niche

niche

Különbéke az Orbán-rendszerrel

2017. május 01. - nicheblog

Ritkán nézek stand upot, de arra a poénra emlékszem valamelyik arctól, hogy: ha lenne itthon pálinka, akkor már nem lenne. Erről az jut eszembe, hogy aki ebben az országban normális, az már biztos nem normális. Hiszen aki normális, az szükségszerűen belehülyül, ahogy a pálinka is szükségszerűen elfogy. Ez tényleg szükségszerű? Erről szól a cikk.

Mármint nem arról, hogy a pálinka szükségszerűen elfogy-e, hanem, hogy mindenképpen szükséges-e a saját hangulatunkat, mentális és fizikai egészségünket azzal rombolni, hogy beleéljük magunkat a politikába, hogy mérgezzük vele a saját gondolatainkat és az emberi kapcsolatainkat. Nyilvánvaló, hogy aki nem közvetlen haszonélvezője a rendszernek (azaz nem polgármester, vagy marha szerencsésen pályázó építési vállalkozó) és minimálisan józan gondolkodással bír, az tudja: nagy a baj. (Hadd ne fejtsem ki miért). A kérdés, hogy mit kezdünk ezzel a ténnyel.

A közöny bűn?

Alapvető igazság, hogy amin nem tudunk változtatni, azon ne húzzuk fel magunkat. Azt hiszem ez akkora igazság, hogy még senki nem tudta megvalósítani, de azért illene rá törekedni. 

Na de a közöny...a közöny az egyenesen bűn, ezt harsogják az ellenzéki megmondók, én meg rohadtul nem értek velük egyet.

Azért nem értek velük egyet, mert közönyösnek lenni épp ugyanolyan választás, mint kommunistának, nácinak, fideszesnek vagy kisgazdának lenni - demokrácia van. Nem várható el senkitől, hogy a családja, a munkája, a hobbija elől az időt tök felesleges zsörtölődéssel töltse. 

Az ellenzéki politikusok képtelenek bármi azonsulható ügyet teremteni, ezért az érzelmi zsarolás eszközével élnek, így harsogják: "nem hagyhatjuk..." Próbálnak hiszterizálni, és lelkiismeret furdalást kelteni abban, aki nem tesz az országért azért, hogy 4 év múlva is legyen állami támogatása egy-egy közepesen tehetséges, megfáradt ellenzéki csoportocskának.

Igen, ismerem a gyakran idézett versrészleteket, híres és idevágó mondatokat, meg, hogy cinkos aki néma. De jelenleg egy demokráciában élünk, és ha eljutunk oda, hogy ez diktatúrává válik, az nem azért lesz, mert emberek nem kaptak elégszer agyvérzést a csütörtöki kormányinfó miatt, hanem azért, mert nem volt rendes 100 ember, aki összerántson egy értelmes politikai formációt, megszervezze, ne árulja el 2 millió forintért, és elindítsa a választásokon, és rábírja az emberek többségét, hogy 4 év alatt 15 percet szánjanak a jövőjükre 

Ennyi lenne a dolgunk. Akit meg jobban érdekel, aki szeret ezzel foglalkozni, az foglalkozzon. Valamiért sokan azt hiszik, hogy normális dolog a politikával izomból foglalkozni. Nem, nem az.

És akkor mi van a lelkiismerettel?

Már több cikkem után megkaptam, hogy a poszt író fotelforradalmár, és az ilyenek miatt passzív az ellenzék, de a tüntetők legalább csinálnak valamit stb. A tüntetők ventilálnak, én is ventilálok, ki így, ki úgy. Hozzáteszem, előfordul, hogy egy cikkemet többen olvassák, mint amennyien egy óriástüntetésen összesen vannak, szóval ez is nagyon relatív kérdés. Meg az is, hogy ki mit tesz/tett a tüntetéseken. Én pl. szerveztem is ilyeneket, csak rájöttem, hogy semmi értelme. 

Az én lelkiismeretemet inkább az kezdte el piszkálni, hogy azt vettem észre, hogy a gondolataim döbbenetesen magas százalékát töltik ki olyan negatív gondolatok, amiken hiába rágódok. Amik elveszik a helyet a saját életemet előre vivő gondolatoktól, amik negatív spirálba, rossz hangulatba döntenek.

Hadd ne legyen szar életem Lázár János cinizmusa miatt! Igen, Lázár például arcpirítóan cinikus, és hazudik. Kósa felháborítóan elbutult és hazudik, sorolhatnám. De emiatt nem fogok senkivel összeveszni, és nem fogom determinálni a hangulatomat.

A sápitozás passzivitás

Orbánéknak addig jó, amíg az ellenségei az ATV előtt hergelik magukat. Ugye senki nem gondolja komolyan, hogy ne tudná 2 nap alatt bekussoltatni a hitgyülis keresztapát? A helyzet az, hogy nem is akarja. Hadd érezzük azt, hogy van még hely a megszólalásra, hogy van tér az ellenzéki politikusoknak a szereplésre, a betelefonálónak az orbánozásra. 

Amint átlépne az ATV egy határt, amint valódi hatással bíró emberek, valódi veszélyt jelentenének a rendszerre, akkor menne a telefon Németh úrnak. Amúgy volt már ilyen, de inkább nem mondom mikor, és ki miatt.

Szóval, ha nem hiszed el, hogy a sápitozás semmit nem ér, akkor nézd meg a pártpreferenciák alakulását. Hogy állnak a sápitozó pártok? 

Kereslet-kínálat a frusztráció piacon

Tele vagyunk gondokkal, ki nem mondott sérelmekkel, csalódásokkal, sokaknak pedig simán csak unalmas az élete. Remek lehetőség a gondjaink projektálására a politika. Na meg a saját sikertelenségünk okát is mindjárt megtalálhatjuk a híradóban.
Furcsamód a mai hatalom mintha direkt gyártaná is az utálható figurákat. Mint valami hollywoodi film gonosz karakterei. Mészáros, Vajna, Rogán, Tiborc, Pintér, na meg a főgonosz Orbán. Csodás alanyok egy kis utálkozásra, szitkozódásra, addig sem kell az életünkkel foglalkozni. 

Nem tudom feltűnt-e, de olyan hollywoodi film nincs, ahol a gonoszt ne ellenpontoznák a jóval. Nem tudom hány ember nézné meg a Csillagok háborúját, ami csak a sötét oldalról szólna.
Ha nem lenne ez az ellenpontozás, a film elbukna. Ahogy a magyar ellenzék hangulatában elmerülők is bukásra vannak ítélve. Mert csak a gonosz legendáját építették fel, a jóét nem - tényleg, miért nem?

A frusztráció terelhetősége

A 2010 előtti fidesz nagyon ügyesen terelte és használta a frusztrált tömegek erejét az akkori kormány ellen. Hergelte, majd becsatornázta az elégedetlenséget. Minden Hír Tv előtt üvöltő családfőt és nagymamát hadba állított. Eredmény: egy agresszív, permanens háborúban álló vezetői elit, egy szétszakadt társadalom, egy össze-vissza terelhető, ellenségkép-függő, csordalelkű fidesz tábor, és egy egészségtelen ország-lelkület.

Szóval van erő a frusztrációban, csak két baj van vele:

Ahhoz is kell tehetség, hogy egy politikai erő ezt kihasználja. De erre jelenleg csak a Fidesz és a Jobbik képes érdemben. És ne felejtsük el, hogy a Fidesznek azért volt egyfajta jövőképe 2010-ben. Az más kérdés, hogy mekkora lufi volt, de volt. 

Illetve: a frusztráció-alapon szerveződött erő soha nem lesz alkotó erő. Mindig az önigazolást keresi, mindig másokkal szemben, és nem valamiért határozza meg önmagát. 

Neked van különbékéd?

A nyilvánvalóan rossz rendszerhez való tudatos viszonyulást én úgy hívom, különbéke. (A szót úgy loptam. Szabő Lőrinc írt ilyen címmel verset)

Azt gondolom, egyszerűen nincs joga semmilyen önös érdekből megosztó, elnyomó, hazug és tisztességtelen rendszernek elvenni a mindennapoktól az energiát és a jókedvet. Ha mégis hagyjuk magunkat, akkor még jót is teszünk a hatalommal. Enervált dühből még nem volt forradalom, békés és normális kormányváltás meg végképp nem, és nem is lesz. 

És most nem a struccpolitikára gondolok megoldásként. Nem a létező tagadására, még csak nem is a relativizálására. Szerintem fontos tudnunk, hogy miben élünk, azt is, mit tehetünk ellene, de sajátmagunk védelmében tudatosan kell meghatározni a viszonyunkat a rendszerhez.
Mit tudunk tenni ellene, és mi az, amit már magunk ellen teszünk. A hatalomról lepattannak a haragunk nyilai, de magunkra és a körülöttünk élőkre veszélyesek lehetnek. 

Szóval a gőzkieresztés...Nekem például ez a blog a gőzkieresztés helye. Régebben lefekvés után lamentáltam közügyeken, amikre semmi ráhatásom nem volt. Melyik a jobb?

Azt hiszem elég nagy az esélye, hogy az életem 90%-ában rossz kormányok alatt éljek, emiatt az életem 90%-ában boldogtalannak kéne lennem, és bevonzani  a sikertelenséget az "úgyismindenszar" mentalitással? 

A rendszer sem rosszabb, sem erősebb nem lesz, ha tudatosabban, önérzetesebben és cinikusabban állunk hozzá. Sőt.

Mi a beletörődés és mi a magánszféra jogos védelme? Mikor válik kötelességgé az, hogy áldozatot hozzunk? Mennyit áldozhatunk fel a magánéletünkből a közügyekért? Hol a választóvonal pragmatizmus és érzéketlenség között? Mit jelent a társadalmi felelősség?
Iszonyú nehéz kérdések, amikre talán éppen annyi válasz van, ahányan vagyunk. Én csak az enyémeket írtam le. Lehet, hogy ez helytelen, lehet, hogy fél év múlva máshogy gondolom, de szerintem a kérdések érdekesek, és fel kell őket tenni.

Remélem senki nem azt a következtetést vonja le, hogy ez a cikk a beletörődésről, a "kollaborációról", az önzőségről és a gyávaságról szól. 

A bejegyzés trackback címe:

https://niche.blog.hu/api/trackback/id/tr10012471081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.05.01. 20:10:06

"nem volt rendes 100 ember, aki összerántson egy értelmes politikai formációt, megszervezze, ne árulja el 2 millió forintért, és elindítsa a választásokon, és rábírja az emberek többségét, hogy 4 év alatt 15 percet szánjanak a jövőjükre "

Ne haragudj, de borzasztóan irritál már ez a megváltó-várás, hogy már nem csak az alternatíva-állítás lenne egy ellenzéki formáció feladata, hanem az is, hogy még külön meg is győzzön róla, hogy te rá szavazz. Mert már az sem rajtad múlik, hogy kire szavazol, hanem ezen a reménybeli, csodálatos ellenzéki párton...
És akkor, mint egy borkóstolón, eltartott kisujjal ízlelgetjük a különböző ellenzéki formációkat, nagyító alatt figyelve, hogy mikor mondanak vagy csinálnak valami olyat, amivel rögtön kiírhatjuk az értelmes alternatívák közül és sóhajtozva széttárhatjuk a kezünket, hogy megint nem lesz kormányváltás. Komolyan, egyes kommenteket olvasva az az érzésem, hogy néhányan ilyenkor egyenesen megkönnyebbülnek, mert máskülönben még feltételezhető lenne valami politikai aktivizmus részükről.

És engem egyáltalán nem zavar a közöny, de az már nem közöny, hanem tényleg fotelforradalmárság, hogy billentyűzetet ragadok, hogy megírjam a saját sápítozásomat arról, hogy ma sem született senki, akire nyugodt szívvel szavaznék. Akkor miért nem állsz te az élére? Szerintem a válaszban benne van az, hogy miért nem volt 100 értelmes ember...

Szóval a lényeg, hogy teljes mértékben igazad van, hogy értelmetlen az ellenzéki sápítozás, de speciel az ellenzéki sápítozáson sápítozást sem látom lényegesen produktívabbnak.

Mérnork 2017.05.02. 10:10:44

@danialves:
Értelmes ember talál magának értelmes célt és nem megy el politikusnak. Oda a tehetségtelen, de magukat nagyra tartó, agresszív seggfejek mennek - oldaltól függetlenül.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.05.02. 10:29:58

@Mérnork: Ezzel továbbra is csak azt bizonyítod, hogy az értelmes politikusok hiányára panaszkodni a világ egyik legértelmetlenebb dologa. ;)

Legeslegalja · http://berrettegok.blog.hu 2017.05.02. 11:04:26

Aki nem áll be a ballib véleménydiktatúra mögé, és nem támogatja a migránsok EU-ba és Magyarországra telepítését, Soros tervei szerint, azokat folyamatosan megbélyegzik az Index, HVG, RTL szintű hírhamisító médiában.

Akkor is ha többször annyian vannak, mint az elmebeteg Soros csicskák.

Orbánt leválltani szerencsére csak olyan formációnak lehet majd demokratikus úton, akik elutasítják a Soros féle migráns importot, Clinton féle politikai térnyerést, és a külföldi multiknak az ország kiárusítását egyaránt.

A Momentum nem véletlenül nem nyilatkozik ezekről a kérdésekről, és utasítja el Gyurcsányt és az MSZP-t.
Tudják hogy ezek a témák azonnal lebuktatnák őket is, mint egykor a Millát, akiből csak a füttyügő csürhét vezénylő Juhász nevű drogos maradt.

nicheblog 2017.05.02. 11:09:06

@danialves: szerintem nem sápitozok, nem tudom...én nem érzem annak.
és azt azért hadd várjam már el, hogy legyen kire szavaznom 18-ban, ez talán nem olyan nagy kérés a főállású politikusoktól.
na, de én a helyedben a holnapi bl meccsel foglalkoznék, lesz dolgod a jobb szélen ;)

mutoradep 2017.05.02. 11:13:18

Meghiúsulnak a tervek, ahol nincs bizalmas megbeszélés, de a tanácsadók sokaságában megvalósulnak.
Én azon a véleményen vagyok,hogy mindenki sápítozik,de nem vesz semmi fáradságot,hogy uram:Üljünk le és beszéljük meg közösen a gondok megoldásának lehetőségét.
Az is baj,hogy diktatórikusnak tűnő - Talán az is - kormányzásban nem is tud az ellenzék érdemben tárgyalni ezen a téren.
Mint morgó oroszlán,... olyan a gonosz uralkodó a szegény nép felett.

Ahol az uralkodó odafigyel a hazug beszédre,minden szolgája gonosz lesz.
Írtad azt,hogy Orbán Viktor köreiben a barátai hazudnak.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.05.02. 11:27:26

@nicheblog: Várd el nyugodtan, csak azt túlzásnak érzem, hogy már az is az ellenzéki párt reszortja, hogy meggyőzön téged. Ennyi állampolgári felelőssége azért legyen már mindenkinek, hogy a palettáról ő felnőtt módjára kiválasztja, hogy kire szavaz. És pont az a bajom, hogy sokak mintha szándékosan nem alternatívát keresnének, hanem a megerősítést abban a fixa ideaban, hogy nincs kire szavazni. Ennek a mantrázását pedig pont olyan felesleges poltikai aktivizmusnak gondolom, mint azt, amit pellengérre állítasz.

dare 2017.05.02. 11:56:23

Véleményem szerint a közöny bűn, de nem kárhoztatok senkit se érte, ha meg van csömölve a politikától.
Én is a hátam közepére kívánom, de mindig leadom a voksom a nekem szimpatikus pártra, ez nélkülözhetetlen még akkor is, ha 2 rossz jelölt lenne csak, akikre szavazni lehet.
Szavazni szükséges, ez a demokrácia alapja, arra a pár napra minden normálisan gondolkodó embernek rá kell szánni az időt az aktuális jelöltekre.

sakkosfx 2017.05.02. 12:21:18

A saját érdekünkért való ki állás az az igazi politika! Persze csak akkor, ha a nép érdekeit is képviseljük egyben! A parlamenti politikusok pedig a cionizmus érdekeit képviselik! És soha nem fogják népünket képviselni! Aki ezt nem érti meg az nem is tud politizálni, csak hőbörögni! Aki meg azt mondja, hogy nem érdekli a politika azt a saját sorsa sem érdekli a népé pedig még kevésbé! Mivel közösségben élünk kell, hogy környezetünkben élők sorsa is érdekeljen! Más a kormány és más a nyomorban tartott nép érdeke!

nicheblog 2017.05.02. 12:21:43

@Legeslegalja: ha az Ipoly halállományáról írtam volna posztot, akkor is ideírod ezt a hülyeséget? érdemes amőgy utánanézni, lehet ott is kavar valamit a Soros!

nicheblog 2017.05.02. 12:23:22

@dare: egyetértek. de azért talán csipkedheti az ember a politikusokat, hogy az állami támogatásért (ha másért már nem) próbálják a lehető legjobb alternatívákat kínálni

nicheblog 2017.05.02. 12:25:27

@danialves: nem értelek. ha tudom, hogy egyik jelenlegi politikai erő sem tudja elvezetni ezt az országot, akkor azt fogadjam el, mint megváltoztathatatlant? szerintem az a felelőtlenség.

dare 2017.05.02. 12:47:15

@nicheblog: Naná, kell is.
Sajnos a józanabb hangok egércincogásnak tűnnek, a sok lózungot harsogó pártokhoz képest.
Itt normális hangnemben beszélő pártok nem találnak értő fülekre, az agresszív, direkt marketing a nyerő az emberek többségének, és az a politikai hangnem, ami sok szavazónál leüti a biztosítékot.
De talán valami készül, valami más is eléri az ingerküszöböt napjainkban, egy fél év múlva meglátjuk mennyire figyelnek oda erre.
Nem jósolok, de azt érzem a józan beszédet többen hallgatják most
,mint tették azt 8-10 éve.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.02. 12:53:39

A ballibek esélytelenek, a nép nem akarja őket. Ennyi az egész.. Miféle közöny???

dare 2017.05.02. 13:15:53

@MaxVal BircaMan HJCD: A balosok engem se érdekelnek, de ha választanom lehet a jobboldali liberális vagy illiberális demokratikus berendezkedés között, nekem az utóbbi akkor felejtős.

Legeslegalja · http://berrettegok.blog.hu 2017.05.02. 13:51:10

@nicheblog:

Szerintem cseppet sem marhaság.

Tény hogy Soros maga nyilatkozta számtalan helyen, hogy az EU-ba migránsokat kelle telepeíteni, és a tagállamoknak kell hitelből eltartani őket.

Tény hogy az EU-ba listázza Soros a migránsbetelepítést és Soros gyuri érdekeit képviselő EU-s politikusokat.
www.origo.hu/itthon/20170420-soros-gyorggye-a-legnagyobb-politikai-frakcio-az-europai-parlamentben.html
étezik egy lista a Soros-féle Open Society Foundation (OSF) belső adatbázisából, amelyen a milliárdoshoz közeli európai parlamenti (EP) képviselők szerepelnek. A lajstromban "megbízható szövetségesek" címke alatt olvashatók a döntéshozók nevei, ebből kiderül, hogy Soros György 226 politikusnál bír valamilyen befolyással az összesen 751 képviselőt tömörítő EP-ből.

---

És az is tény, hogy a magyarok többsége nem kér a migránsokból.
Azaz nem szavaznak nagyon helyesen olyan pártokra, akik a migránsbetelepítést pártolják, mint Soros ügynökei.

Azaz nem a közöny jellemzi a magyarokat, hanem éppen ellenkezőleg.
Az önvédelmi reflexek okán nem szavaznak a ballibekre akik úgy ugrálnak, ahogyan Soros fütyül.
Akkor sem, ha a Fideszt egyébként esetleg rossz választásnak tartják.

Brained 2017.05.02. 13:58:44

Ha őszintén akarunk beszélni a politikáról, azt a kérdést kell feltennünk magunknak, hogy '90 után miért hátramenetben fúrjuk be magunkat a béka segge alá, lemaradva már nem csak a rendszerváltáskori régiós versenytársainktól, hanem már lassan azok hátát nézve, akik akkor még nem is fociztak velünk egy ligában (szeretném, ha az Orbán hívők is értenék!).
A nyugati államokkal való összehasonlítás valóban nehéz, hiszen valóban lényeges különbségek mellett annyi más is van, ami könnyen elterelheti a figyelmet a lényegről. Nyilván én mindenkiben a jó-szándékot föltételezem, nyilván mindenki a nyugati államokat vizslatta, mitől működnek jól, de ez valóban nehéz feladat lett volna, nem csoda, hogy nem sikerült...
De eltelt 27 év és azóta sok minden történt, most már nem muszáj a valóban sokban különböző nyugati államokat figyelni, hogy mit csinálhatnánk jobban, hanem elég csak a szomszédainkat sasolni,

Ami a lényegnek tűnik az közigazgatást és az adórendszert meghatározó mondhatjuk szervezeti kultúrájában van. Tudom, hogy az államigazgatás kicsit más, mint egy cég, de épp eleget dolgoztam benne, hogy tudjam, hogy mégis valahogy úgy működik, de ez a kultúra behálózza az országot, mint valami fojtó gúzskötés.

Néhány gondolat:

Az adó rendszer annyira kicsinyes, szarrágó, irigységre épülő, hogy az valóban igazi hungarikum.
A közigazgatás mindenütt a gaztevőket keresi. büntetni akar, ahelyett, hogy segítene a vállalkozásoknak jogszabály szerint működni.

Ennek eredőjeként, illetve okaként (farkába harapott kígyó) a jogszabályok is az irigységre és a baszogatásra épülnek.

Természetesen ezeket egy nemzeti oligarcha el tudja kerülni, míg a többieket megfojtja.

Ez a néhány sorban megfogalmazott gondolat felelős Magyarország történelmi bénázásának 95%áért .Az 5% az ostoba politikai vezetők közvetlen sara.

Legeslegalja · http://berrettegok.blog.hu 2017.05.02. 14:04:11

@Brained:

Alapvetően egyetértek a felvetett problémákkal.
Rendet kell rakni közigazgatás, oktatás, egészségügy és minden más téren is, és már 90-ben el kellett volna kezdeni.

Csakhát amíg azok között lehet választani, akik eladják az országot, kiárusítják multiknak, privatizálnak mindent, miközben devizában rommá adósítják az országot, és embereket, ahogyan azt a külföldi helytartóik (Soros-Clinton) uraik és parancsolóik azt elvárják tőlük, (mint pl az MSZP, DK, Együtt, PM, ...), illetve bárki más között (pl Fidesz), addig nem nagy esély van az előre lépésre az alapproblémák tekintetében.

A Momentum még érdekes lehet kb 4 év múlva.

Brained 2017.05.02. 14:19:00

@Legeslegalja: A fidesz semmiben nem különbözik azoktól, akikre célozni próbáltál.

Az egyik alkalmatlansága és erkölcsi silánysága nem menti a másikat. Attól, hogy az egyik szar, még nem lesz a másik jó.

A momentum bár nagyon szimpatikus nem rendelkezik azzal a tapasztalattal, ami lehetővé tenné, hogy átlássa az előbb írtakat.
Ne elég elzavarni Orbánt, mert ő okozat is egyben, nem csak ok. Viszont az alkalmatlanságát már ezerszer bizonyította, akárcsak Gyurcsány.

Legeslegalja · http://berrettegok.blog.hu 2017.05.02. 14:48:29

@Brained:

Ezzel nem értek egyet.

A Fidesz úgy nyúlja le a pénzt, hogy az általa favorizált magyar vállalkozásokkal, emberekkel (Mészáros, Garancsi, ..) végezteti el a munkát.

Az MSZP-SZDSZ alatt a külföldiek nyúlták le az EU-s pénzeket, és a munkákat (Alstom, Starabag) csont nélkül a Simor és Puch féle pénztárosoknak visszacsorgatott 100 millákért cserébe.

A lopás vége az MSZP esetében egy hazavágott gazdaság és kizsigerelt eladósodott ország lett, a másik esetben meg növekvő reálbérek, csökkenő államadósság.

De abban igazad van, hogy a Fidesztől is lehet ezerszer jobban irányítani az országot, és iszonyú nagy igány is lenne erre.
De nem az elkúrók fogják megtenni ezt az biztos.

metal · http://electric.blog.hu 2017.05.02. 15:04:08

@danialves: "Várd el nyugodtan, csak azt túlzásnak érzem, hogy már az is az ellenzéki párt reszortja, hogy meggyőzön téged."

Bocs, hogy beleszólok, de ha nem az a feladata egy ellenzéki pártnak, hogy meggyőzze a szavazókat, érdemes rájuk szavazni, akkor pontosan mi is?

Amúgy a személyes véleményem, hogy el kell menni, és valakire szavazni kell. Aki nem szavaz, az ne is pofázzon! Mert aki elmegy, és a nyertesre szavaz, az később panaszkodhat, ha nem úgy történik a dolog, ahogy gondolta. Aki a vesztesre szavaz, az panaszkodhat, hogy a sok hülye megszavazta a másikat. De aki nem szavazott, az fogja be a pofáját!

Brained 2017.05.02. 15:47:11

@Legeslegalja: Az ország fejlődése szempontjából a fidesz módszere még rosszabb, de nem várom el, hogy megértsd.
Kétségtelenül igaz, hogy az előtte lévő módszer is túlzó volt.
De ha azon vitatkozunk, hogy vajon két gerinctelen aljasság, kapzsiság, közül melyik a jobb, akkor mi vagyunk a barmok.

A pénzügyi mutatók a beinduló EUs pénzszivattyú miatt jobbak, de messze nem annyira, mint az áramló pénz mennyisége indokolná. Ez nyilván a korrupció miatt van így. Persze senki nem tudja, hogy a Gyurcsány és a maszopos bagázs mennyit nyúlt volna le ebből a sokkal nagyobb pénzáramból. De ez sem lehet vita épeszű emberek között.

Ettől még Te zavartalanul lehetsz szerelemben Orbánnal!

Az országnak viszont az lenne a jó, ha mindenki eltűnne és valami olyan jönne, ami végre jó az országnak, jó nekünk.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2017.05.02. 15:48:23

@Legeslegalja: Menj a picsába. Téged érdemes is megbélyegezni bammeg amilyen fideszes hülyeállat vagy. Még egy süteményrecept alatt is sorosoznál, te ostoba.

Legeslegalja · http://berrettegok.blog.hu 2017.05.02. 16:10:28

@Brained:

"Az országnak viszont az lenne a jó, ha mindenki eltűnne és valami olyan jönne, ami végre jó az országnak, jó nekünk."

Egyetértek.
Amit én állítok az annyi, hogy amíg a ballib elkúrók határozzák meg az ellenzéki térfelet, addig a mindenki eltűnik elv, nem valósul meg, azaz marad a Fidesz.

Addig és nem tovább, amíg a Gyurcsány és MSZP meg más Soros bérencek tematizálják a ballib közéletet.

Brained 2017.05.02. 17:05:30

@Legeslegalja: Igazad van, valóban létezik egy ostoba rétege a választóknak, akik számára nem árulta el magát orbán rendszere, és ők lehetséges, hogy hatalomban tartják az ország és mindannyiunk még nagyobb kárára.
Valóban nagy felelőtlenség Gyurcsánytól, hogy nem hajlandó eltűnni, és pont ez bizonyítja, hogy mennyire alkalmatlan volt arra, ahova egyszer eljutott.

Viszont nagyon nehéz ma egy új politikai nézetrendszert hordozó új politikai erőnek, mert a viszonyok már alig-alig demokratikusak.
Ráadásul semmi nem változott abból, ami ezt létrehozta. Nem tudom mi kell ahhoz...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.05.02. 17:35:47

@nicheblog: Ha értelmetlen tüntetni, ATV-n pampogni, mert nem bukik meg tőle a rendszer (amiben egyébként igazad van), akkor ugyanígy mi értelme van az ellenzéki alternatíva hiányára panaszkodni? Hiszen attól sem lesz ellenzéki alternatíva.

@metal: Itt elsősorban arra gondolok, hogy a meggyőzés ténye gyakorlatilag teljes egészében a szavazón múlik. Én dönthetek úgy holnap, hogy számomra elegendő, amit Orbán vagy Gyurcsány nyújtani tud, ehhez nekik nem kell semmit csinálniuk. Ugyanígy az, hogy engem nincs, aki a képviseljen, lehet, hogy azért van, mert én mondjuk monarchiát szeretnék és Mo.-n nincs monarchista párt. Szóval ez eléggé múlik a saját elvárásaimnak a beállításán, és ezért érzem álszentnek ezt így áttolni, hogy "csak" meggyőzőnek kéne lennie. Egy ellenzéki párt nem tud többet tenni annál, mint hogy képvisel valamit, az már teljes egészében a szavazópolgárokon múlik, hogy meggyőzőnek találják-e vagy sem. És mondjuk az a része a történetnek egyáltalán nem az ellenzéki alternatíva hiányának bűne, hogy jelenleg 2 millió ember találja meggyőzőnek azt, amit a Fidesz képvisel.
Arról már nem is beszélve, hogy ugye szeretnénk, ha nem 50 ezer belbudai értelmiségi hóbortja lenne ez a tökéletes ellenzéki párt, de azért azt is szeretnénk, ha mindezt a belbudai értelmiség nyelvén és eszközeivel, rögtön 300 oldalas programokat gyártva és véletlenül sem elmozdulva a populizmus felé. Van sapka, nincs sapka...

metal · http://electric.blog.hu 2017.05.03. 11:14:16

@danialves: Bocsánat, hogy van egy olyan elvárásom, hogy csak azok kerülnek bele a kalapba, mint potenciálisan választhatóak, akikről minimálisan elhihető, hogy tudja irányítani az országot. A jelenlegi ellenzék nagy részéről ez nem hihető el. A jobbik talán az egyetlen, ahol megvan a szükséges szervezettség hozzá. Lassan már az MSZP-nek sincs. A többi megélhetési ellenzéki gittegylet meg említésre sem méltó.

"Egy ellenzéki párt nem tud többet tenni annál, mint hogy képvisel valamit, az már teljes egészében a szavazópolgárokon múlik, hogy meggyőzőnek találják-e vagy sem."

De a jelenlegi ellenzéki pártokról jószerével nem tudjuk, hogy mit képviselnek (azon kívül, hogy leváltják Orbánt). Amit tudni lehet róluk, abban pedig következetesen ellentmondanak egymásnak. Orbán egyszer hatalomra került azzal az üzenettel, hogy mi nem vagyunk Gyurcsány. Ez újra már kevés lesz.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.05.03. 11:38:16

@metal: Semmi baj, csak próbáld légyszi megérteni amit írok, mert én nem ezekről beszélek. ;)
süti beállítások módosítása