Szomorú, hogy Orbánt ilyennek gondolják, de annyira nem is sokan gondolják ám ezt, és vajon akkor is ezt gondolnák, ha nem bohócok indulnak el vele szemben? 

Ha valaki itt ellentmondást észlelne a férfi-nő kérdésben leírtakkal, akkor annak mondom, hogy az erős nem egyenlő az erőszakossal, sőt...én például gyengének tartom az erőszakos embereket. Orbán is az, hiszen gyenge volt tisztességesen nekiállni egy jobb országot csinálni, 5 perc után átlátta, hogy ez neki nem megy, ezért létrehozott egy maffiaállamot, amit nem az igazi erő, hanem a gátlástalanság edzett sziklakeményre.

Megnyerő vagy megbízható?

Szakember vagy színész, jófiú vagy rosszfiú (vagy lány), észérvek vagy érzelmek?
Talán valahol egy olyan kőpapír-olló játék ez, ahol tudjuk, hogy a másik ollót mutat, de azt nem, hogy a kő, vagy a papír üti-e. Tudjuk mit várhatunk a kormányzati kampánytól, de ennek az élét ésszel vagy erővel vehetjük el? 

Erre megint adnék egy jó kis kitérő választ. Tök mindegy ez is, csak rohadt jól kell csinálni, és konzekvensen, és a jelölt személyiségéhez passzolóan. Ugye láttuk milyen volt, mikor próbáltak Bajnaiból erőteljes hangot kicsalni, nem...aki nem tud kiabálni, az ne kiabáljon, cserébe érveljen pengeélesen. Ha meg egyik sem megy, akkor ne akarjon már miniszterelnök lenni, az Isten áldja már meg. (Itt megint ne keverjük a valódi erőt, az erőből való cselekvéssel.)

Jól kommunikál vagy bénázik?

Ha eddig nem vitattad a leírtakat, most biztos fogod...de szerintem ez nem feltétlenül kérdés.
Megint ugyanazt mondom, hogy az erő, a karizma, a hitelesség nem mindig ugyanazon tőről fakad. Nekem hiteles tud lennie a dadogó zseni és hiteltelen a harsogó, szétcoach-olt mintapolitikus.
Legyen az, aki. Bénázzon, essen el a cipőfűzőjében, egye le magát fagyival, csak legyen önmagával rendben, és legyen ez az önmaga is rendben.
Fontos: ice bucket challenge-t csak akkor csináljon, ha nem hasonlít Leslie Nielsenre, és nincs körülötte ló, és mindezt nem Crocs paucsban, taknyosan síró unokával teszi - mert a bénázásnak is van hátára, nem mondom, hogy nincs

screenshot_4_1.png

Populista vagy józan?

Populizmusban nem lehet legyőzni Orbánt. De populizmus nélkül sem. Na ezt is elfelejtik az ellenfelei.
Az azért megint elég vicces, mikor valaki populista akar lenni, de már az sem megy. (Horváth Csaba, és az ingyenes BKV megvan?) A másik jellemző ellenzéki hiba, mikor büszkén verik a mellüket, hogy ők nem populisták. Tök jó. De nem is nyernek soha választást.

A populizmushoz elég szégyenlősen állnak most az ellenzéki politikusok. Vannak, akik akarnak, de nem tudnak azok lenni, és vannak, akik tudják, hogy nem tudnak azok lenni. Kéne.  Azt is mondhatnám: elvárom. 

Nem ugyanaz kormányon és ellenzékben populistának lenni. Nem ígérheted, hogy nyugdíjat emelsz, és nem is kormányozhatsz úgy, hogy akkor is emelsz, ha nincs rá tér - egyik sem jó. De akkor mi a populizmus megengedhető formája?
Egyszerű a megoldás. Nem hülyeségeket kell ígérni! Soha ekkora tere nem volt a populizmusnak, mint most, és ezt "jó" értelemben mondom. Joggal üvölthetjük habzó szájjal, hogy visszavesszük az ellopott földeket, stadionok helyett kórházakat építünk, a milliárdosok helyett a szegényeket támogatjuk - hát ez a valóság, nem? Akkor meg mondjuk el, és ne sajnáljuk rá a hangerőt. 

Mikor lépjen színre?

Mondjuk tavaly. A 2018-as választásokon már nem lehet csodát tenni. Ez nem pesszimizmus, ez tény, amit lehet vitatni, csak nem érdemes.

Miben támadható?

Az elején utaltam erre: mindegy. (ezt is nyilván ésszerű keretek között értem) A valóság nem számít. 
De kicsit fokoznám ezt. Azzal, hogy tagadni sem érdemes. Nekik van 10 egységnyi erőforrásuk azt állítani amit akarnak, az ellenzéknek van ugyanerre 2. Meg lehet ezt a csatát nyerni? Nem. A politikai marketing is marketing. Egy pont után a számok számítanak. Hányszor jön szembe az üzenet, ez a lényeg.

Nem kell beleállni a tagadásba, de bele kell állni a nyíltságba. Igen, ennek a jelöltnek 3 felesége volt, és mindtől elvált. Igen, ez a jelölt Soros egyetemen tanult. Igen, ez a jelölt egyszer berúgott Badacsonyban és lehányt egy kerítést fényes nappal. ÉS?

Milyen háttérre van szüksége?

A győzelemhez iszonyú sok pénz kell. Iszonyú sok pénzt pedig csak úgy lehet előteremteni, ha sokan hiszik el, hogy jó befektetés támogatni egy pártot, egy jelöltet.

Nem, nem arra gondolok, hogy adj 10 millát, és kapsz majd közbeszerzést. Arra gondolok, hogy adj 10 millát, és nem egy lecsúszott, reménytelen országban kell milliomosnak lenned, és külföldre küldeni a fiad, és kórházi fertőzést kapni, ha éppen nem a magánorvosod 10 kilométeres körzetében szenvedsz balesetet. Ja, és persze nem olyan országban, ahol bármikor kinyírhat a kormány, mert ő csak a saját milliomosait szereti. 

Ez nagyon progresszív hozzáállást, őszinteséget és transzparenciát igényel. A mikrodonáció például rengeteg kiaknázatlan lehetőséget rejt, de ne legyünk naivak: mecénások nélkül nem megy. Mecénások nélkül soha nem is ment, csak mindig azt hazudták, hogy ők nem léteznek. 

Mi a legfőbb erénye?

Az erő, a karizma, a hitelesség - már írtam. És azt is, hogy ez sok forrásból jöhet, sok módon és formában. Vannak a kötelező leckék, vannak a buktatók, és van a plusz. Amit nem foghatunk meg kézzel, ami a legnagyobbak sajátja. Lehet itt balfaszkodni még 2-3 cikluson át, de amíg egy igazán követhető ember, ellenmondást nem tűrően nem rántja össze ezt a szanaszét esett szánalmas társaságot, addig nem lesz semmi.

Az ellenzékben tombol a nihil és az egyetlen dolog, amiben jók, az egymás fúrása. Mindenki odáig lát, hogy a III. kerületben ő szerezze a külső bizottsági helyet, és ne a másik 2%-os párt.

És ezt addig játsszák, amíg nem jön valaki, aki lesöpri őket a sakktábláról.

Igen, a győztes jelölt erényeit az bizonyítja majd, ha megnyeri az ellenzék háborúját, utána mehet a kormány ellen. És a paradox: az ellenzék háborúját éppen az ellenzék silánysága miatt nehéz megnyerni, de sok sikert X.Y!

Megjegyzés: Macron győzelme megmutatta, hogy ki lehet lépni a megszokott keretekből,  lehet rövid idő alatt komoly sikereket elérni, mert óriási az igény a régi bal-jobb felosztású őrület elhagyására, új típusú, hiteles(nek tűnő) és progresszív politizálásra. És bizony a nacionalista populizmus is legyőzhető. Ehhez azonban nyugalmat, biztonságot és józanságot kell ígérni. Ahhoz, hogy ezt el is higgyék pedig kell a fent említett erő, karizma, hitelesség. 

A bejegyzés trackback címe:

https://niche.blog.hu/api/trackback/id/tr7412477215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nicheblog 2017.05.08. 13:08:29

@MaxVal BircaMan HJCD: ah, tényleg, kösz, törlöm is a posztot :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.05.08. 16:45:12

Kicsit visszakanyarodva a múltkor írtakhoz, én továbbra is úgy érzem, nem onnan kell megközelíteni a dolgot, hogy milyen lenne az ideális jelölt, az ideális párt, hanem hogy milyen az ideális szavazópolgár. Mert lehet, hogy te meg én vállalhatatlannak aposztrofáljuk azokat a pártokat, de a magyar választópolgárok 60%-a meg nem. A kérdés az, hogy ők mennyire szavaznak "jobb híján" oda, ahova. Mert ha valamennyit át lehet csábítani egy ilyen politikai mozgalommal, akkor még van egy minimális esély, de én sajnos azt látom, hogy itthon a politikai hovatartozás sokkal inkább egyenértékű a vallásos hittel, mint a franciáknál. Elnézegetve a francia választások eredményeit 10 éves időtávon, egy csomó párt megszűnt, átalakult, újak alakultak (Macron mellett még a 14 hónapos La France insoumise is összehozott 20%-ot az első körben), szóval abban a politikai közegben én sokkal jobban benne érzek egy rugalmasságot, fogékonyságot a változásra. Ott tényleg ügyek, programok mögé állnak az emberek és nem nevek és pártlogók mögé, meg nem azt mondják, hogy inkább a megszokott szar, mint hogy egyszer kockázatot vállaljunk.. Itthon meg mi van? Amikor 7 év után kiáll egy jobbos értelmiségi, hogy ő eddig vallásos áhítattal követte Orbánt, de most, hogy pont az ő munkahelyét fenyegette be, lehet, hogy ezt egy picit átgondolná, akkor úgy simogatják meg a fejét, mint a 3 éves gyereknek, akinek sikerül végre beletalálnia a bilibe. Szóval még egyszer: értelmiségiekről, nem a 13. havi nyugdíjjal sakkban tartott kádárista ex-munkásokról van szó, és nekik is hét év + személyes érintettség kell ahhoz, hogy megrendüljön a hitük. És ritkaságszámba megy, hogy valaki képes volt minimális önkritikát gyakorolni a politikai hozzáállása kapcsán. Vagy írhatnám az MSZP létezésének fából vaskarika jellegét, hogy azért van politikai súlyuk, mert elég súlyuk van ahhoz, hogy nélkülük ne lehessen számottevő ellenzéki mozgalom.

Szóval szerintem egy ilyen Macron-féle jelölt kiindulópontja egy olyan társadalmi konszenzus kéne, hogy legyen, ami kimondja ezeknek a pártoknak a vállalhatatlanságát. Pl. most a Momentum hiába fogalmazta ezt meg a választópolgárok helyett, csak magát szorította sarokba, mert ha a vállalhatatlansággal nem is ekézik, azzal igen, hogy csak csináltak egy újabb törpepártot, ami tovább darabolja az ellenzéket. Mert ugye az evidencia, hogy az MSZP-DK-stb. szavazók 90%-a megingathatatlan.

alfacharlybravo 2017.05.09. 16:13:44

@MaxVal BircaMan HJCD: A Libaszakértő Gordon lenne, csak nem olyan népszerű.

Willkommenskultur 2017.05.09. 16:43:50

'Ami mégis fontos: megmutatta, hogyan kell az illiberális tébollyal szembeszállni'

Macron a soha nem látott népszerütlenségbe fordult szocikat váltotta kormányon, de ne zavarjon.

Az hogy abban a szoci kormányban ő is részt vett, kevésbé zavarta a franciákat, mint LePen illiberlizmusa, de ez legyen az ő problémájuk.

Halál kamionja mindenkit elgázol 2017.05.09. 16:51:18

Európa oda jutott, hogy olyan kriplik vezetik, akiknek normális társadalom szavazójogot se adna.

Macronnak, Merkelnek, Maynek, de az olasz és a svéd miniszterelnöknek is, NULLA darab saját gyereke van.

Ez a kemény.

willcox 2017.05.09. 17:16:00

@alfacharlybravo: Bajnai tényleg remek szakember és nem egy megosztó személyiség. Libás sztorinak nézz utána, hátha megváltozik a véleményed.

Pelso.. 2017.05.09. 17:23:45

@alfacharlybravo: Bajnai nem épített (s nem is fog) kisvasutat és stadionokat.
Már ez számottevő anyagi és morális előny lenne az országnak.

Willkommenskultur 2017.05.09. 17:34:44

@Pelso..: Bajnai minisztersége idején évente 2-3000 milliárd deficitet lapátolt össze a kormány. A felcsúti stadion 4 milliárdba került, és azt is magyar vállalkozó meg kőmüves kapta meg.

Bajnai javára kell írni, hogy végrehajtott egy erős megszorítócsomagot, ami szükséges volt az adott helyzetben.

alfacharlybravo 2017.05.09. 17:35:07

@willcox: Én is remek szakembernek tartom, valószínűleg a libákkal és tenyésztőikkel volt baj. A szemérmetes Gordonunk őszintén bevallotta, hát nem értettünk hozzá.

alfacharlybravo 2017.05.09. 17:41:28

@Pelso..: Kis vasutat nem épített, de sok minden egyebet köszönhettünk neki, volt 11% kos alapkamatunk, volt 80% állam adósságunk, volt IMF hitelünk volt itt minden szép és jó. Ez nem mind az ő érdeme azt belátom, csak éppen a nadrágszíj meghúzásával ebből a csávából hogyan húzott volna ki bennünket? Végül is lett volna segítsége az IMF helytartója megmondta volna neki a teendőket. Lást a száguldó Romániát.

2017.05.09. 19:03:28

"Orbán Viktor lehetséges legyőzőjének másik nagy feladata az lesz, hogy felülemelkedjen a szakadékokon" - ilyesmi sajnos még kilátásba sincs helyezve az ellenzéknél... illetve beszélnek róla az árokásás közben, hogy nem-e lehetne e, hogy a másik oldal abbahagyja végre az árokásást

"A másik jellemző ellenzéki hiba, mikor büszkén verik a mellüket, hogy ők nem populisták." - miközben olyanokkal kampányolnak, hogy "fizessenek a gazdagok" meg "ingyenpénzt mindenkinek" :D ezek igen messze állnak a populizmustól, gondolom... (már megint a kettős mérce)

"Azt is kérdezhetném: ki lesz a magyar Macron?" - már volt több is, bokros lajos meg bajnai gordon például. igen szép eredménnyel végeztek.

2017.05.09. 19:09:13

@danialves: az mszp-nek fel kéne oszlatnia magát és az összes párttagnak el kéne takarodni a politikából.

willcox 2017.05.09. 19:14:15

@alfacharlybravo: Fogalmad sincs a libás történetről és így alakítasz ki véleményt, inkorrekt ember vagy. Világ egyik legnagyobb gazdasági tanácsadó cége, a Campbell Lutyens jelentette be, hogy a 2011-ben felállított nemzetközi tanácsadói testületük elnöke lett Bajnai Gordon.

Willkommenskultur 2017.05.09. 19:16:27

@willcox: 'Világ egyik legnagyobb gazdasági tanácsadó cége, a Campbell Lutyens jelentette be, hogy a 2011-ben felállított nemzetközi tanácsadói testületük elnöke lett Bajnai Gordon.'

És ez mit jelent?

Azt amit megyó francia becsületrendje, meg Barroso ejtőernyője a Goldman Sachshoz.

Janossz 2017.05.09. 19:35:48

@alfacharlybravo: " Lást a száguldó Romániát. "
Hát lásd, ne csak nézd! Pár év még, és beelőznek.

Brix 2017.05.09. 19:51:39

Az magyar édes-habos macaron , Fekete-Győr András lehet. Most először látom, a liberális Orbánt valakiben, még a szakálla is olyan , mint Orbánnak volt a rendszerváltáskor....Mivel most Orbán-rendszerben élünk , csak egy új , fiatal Orbán képes ezt leváltani. Én Fekete-Győrben látom azt a politikust , aki képes az emberek érzelmeire hatni -ahogy Orbán is.... A Momentum nagy jövő előtt álló új párt lehet ... Amit eddig láttam tőlük, az meglehetősen innovatív, elég ütős.... Úgy tűnik, hogy pénzzel is tele van a Momentum, pedig még állami támogatást sem kapnak...
Konklúzió: a jelenlegi ellenzékben nem látok magyar macaront, soha nem váltják le a jelenlegi kormányt. Talán Fekete-Győrék, 2022-ben, de nem lesz könnyű dolguk, mert az átlag magyar meglehetősen konzervatv szemléletű... Addig még persze jönnek új választó generációk....

Pelso.. 2017.05.09. 20:26:36

@Willkommenskultur: Valóban. S most, gondolom összeveted a két időszak erősen különböző világgazdasági helyzetét.

@alfacharlybravo: Lásd feljebb.
Igen, az IMF többek közt átláthatóságot követelt a költségvetésben, magyarra fordítva: úgy nem lehet lopni. Csoda, hogy nem kellett nekünk.....?:)

Willkommenskultur 2017.05.09. 20:37:12

@Pelso..: 2008ig a világgazdasági helyzet sokkal jobb volt, mint ami 2010 óta van.

Akkor az EU gazdasága évi 2,5-3%kal, Ma 1,5%kal bővül. A szomszédaink 5-6%kal bővültek 2008ban, kivéve a szlovákokat, akik 9%-kal. Magyarország 2008 1%, 2007 0,1%.

Szóval igen, a ballib kormányok hihetetleül elbaszott gazdaságpolitikát müveltek, már a megyó kormány is.

alfacharlybravo 2017.05.09. 21:09:05

@Willkommenskultur: Szándékos volt, az erőforrások kilapátolása megy a háttérhatalom kasszájába, nagyon drága a világ terror drágák a fegyverek. Pláne ha au USÁK korrupciót is hozzá számítjuk.

Willkommenskultur 2017.05.09. 21:18:49

@alfacharlybravo: Nem hiszek a szándékosságban. Annyi történt, hogy mivel mi voltunk a legvidámabb barakk, 90 után nálunk jobban békén hagyták a kontraszelektált kádári elitet, mint mondjuk a cseheknél, lengyeleknél. Ők meg piaci viszonyok között tök hülyének bizonyultak.

alfacharlybravo 2017.05.09. 21:39:55

@Willkommenskultur: Cseheknél eltöltöttem kb. fél évet a szocializmus idején. Náluk a nemzeti összetartozás a nacionalizmus igen erős volt. Csak porhintés volt a szocialista máz. A rendszerváltás idején is az országuk érdeke volt az első szempont, nem hagyták a nemzeti vagyont szétrabolni. A szlovákok és a lengyelek is egészen mások van nemzet tudatuk nincs ez kozmopolita EU -s életérzés. 2002 -2010 között lenéztek bennünket szerintük érdemtelenül foglaljuk a helyet a kárpát medence közepén.

Willkommenskultur 2017.05.09. 21:56:42

@alfacharlybravo: Én most is Prágában élek...a szlovákoknál és a cseheknél valóban nincs kozmopolita urbánus értelmiség, mert kiirtották a zsidókat időben. De azt nem mondhatnám hogy a csehek nacionalisták lennének, sőt liberálisabbak mint a magyarok, pl. buzi és drogügyekben, rengeteg a szlovák és az orosz/uktán bevándorló is, nem foglalkoznak vele. Sok olyan cseh van aki irigyel minket hogy mi magyarok mennyire összetartunk....köhömm.

alfacharlybravo 2017.05.09. 22:20:45

@Willkommenskultur: Ami azt illeti tarthatnának kicsit nagyobb rendet, Prága belvárosa nagyon undorító volt a Namestin nagy kövér patkányok szaladgáltak, a szláv népek összetartását nem kell szerintem keverni. A kedvenc cseh politikusom Vaclav Klaus.

Willkommenskultur 2017.05.09. 22:37:18

@alfacharlybravo: Van egyfajta csehes igénytelenség ami visszaköszön a kocsmák belsejében, az élelmiszerboltok belsejében, az öltözködésükben, ez 3 éve amikor kijöttem még feltünt de már megszoktam.

A belváros viszont sokkal tisztább most mint a budapesti, gyakorlatilag se szemét, se felújítandó épület, akármikor elmenne egy német kirakatvárosnak.

Willkommenskultur 2017.05.09. 22:42:44

Patkányt különben láttam én is 2x, de tartom hogy Prága nagyon tiszta és rendezett.

alfacharlybravo 2017.05.09. 22:46:21

@Willkommenskultur: Nekem csalódás volt Prága belvárosa, a szocializmus idején egy nyugatias világváros volt. Kassán jártam utoljára és tetszett. Én elégedett vagyok Budapest fejlődésével, kivéve persze a kutya gazdik hanyagságával és hajléktalanok jelenlétével. Moszkvában nem láttam a belvárosban hajléktalant. A kerítés felépítése előtt a Közel Keleti Pályaudvar az szörnyű volt.

Willkommenskultur 2017.05.09. 22:55:05

Meg mivel én szlovákiai magyar vagyok, az tünt még fel, hogy a szlovákok - mármint az igazi szlovákok - mentalitása, a nyelvet leszámítva, közelebb áll a magyarokéhoz, mint a csehekéhez, pedig ők majdnem 70 évet lehúztak egy országban, ez még a régi Magyarország következménye lehet.
Kassa belvárosát vagy 15 éve szépen megcsinálták, sokak szerint szebb mint a pozsonyi. Szerintem Pozsony is rendben van, csak hát az sosem lesz egy kategória a nagyvárosokkal, Brünn, Olomouc, Plzen is megér egy utazást, meg a cseh kisvárosok. Bp, Prága szebb mint Bécs vagy Berlin, erről még Hitlernek is ez volt a véleménye, ami azért nagy szó.

Jakab.gipsz 2017.05.09. 23:20:38

Mi féle cserét akarsz te szerencsétlen? Nincs elég bajunk !

Ezt a neoliberális politikai és gazdaság filozófiát nem az Orbán kormány találta ki, az ( Iliberalizmus is sületlenség ), ez utóbbi csak egy kis lélegzet vétel.

Maga a neoliberalizmus egy agyrém, nem azért nem működik mert vannak olyanok akik (nácik, rasszisták antiszemiták, homofóbok, xenofóbok, stb.), hanem mert nem is működhet, azért mert az zavartalan működése lehetetlen.

nicheblog 2017.05.09. 23:23:22

@Willkommenskultur: ha jól látom a helyzetet, akkor egy illiberális jelölttel szemben nyerte meg a választást. annak minden velejárójával együtt.
süti beállítások módosítása